Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias kada nors aukcionui pasiūlytas deimantas nupirktas už 28,7 mln. eurų

Didžiausias kada nors aukcionui pasiūlytas deimantas antradienį vakare Ženevoje buvo nupirktas už 28,7 mln. eurų, paskelbė aukcionas „Christie's“ ir nurodė, kad už tokio tipo brangakmenį sumokėta suma yra pasaulio rekordas.
Šveicarijoje parduotas deimantas už 28,7 mln. eurų
Šveicarijoje parduotas deimantas už 28,7 mln. eurų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

163,41 karato nepriekaištingas D spalvos kategorijos deimantas, įtaisytas į smaragdų ir deimantų vėrinį pavadinimu „The Art of Grisogono“, „Christie's“ rudens brangakmenių aukcione buvo parduotas už 33,5 mln. Šveicarijos frankų (28,7 mln. eurų) po mokesčių ir komisinių.

Tai „naujas pasaulinis kainos rekordas D spalvos deimantui aukcione“, naujienų agentūrai AFP sakė „Christie's“ tarptautinio brangakmenių padalinio vadovas Rahulas Kadakia.

„D“ yra aukščiausias deimantų spalvos rangas, rodantis, kad akmuo yra visiškai bespalvis ir tuo pačiu itin retas.

Po užsitęsusio kainų, kurios prasidėjo nuo 20 mln. frankų, siūlymo vėrinys galiausiai buvo parduotas telefonu dalyvavusiam pirkėjui, kuris panoro likti anonimas.

„Šedevras“

Tačiau kai kas tikėjosi, kad už „The Art of Grisogono“, kurį „Christie's“ vadino „neprilygstamo grožio ir rafinuotos meistrystės šedevru“, bus gauta dar daugiau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šveicarijoje parduotas deimantas už 28,7 mln. eurų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šveicarijoje parduotas deimantas už 28,7 mln. eurų

„Esu nusivylęs, kad „The Art of de Grisogono“ nebuvo parduotas už dar nuostabesnę kainą“, – sakė Europos internetinės deimantų parduotuvės „77 Diamonds“ vadovas Tobiasas Kormindas, prieš aukcioną prognozavęs, kad kaina gali viršyti 43 mln. eurų.

Nepriekaištingas D spalvos IIA tipo briliantas buvo išpjautas iš 404 karatų akmens, rasto 2016 metų vasarį Lulo kasykloje Angoloje. Tai buvo 27-tas pagal dydį kada nors atrastas bespalvis deimantas.

Neapdorotas deimantas buvo išanalizuotas Antverpene ir nušlifuotas Niujorke, kur 10 specialistų komanda šį didžiulį brangakmenį išmatavo, suplanavo, kaip jį apdoroti, suskaldė, lazeriu šlifavo ir poliravo.

Tuomet šveicarų prabangios juvelyrikos kompanijos „de Grisogono“ komanda sukūrė 50 skirtingų projektų šiam 163,41 karato briliantui ir galiausiai pasirinko asimetrišką vėrinį su didžiuoju deimantu centre.

Kairioji vėrinio pusė yra pagaminta iš 18 stačiakampių briliantų, o dešinioji – iš dviejų kriaušės formos smaragdų eilių.

Prancūzijos karališkasis deimantas

Kitas antradienio aukciono akcentas buvo didelis rausvas deimantas, kažkada puošęs daugelio Prancūzijos karalių ir imperatorių, įskaitant Napoleoną, karūnas.

Prieš aukcioną už jį buvo tikimasi 5–7,7 mln. eurų, bet telefonu dalyvavęs anonimas jį nupirko už 12,3 mln. eurų su mokesčiais ir komisiniais.

Brangakmenis yra pavadintas italų kardinolo ir diplomato, meno kolekcininko Mazarino – Prancūzijos karalių Liudviko XIII ir Liudviko XIV ministro pirmininko – vardu. Jis minimą briliantą ir kitus savo deimantus testamentu paliko Liudvikui XIV – Karaliui Saulei.

Rausvasis deimantas, iškastas senose Golkondos kasyklose Pietų Indijoje, žėrėjo Liudviko XV ir Liudviko XVI, kuris per Prancūzijos revoliuciją buvo giljotinuotas, karūnose. Jis taip pat puošė Napoleono I, Napoleono III, imperatorienės Eugenijos ir kitų karūnas.

Vėliau jį turėjo garsus prancūzų juvelyras Fredericas Boucheronas (Frederikas Bušeronas) ir baronas von Derwiesas.

„Christie's“ sakė, kad deimantą pardavė privatus kolekcininkas, bet jo tapatybės neatskleidė.

Deimantas „Le Grand Mazarin“ aukcione buvo parduotas pirmą kartą per pastaruosius 130 metų.

Anksčiau jis aukcione buvo parduotas vieną kartą: drauge su kitais Prancūzijos karūnos brangakmeniais 1887-aisiais, praėjus 17 metų po Antrosios Prancūzijos imperijos žlugimo, kai Napoleonas III ir jo žmona imperatorienė Eugenija pabėgo į Angliją ir paliko savo brangenybes.

Po „Christie's“ brangakmenių aukciono trečiadienį Ženevoje įvyks panašus „Sotheby's“ aukcionas. Jo akcentas bus didžiausias pasaulyje žinomas rausvas, „Fancy intense pink“ spalvinės kategorijos deimantas „The Raj Pink“, už kurį tikimasi gauti 17–25 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius