Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du šimtus porų suvedę kretingiškiai piršliai sulaukė ir savo auksinių tuoktuvių

Apie 200 porų sutuokusių kretingiškių Danutės ir Donato Prialgauskų šeimai šis balandis – ypatingas: Danutė ką tik atšventė savo 70-mečio jubiliejų, o šį savaitgalį sutuoktiniai kels šampano taures savo auksinių vestuvių proga.
Danutė ir Donatas Prialgauskai savo sodyboje, prie šeimininko sumeistrautos koplytėlės
Danutė ir Donatas Prialgauskai savo sodyboje, prie šeimininko sumeistrautos koplytėlės / „Pajūrio naujienų“ nuotr.

„Prieš kelis dešimtmečius patys eidavome piršliauti po vestuves – sykį suskaičiavome, kad esame sutuokę apie 200 kretingiškių porų. O dabar jau patys sulaukėme auksinio jubiliejaus“, – greita metų tėkme stebėjosi D.ir D. Prialgauskai. Donatas visą gyvenimą dirbo milicininku, o Danutė – laiškininke, geležinkeliete, sanitare.

Pora neslėpė, jog jų bendro gyvenimo pradžia nebuvo rožėmis barstyta – kiekvieną šaukštą ir puodą tekę patiems užsidirbti.

Donatas pasakojo kilęs iš pasiturinčių ūkininkų šeimos, – gyveno Skuodo rajono Barstyčių miestelyje. Jo tėvas dalyvavo prieškario šaulių organizacijoje, už tai buvo ištremtas, – motina viena užaugino 3 vaikus. Danutė, jos pačios žodžiais, – mergos vaikas. Genčų kaime ją užaugino močiutė. „Į pirmą klasę atėjau su močiutės švarku nutįsusiomis rankovėmis, avėdama klumpes. Miesto vaikams atrodžiau labai keista ir juokinga, – prisiminė pašnekovė, tačiau bematant jos mintys peršoko prie linksmesnių laikų. – Mudviejų pažinties su Donatu istorija buvo labai linksma. Pamenu, per Kalėdas viešėjau pas tetą Klaipėdoje, o grįžtant stotyje laukiau traukinio. Labai snigo, žiūriu – „nabagas“ milicininkas vaikšto po stotį. Man labai patiko uniformuoti vyrai, aš jį juokais ir užkalbinau“.

„Man ta mergaitė irgi patiko: naivi, šiek tiek įžūloka. Atsitiko taip, kad pas tą pačią tetą dar netyčia pamačiau jos nuotrauką ir atvažiavau į Kretingą“, – juokėsi Donatas. O jį papildė Danutė: „Atvažiavo su draugais, pilnas autobusas milicininkų – aš išsigandau ir pasislėpiau spintoje“.

Donatas neslėpė, jog iš meilės jam nebuvę sunku dviračiu atminti iš Klaipėdos į Kretingą ir atgal. Susituokę apsigyveno Kretingoje: triskart pakeitė namus, kol įsikūrė jaukiame mediniame namelyje Kapų gatvėje. „Susiremontavome seną bakūžę, perklojome stogą, – ir staiga naktį audra nulaužė kaštoną, o šis krisdamas sudaužė stogą, perlaužė gegnes. Vėl teko iš naujo remontuoti namą“, – šeimininko rūpesčiais pasidalijo Donatas. Šiandien jo sodyba išpuošta paties drožtomis skulptūromis, o labiausiai matomoje kiemo vietoje pastatė koplytėlę, – joje įkurdino Marijos skulptūrą.

„Kasryt išeinu ir padėkoju Dievo Motinai už man ir sūnui Romui sugrąžintą gyvenimą, – patirtų skaudžių išgyvenimų neslėpė moteris. – Alkoholis buvo sužlugdęs sūnaus gyvenimą – nušalo kojas, neteko abiejų pėdų. Tačiau su Dievo pagalba po gydymo reabilitaciniame centre jam pavyko išlipti iš gyvenimo duobės, dabar gyvena Akmenėje. Tada aš neatlaikiau siųsto išbandymo – atsidūriau komoje, gydytojai vos beatgaivino. Jeigu ne Donato palaikymas, viena nebūčiau atsistojusi ant kojų“.

Pats Donatas tikino: nors 28 metus dirbęs tarybinėje milicijoje, bet niekuomet neišsižadėjęs Dievo – jam tekdavę ir kaip piršliui jaunuosius prie altoriaus vesti, ir viršininkų spaudimą atlaikyti. Ir paties vaikai bažnyčioje sovietmečiu buvo krikštyti, sutvirtinti. Pora dar užaugino dukterį Daivą, – ši dirba slaugytoja.

Šiandien D.Prialgauskas, nors ir atlaikęs rimtą operaciją, neatsisakė visuomeninės veiklos – vyras yra paskirtas Kretingos šaulių organizacijos 5 kuopos vadu. Abu su Danute jiedu tvirtino laukią, kada galės pradžiuginti savo sielas, suleisdami pirštus į žemę savo sodyboje: įšilusios žemės jau laukia ant jų namų palangių virstantys pomidorai, paprikos, žiedų kupetas sukrovusios pelargonijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius