Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Etikečių seksas, arba slaptas paauglių gyvenimas

Viliojamos pagundų įsigyti dizainerių drabužių ir kitų prabangos prekių Šveicarijos paauglės vis dažniau griebiasi prostitucijos. Pasirodo, tam palankūs ir šalies įstatymai.
Anot specialistų, suteneriai sugalvoja vis naujų būdų kaip „užverbuoti“ merginas.
Etikečių seksas, arba slaptas paauglių gyvenimas / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Šveicarijos vaikų gynimo asociacija ragina priimti įstatymą, pagal kurį verstis prostitucija būtų leidžiama ne nuo 16, o tik nuo 18 metų. Gretimoje Vokietijoje šis amžius yra 21 metai, o Prancūzijoje ir Italijoje – 18 metų, todėl Šveicarija rizikuoja tapti paauglių sekso ieškančių turistų rojumi.

„Mes turime panaikinti šią įstatymo spragą, – pareiškė buvusi parlamentarė ir šios asociacijos valdybos narė Ruth Gaby Vermot. – Kitaip mūsų silpni įstatymai vilios klientus iš užsienio, kurie žinos, kad nebaudžiami gali turėti lytinių santykių su 16 ir 17 metų asmenimis – jokių kaltinimų nebus pateikta."

Tačiau policija vadovaujasi kitokiu požiūriu: Šveicarijos baudžiamajame kodekse nieko nekalbama apie prostituciją. Yra atskirų straipsnių, pavyzdžiui, draudžiančių sąvadavimą, bet ne pačią prostituciją. Kita vertus, baudžiamasis kodeksas apibrėžia visą virtinę seksualinio Šveicarijos vaikų gynimo asociacija ragina priimti įstatymą, pagal kurį verstis prostitucija būtų leidžiama ne nuo 16, o tik nuo 18 metų. Gretimoje Vokietijoje šis amžius yra 21 metai, o Prancūzijoje ir Italijoje – 18 metų, todėl Šveicarija rizikuoja tapti paauglių sekso ieškančių turistų rojumi.išnaudojimo nusikaltimų. 15 metų paauglė negali tapti prostitute ne dėl konkretaus prostitucijos įstatymo, o dėl to, kad apskritai laikoma nepilnamete. Seksas su asmenimis nuo 16 metų yra legalus, ir nėra jokio skirtumo, jeigu už tai sumokama.

Šveicarijai turėtų būti gėda

Tokia padėtis Šveicarijos vaikų gynimo asociacijai nepriimtina. Jungtinių Tautų vaikų teisių konvencija ir jos vaiko teisių protokolas, beje, neprivalomas, kalba apie prekybą vaikais, vaikų prostituciją ir vaikų pornografiją. Abu šiuos dokumentus, kurie numato vaikų iki 18 metų apsaugą nuo seksualinio išnaudojimo, Šveicarija yra ratifikavusi. Tačiau vaikų teisių gynėjai pabrėžia, jog didžiausia problema ta, kad Šveicarijos teisė nieko nepasako apie 16 ar 17 metų asmenų savanorišką prostituciją. Tai yra rimta įstatymų spraga. Todėl asociacija reikalauja įstatymu apibrėžti, kad legalus prostitutės amžius yra nuo 18 metų, o mokestis už seksą su 16-17 metų asmenimis būtų baudžiamas.

Kitos organizacijos taip pat pasipiktinusios, jog tokia padėtis įmanoma šalyje, kuri įdėjo tiek daug pastangų daugybę metų gindama vaikų teises. „Šveicarijai dėl to turėtų būti labai nesmagu", – sakė Ciuriche įsikūrusios moterų teisių organizacijos „Fiz" atstovė.

Šalies teisingumo ministerijai labiausiai rūpi Europos Tarybos konvencija dėl vaikų gynimo nuo seksualinio išnaudojimo ir tvirkinimo. Šalies vyriausybė dar svarsto, ar pasirašys ir ratifikuos šią konvenciją, kuri buvo priimta per Europos teisingumo ministrų konferenciją 2007 metais Ispanijoje. Be kitų dalykų, konvencija kalba ir apie bausmes tiems, kurie naudojasi 16-Internete jaunų prostitučių paklausa labai didelė, skelbimuose pabrėžiama, kad paslaugas teikia 16 ir 17 metų merginos.17 metų prostitučių paslaugomis. Kol kas ši konvencija dar turi nueiti ilgą konsultacijų ir analizės proceso kelią, kol vyriausybė pateiks projektą parlamentui... Trumpai tariant, artimiausiu metu legalus prostitutės amžius Šveicarijoje nebus padidintas iki 18 metų.

Pėdsakai – visam gyvenimui

O kol kas Šveicarijoje vis labiau populiarėja vadinamasis etikečių seksas: vis daugiau paauglių mergaičių kaip papildomo darbo imasi prostitucijos, kad gautų „kišenpinigių" brangioms dizainerių suknelėms ir aksesuarams. Tokios merginos reklamuojasi internete arba lankosi prabangiuose klubuose. Vienas Ciuricho naktinis klubas net surengė teminį vakarą, į kurį buvo pakviestos šešiolikmetės.

Internete jaunų prostitučių paklausa labai didelė, skelbimuose pabrėžiama, kad paslaugas teikia 16 ir 17 metų merginos. Tačiau R.G.Vermot įspėja, jog privačiai dirbančios merginos yra labai pažeidžiamos ir priklausomos nuo kliento malonės. Į prostituciją įsitraukusi paauglė gali visiškai nutolti nuo normalaus gyvenimo, nes veikia slapta ir negali apie tai kalbėtis su šeima ar draugais. Greiti pinigai neskatina šių mergaičių imtis kitokios – svarbios ir naudingos – veiklos, todėl išsilavinimas, pirmas darbas tampa nebepatrauklūs.

„Vaikų prostitucija nėra tik paprasta „jaunystės nuodėmė", kurią lengva pamiršti, – teigia asociacijos atstovė. – Prekyba savu kūnu palieka antspaudą visam gyvenimui."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius