-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekijos vienuolyne rasta paveikslų iš buvusios Hitlerio meno kolekcijos

Čekijos rašytojas ir leidėjas Jiri Kucharas viename savo šalies vienuolyne aptiko septynis paveikslus, anksčiau priklausiusius Vokietijos nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio meno kolekcijai, kuri daugelį dešimtmečių laikyta prarasta visiems laikams.
Adolfas Hitleris
Adolfas Hitleris / Deutsches Bundesarchiv/wikimedia.org nuotr.

J.Kucharas, parašęs apie šią kolekciją dvi knygas, penktadienį pranešė, kad paveikslai, rasti Doksanų vienuolyne, esančiame už 50 kilometrų į šiaurę nuo Prahos, verti apie 50 mln. Čekijos kronų (6,9 mln. litų).

„Jie yra dalis Hitlerio kolekcijos, kurią sudarė apie 45 paveikslai, apie 30 statulų, rašomasis stalas ir kai kurios dovanos, kurios buvo paskelbtos buvusios Čekoslovakijos karo trofėjais“, – J.Kucharas sakė naujienų agentūrai AFP.

Tarp šių paveikslų – 1943 metais nutapyta drobė „Stalingrado prisiminimas“, kurios autorius Franzas Eichhorstas buvo „Hitlerio tapybos asas“, aiškino rašytojas.

Ši kolekcija per Antrąjį pasaulinį karą buvo laikoma Čekijos pietuose esančiame Višy Brodo vienuolyne kartu su dviem didesnėmis kolekcijomis, kitados priklausiusiomis Vokietijoje gimusiam žydų bankininkui Fritzui Mannheimeriui ir Rothschildų šeimai.

Po karo amerikiečiai perėmė F.Mannheimerio kolekciją, kurią A.Hitleris įsigijo 1941 metais, taip pat Rothschildų kolekcija, kuri 1938 metais buvo nacių konfiskuota Vienoje ir perkelta į Miuncheną.

Tačiau jie paliko kitus meno kūrinius, kuriuos, pasak J.Kucharo, aukcione būtų galima parduoti už šimtus milijonų kronų.

„Vienuoliai, susigrąžinę vienuolyną po karo, sako nenorintys šių paveikslų“, – nurodė J.Kucharas, pasakodamas apie ilgą šių meno kūrinių kelionę per kelias pilis ir vienuolynus, pasibaigusią Doksanuose, kur jis juos surado pernai liepą.

J.Kucharas šį tyrimą pradėjo prieš penkerius metus, turėdamas šios kolekcijos nuotraukų, padarytų, kai ji tebebuvo laikoma Vyšy Brode.

„Išsiunčiau DVD plokšteles su šiomis nuotraukomis institucijoms, kurios, mano nuomone, galėjo turėti šiuos kūrinius“, – sakė rašytojas.

Jis sugebėjo susekti kelias skulptūras ir paveikslus, įskaitant grupę skulptūrų šalies pietuose esančios Hlobokos pilies parke, kurios administratorius vėliau jas pašalino, kad nesukeltų neonacių susidomėjimo.

J.Kucharas apgailestavo dėl kai kurių kūrinių netekties per kelerius pastaruosius metus.

„Švelniai tariant, jie dingo“, – sakė jis.

„Bijau, kad yra kanalas, vedantis į Vakarus. Dvi iš statulų radau parduodamas aukcionų namuose – vieną Frankfurte, o kitą Londone“, – teigė tyrėjęs, nurodęs, kad vienas iš šių kūrinių prieš dvejus metus buvo parduotas už 150 tūkst. svarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius