Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl padidėjusio saulės aktyvumo sukeltos audros gali sutrikti elektros energijos tiekimas

Prie Žemės artinasi įspūdingo Saulės žybsnio spinduliuotė, dėl kurios gali sutrikti energijos tiekimas, palydovinės navigacinės sistemos, lėktuvų skrydžiai.
Sausio 23 dieną įvykęs Saulės žybsnis
Saulės žybsnis / NASA/SDO ir „AIA Consortium“ nuotr.

Kaip prognozuoja JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų valdybos (NOAA) Orų prognozės centras,  dėl padidėjusio saulės aktyvumo antradienį vakare iš Saulės buvo išspjautas įmagnetintos plazmos pliūpsnis, kurio įtaka Žemėje turėtų pasireikšti apie vidurnaktį Rytų pakrantės (7 val. ryto Lietuvos) laiku. Pasak jų, šis žybsnis yra didžiausias per pastaruosius penkerius metus.

Tokios geomagnetinės audros gali pakenkti elektros energijos tiekimo tinklams. Dėl susidarančios radijo bangų emisijos gali sutrikti pasaulinė pozicijos nustatymo sistema, navigacinių sistemų veikimas. Ji gali padaryti žalos palydovams. Mokslininkų teigimu, dėl galimų ryšių problemų ir padidėjusio radiacijos lygio lėktuvai turėtų vengti skrydžių virš Šiaurės ir Pietų ašigalių. Neatmetama, kad audrų metu danguje gali atsirasti pašvaistes primenantis švytėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius