Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas įteiks savo pirmąjį Garbės medalį Vietnamo karo medikui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį įteiks pirmąjį per savo kadenciją Garbės medalį vienam karo medikui iš Mičigano, per Vietnamo karą keliskart rizikavusį savo gyvybe, kad išgelbėtų ginklo draugus.
Jamesas McCloughanas
Jamesas McCloughanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Per pirmadienį Baltuosiuose rūmuose rengiamą ceremoniją aukščiausias šalies karinis apdovanojimas bus įteiktas Jamesui McCloughanui.

1969-aisiais jis buvo 23 metų armijos vyresnysis eilinis, atsidūręs vieno užsitęsusio Vietnamo karo mūšio sūkuryje. J.McCloughanas savo noru iš „žudymo zonos“ gelbėjo sužeistus karius, nors pats buvo sužeistas sprogus raketinio granatsvaidžio sviediniui.

Praėjusį mėnesį išplatintame Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad J.McCloughanas „devynis kartus savanoriškai rizikavo savo gyvybe, kad išgelbėtų sužeistus ir nesiorientuojančius draugus. Tris kartus jis buvo sužalotas skeveldrų ir per apšaudymą iš pėstininkų ginklų, bet atsisakė medicininės evakuacijos, kad liktų su savo daliniu, ir toliau drąsiai stojo prieš priešo ugnį, kad gelbėtų, gydytų ir gintų sužeistus amerikiečius“.

71 metų sulaukęs medikas dabar gyvena Saut Heivene Mičigano valstijoje. Interviu naujienų agentūrai AP praėjusį mėnesį jis sakė, kad tas mūšis buvo „dvi blogiausios dienos mano gyvenime“.

J.McCloughanas pasakojo, kad skeveldros padarytą žaizdą „labai smarkiai skaudėjo“.

„Teikiau pagalbą dviem vaikinams ir tuo pat metu tempiau juos į apkasą“, – prisiminė jis. Tada jis sakė pažiūrėjęs žemyn ir pamatęs, kad pats yra visas kruvinas, o jo žaizda atrodė taip prastai, kad būrio vadas pasiūlė jam palikti mūšio lauką ir gydytis.

„Jis pažinojo mane pakankamai gerai, kad suprastų, jog to nedarysiu“, – teigė jis.

Medikas liko mūšio lauke iki pat jo pabaigos. Jis teikė medicinos pagalbą amerikiečiams ir kovojo su priešu; vienu momentu jis netgi pataikė granata į priešo granatsvaidininkų poziciją. Pentagonas nurodė, kad J.McCloughanas išgelbėjo 10 savo dalinio karių gyvybes.

Garbės medaliu (Medal of Honour) apdovanojami JAV ginkluotųjų pajėgų nariai, pasižymėję mūšio lauke atlikdami veiksmus, gerokai viršijančius jų tarnybos pareigas.

J.McCloughanas paliko kariuomenę 1970 metais ir kelis dešimtmečius Saut Heiveno vidurinėje dėstė psichologiją ir sociologiją; jis taip pat buvo amerikietiškojo futbolo, beisbolo ir imtynių treneris. Į pensiją veteranas išėjo 2008-aisiais.

2016 metais tuometis gynybos sekretorius Ashtonas Carteris rekomendavo skirti J.McCloughanui Garbės medalį. Pagal galiojančias taisykles šis apdovanojimas turi būti skirtas ne vėliau kaip per penkerius metus nuo didvyriško asmens poelgio, todėl Kongresas turėjo priimti atitinkamą teisės aktą, kad laiko limitas būtų pratęstas.

Tuometis prezidentas Barackas Obama pasirašė tą įstatymą 2016-ųjų pabaigoje, bet nebespėjo įteikti medalio J.McCloughanui, nes šį sausį baigėsi valstybės vadovo kadencija.

„Prezidentas Donaldas Trumpas uždės man jį (medalį) pirmą kartą savo gyvenime, – sakė J.McCloughanas. – Tai yra gana ypatinga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius