Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Dinamiškas, kūrybiškas ir aktyvus – laipiojimo sportas

Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla, besiveržianti į Olimpinių varžybų sąrašą. Pastaruoju metu tarp įvairių amžiaus grupių laipiojimo sportas tampa vis populiaresnis ir tik lygumomis pasigirti galinčioje mūsų šalyje.
Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla,
Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla, / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Laipiojimas Sportas

Ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose saulėtomis dienomis kalnuotuose regionuose sunku surasti lipimui tinkamą laisvą uolos dalį. Sunku pelnyti ir vietą laipiojimo salėje – pavyzdžiui, Italijos laipiojimo salių prieangiuose gali tekti pralaukti ne vieną valandą, kol kelis šimtus žmonių talpinančiame centre bus laisvos vietos.

Žmonės čia renkasi laipiojimo sportą net būdami garbaus senjoro amžiaus, o aktyvūs ir nedaug laisvo laiko turintys jaunesni piliečiai paskyrę pietų pertraukos laiką skuba pramankštinti raumenų bei atsipalaiduoti į vietinę laipiojimo salę.

Lietuviška alternatyva

Visame pasaulyje neregėtą populiarumo viršūnę pasiekęs laipiojimo sportas savo vietą greitai išsikovos ir Lietuvoje. Čia vis dažniau galime išgirsti apie naują dirbtinio reljefo laipiojimo sienelę mokykloje ar darželyje, išvysti laipiotojiškų elementų inovatyvesniuose namuose ar ant kultūros bei sporto objektų mieste.

Negana to, mūsų šalyje jau veikia didžiausia bei moderniausia laipiojimo salė Baltijos šalyse ir tokių jaukių, modernių sporto centrų Lietuvoje vis daugėja.

Svarbu paminėti ir tai, jog dažniausiai dirbtinis reljefas yra spalvoti akmenukai – kybiai – kurie savo formų įvairove bei spalvų žaismu yra tinkami tiek visai jauno, tiek vyresnio amžiaus žmogaus poreikiams patenkinti.

Organizatorių nuotr./Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla,
Organizatorių nuotr./Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla,

Laipioti = sportuoti, nuotykiauti, pramogauti

Laipiojimas viena iš nedaugelio sporto rūšių, kuri yra tokia dinamiška. Treniruotis bei laipioti galima ne tik ant saulės įkaintų uolų ar ant tūkstantmečius stūgsančių kalnų masyve, bet ir laipiojimo salėse. Bene kiekvieną savaitgalį galima keliauti į Lietuvoje ar kurioje nors kaimyninėje šalyje vykstantį laipiojimo turnyrą, pasirodyti Tarptautinės laipiojimo sporto federacijos (IFSC) čempionate.

Galima nesunkiai suderinti savo atostogas ir sportą išvykus į nuotaikingą ir visokeriopai sveiką kelionę egzotiškuose kraštuose, pajusti tik specifiniai laipiojimo kultūrai būdingas tradicijas, bendruomeniškumą.

Galiausiai, gali pasirinkti, ar nori lipti trumpus, ar ilgus maršrutus, naudoti specialią įrangą ir pasinerti į mazgų rišimo subtilybes, ar trokšti adrenalino, todėl bandai tradicinį laipiojimo būdą, ar populiarųjį boulderingą, kuriam beveik nereikia pasiruošimo.

Organizatorių nuotr./Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla,
Organizatorių nuotr./Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla,

Gebėjimas lipti – kiekvienam!

Iš tiesų sugebėjimas lipti yra įgimtas – vos pramokus vaikščioti vaikas neretai veržiasi užsiropšti ant kėdės, sofos ar spintelės. Šiek tiek paūgėjus ir pradėjus eiti į mokyklą mažieji padaužos it apsėsti jaučia poreikį įlipti į kiekvieną medį.

Be šio gebėjimo negali apsieiti ir vyresnieji, kuriems tai neatskiriamas judesys buityje – dažniausiai toks mechaniškas, jog ilgainiui tampa jau nebepastebimas. Negana to, laipiojime viena iš daugiausiai dirbti turinčių raumenų grupių yra kojų raumenys, o jie praktiškai pas kiekvieną žmogų yra puikiai išvystyti bei stiprūs, tad laipiojimo pradžia tampa jau savaime maloni ir lengva.

Subalansuota veikla visapusiškam lavinimuisi

Pradėti laipioti gali kiekvienas: treniruočių metu stiprinami viso kūno raumenys, ištvermė, lavinamas lankstumas. Lipant yra išmokstama ne tik pagrindinių lipimo judesių, bet ir techninių bei taktinių įgūdžių, tokių kaip koordinacija, erdvinis mąstymas, vizualinė ir judėjimo atmintis, trasų skaitymas, gebėjimas greitai priimti sprendimus, racionalus padėties vertinimas ir pan.

Taip pat, laipiojimo treniruotė gali padėti puikiai atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos ir pamiršti visus sunkumus, todėl tai dažnas veiklos pasirinkimas ir suaugusiems, ir vaikams.

Po mokyklos – į laipiojimo treniruotę

Vaikams lipimas sienele yra pateikiamas įdomiai ir patraukliai – spalvingi, gyvūnus primenantys akmenėliai, kūrybiškumo bei mąstymo reikalaujančios užduotys į veiksmą įtraukia tiek labai aktyvų, tiek ramesnį vaiką.

Žinoma, užduotys parenkamos pagal vaiko amžių: mažieji džiugaus galėdami užlipti ir paliesti reikiamą pingvino formos akmenėlį, o vyresnieji azartiškai stengsis sužaisti krepšinį nenulipant nuo sienos.

Treniruotės metu vaikas fiziškai išsikrauna, tad neretai, tai padeda suvaldyti per kraštus besiliejančią energiją, o įveikus tikslą yra skatinamas drovesnių vaikų pasitikėjimas savimi.

Dar nebandei?

Perskaičius šį straipsnį tavo rankos suprakaitavo, o mintyse save įsivaizdavai užlipusį ant uolos ar bent jau į medį? Tuomet čiupk draugą, sportinę aprangą bei batelius ir išbandyk laipiojimo sienelę! Tam tau nereikia jokio pradinio pasiruošimo ar specialios įrangos. Galbūt ši dinamiška sportinė veikla taps nauju pomėgiu, kuriuo užsiima tūkstančiai žmonių pasaulyje. Visų svarbiausia – nepamiršti, jog laipiojimas – smagus užsiėmimas, kuriuo gali užsiimti ir keturmetis vaikas, ir šešiasdešimtmetis senjoras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje