Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edukologė Lina Bakšytė: pirkiniais slepiame savo baimes

Redaktorė ir edukologė Lina Bakšytė asmeniškai yra išgyvenusi, kaip jos elgesys kenkė ir jai pačiai, ir sykiu planetai – tai beatodairiškas pirkimas. Ekologinio žurnalo „Ozonas“ redaktorė, daržininkystės projekto „Žalia pėda“ projekto vadovė, knygos vaikams ir tėvams „Kur nuklydo panagiukai“ regi vieną išeitį išsivaduoti iš užburto rato – stotį į akistatą su pačiu savimi.
Lina Bakšytė
Lina Bakšytė / Asmeninio albumo nuotr.

Visą „Ir aš darau“ laidą su Lina Bakšyte galite perklausyti čia

„Aš labai gerai prisimenu, kaip po studijų gavau pirmą pastovų atlyginimą. Man buvo be galo džiugu, kad galiu leisti savo uždirbtus pinigus. Vienas motyvų eiti į darbą buvo galimybė dar ką nors nusipirkti“, – prisimena L. Bakšytė.

Tačiau tokia „dirbk-pirk“ rutina ją greitai išsekino. „Kas mėnesį pirkdavau suknelės, kol nuo jų kalno lūždavo spinta. Todėl ėmiau jas dalinti kitoms. Kai aš pusiau juokais įgarsinau savo mintį, kad einu į darbą dėl galimybės nusipirkti suknelių, man pasidarė baisu“, – kalba laidos „Ir aš darau“ pašnekovė.

Analogišką suknelių metamorfozę buvo išgyvenusi ir antrinio drabužių panaudojimo manufaktūros „Textale“ įkūrėja Viktorija Nausėdienė, kai suvokė, kad, užuot investavusi pajamas į vertingus dalykus, perka ir kaupia daiktus.

Savo ruožtu L. Bakšytė teigia supratusi, kad prekindamiesi žmonės užmigdo savo baimes ir saugumo stoką. „Trūkumo jausmą išgyvenantis žmogus pasiduoda bet kuriai stipresnei išorinei įtakai. Pirmiausia įspraudžia laiko trūkumas, kuris kankina daug žmonių. Kitas skausmingas jausmas – meilės, globos trūkumas. Kai su tuo susiduri kaktomuša, tuomet supranti, kad troškulio saldžiaisiais gėrimais nenumalšinsi – pirkiniai tavęs niekada neužpildys. Tada turi suvokti savo baimes ir keisti požiūrį“, – mano L Bakšytė.

Anksčiau ar vėliau žmogų priverčia sustoti aplinkybės arba kūnas. „Sutinku daug perdegusių jaunų žmonių, kurie iš perfekcionizmo arba norėdami pasiekti tikslų, save baudžia ir teisia dėl to, kad nepasiekia tobulumo. Tai galiausiai nuveda į bejėgystę ir beprasmybę, nusivylimą ir pasidavimą“, – svarsto edukologė.

Maža to, galiausiai toks individų elgesys konvertuojasi į dideles ekologines visos planetos problemas. „Kita vertus, pastebiu augantį sąmoningumą. Žmonės ieško atsakymų savyje. Mes pradedame spręsti tuos dalykus, kurie mus kankina“, – kalba L. Bakšytė.

Podkasto klausykite naujoje audioplatformoje 15min Klausyk. Kviečiame „Apple“ ir „Android“ vartotojus atsisiųsti programėlę.

Ir aš darau
Ir aš darau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius