-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dink iš kadro: garsiausios retušuotos nuotraukos

Pateikti tikrovę gražesnę – labai žmogiškas troškimas, atsiradęs gerokai anksčiau nei programa „Photoshop“. Galima ištrinti nepageidaujamą objektą iš nuotraukos, bet tai anksčiau ar vėliau išaiškėja. Šią skaudžią pamoką turėjo išmokti ir Vilniaus miesto savivaldybės tarnautojai.
Represuotas NKVD vadas Nikolajus Ježovas po retušavimo dingo iš Josifo Stalino pašonės, o Vilniaus klerkai nusprendė, kad Artūrui Zuokui traiškyti mersedesus trukdo švedų prodiuseriai.
Represuotas NKVD vadas Nikolajus Ježovas po retušavimo dingo iš Josifo Stalino pašonės, o Vilniaus klerkai nusprendė, kad Artūrui Zuokui traiškyti mersedesus trukdo švedų prodiuseriai. / 15min.lt

Nutarę šiek tiek pagerinti mero nuotrauką ir ištrynę kitus šarvuočiu važiuojančius asmenis, Vilniaus klerkai užrūstino vieną didžiausių pasaulyje naujienų agentūrų. Skandalinga nuotrauka pašalinta iš „Associated Press“ paieškos sistemos ir archyvo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujienų agentūros „Reuters“ perspėjimas apie suklastotą nuotrauką
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujienų agentūros „Reuters“ perspėjimas apie suklastotą nuotrauką

Apie klastotę viso pasaulio žiniasklaidos priemonėms, besinaudojančiomis jos paslaugomis, pranešė ir naujienų agentūra „Reuters“.

„Dėmesio! Naikinama nuotrauka (nurodytas numeris – red. past.), išplatinta 2011 metų rugpjūčio 3 dieną maždaug 17.30 val., ir apkarpyta tos pačios nuotraukos versija, išplatinta 18.50 val. „Reuters“ ką tik sužinojo, kad šią nuotrauką pirminis šaltinis pakeitė skaitmeniniu būdu, siekdamas pašalinti iš jos asmenį. Prašome ištrinkite šias nuotraukas iš savo sistemų. Atsiprašome už visus nepatogumus“, – tokį pranešimą buvo priversta paskelbti naujienų agentūra „Reuters“.

Vilnius taip pat oficialiai atsiprašė žurnalistų. Išskirtinis atvejis, bet ne unikalus – istorija žino daugybę panašių pavyzdžių.

15min.lt pateikia kelis itin išradingo „tikrovės lakavimo“ atvejus, plačiai nuskambėjusius XIX ir XX amžiuje. Juos peržiūrėti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius