-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FiDi vakarinės dalys – nuo Vienos pokylio iki degančios aparatūros

Garsioji Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto šventė – Fiziko Diena, tradiciškai baigiama Vakarine dalimi, kurios metu vyksta koncertai. Vakarinės dalys organizuojamos jau nuo pat šios šventė pradžios, 1969 metų. Kaip ir kitos FiDi dalys, taip ir vakarinė atsirado iš didžiulio kultūros poreikio. Kiekviena FiDi Vakarinė dalis nuo pat visos šventės atsiradimo kitokia, ypatinga ir kas kartą vis įspūdingesnė.
FiDi vakarinės dalies akimirk
FiDi vakarinės dalies akimirka / FiDi nuotr.

Ilgą laiką Fiziko Dienos vakarinės dalys buvo unikalus reiškinys. Šioje šventės dalyje buvo galima pamatyti ką nors, ko nepamatysi ir neišgirsi kiekvieną dieną. Jos suteikdavo progą atgaivinti ausis, akis, neretai ir galvas nuo visiems pabodusių, nuolatos ekrane šmėžuojančių Lietuvos muzikos veikėjų, dainuojančių tai, kas įdomu nebent bobutei. Pirmosios FiDi Vakarinės dalys vykdavo skirtingose Fizikos fakulteto vietose. Kiekviename aukšte grodavo įvairiausių žanrų muziką: popsą, roką, metalą, džiazą, vėliau ir elektroninę muziką. Būdavo organizuojamos skirtingos diskotekos, studentų barai. Vėliau šios šventės Vakarinės dalys nebebuvo rengiamos fakultete, tada fizikai ėmė ieškoti kitų įdomių vietų. Ieškodami, kur galėtų vykti vakarėlis, fizikai niekada nesirinkdavo įprastos vietos, ji turėjo būti kitokia, būtinai kažkuo ypatinga, pavyzdžiui, vakarinė programa po sporto rūmų estrada, autobusų parko angaras, griuvėsiai ar net Rotušė. Kaip ir dabar, taip ir anksčiau fidistai organizuodami vakarines dalis darydavo tai kitaip, žvelgdavo į šią užduotį kūrybiškai. Tai renginiui suteikdavo dar daugiau išskirtinumo ir žavesio.

Tai buvo tarsi elitinis vakarėlis, į kurį daugelis žūtbūt trokšdavo patekti.

Į FiDi vakarinę dalį pakliūti buvo be galo sunku, nes anksčiau bilietai į jas nebūdavo parduodami, kvietimus gaudavo tik tie, kurie prisidėdavo prie Fiziko dienos organizavimo. Tai buvo tarsi elitinis vakarėlis, į kurį daugelis žūtbūt trokšdavo patekti. Dažnai pasitaikydavo atvejų, kada norėdami jame sudalyvauti, žmonės nešdavo ne tik pinigus – siūlydavo ir brangesnių daiktų. Dėl didžiulio noro įsiveržti į šią šventę kildavo net muštynių.
Neabejotinai visos FiDi vakarinės dalys buvo įdomios ir, žinoma, ypatingos, tačiau keletas jų buvo ypač išskirtinės. Nuo pat šios šventės pradžios fizikai skyrė didžiulį dėmesį kultūrai, kurios pasisemti anksčiau buvo gana sudėtinga. Tai, ką tuo metu siūlė įprasti Lietuvos renginiai, buvo maža, norėjosi ko nors naujo, neregėto ir kūrybiško. FiDi vakarinės dalys buvo puiki išeitis, fidistai suvokė, kad visa tai gali susikurti patys. Jie siekė rengti tokius Fiziko Dienos vakarėlius, kurie būtų skirti ne vien pasilinksminti, bet ir prasmingai išnaudoti laiką. Būtent tuo labiausiai pasižymi 31-os Fiziko Dienos vakarinė dalis, vykusi Vidaus reikalų ministerijos kultūros ir sporto rūmuose. Ten buvo kino salė, kurioje fizikai žiūrėjo ne tik įvairiausius filmus, bet leidosi į malonius, nostalgiškus prisiminimus, žiūrėdami senus FiDi archyvus. Taip pat šios šventės metu fuksai (pirmakursiai) pasitelkę savo kūrybinius sugebėjimus statė spektaklius. Ši kino, teatro salės tradicija gyvavo gana ilgai ir buvo labai populiari.

Dar viena iš įdomiausių Fiziko Dienos vakarinių dalių buvo 33-oji. Ruošdamiesi šiai FiDi, fizikai nusprendė, kad šios šventės vakarėlis turi būti kitoks nei visada. Pagrindinis tikslas buvo surengti prašmatnų ir įspūdingą vakarėlį. Buvo nuspręsta, jog vaikinai turi būti kostiumuoti, o merginos pasipuošusios suknelėmis. Šiai idėjai įgyvendinti puikus sprendimas buvo Vienos pokylis. Tuo metu šios šventės buvo ypač populiarios, tačiau Lietuvoje tai buvo nedažnas reiškinys. Fisdistai įgyvendino šią idėją. Vienos pokylis buvo surengtas Vilniaus Rotušėje. Šioje šventėje buvo vedėjai ir net šokių mokytojai, siekta surengti puikų Vienos balių. Per šią Vakarinę buvo teikiamos nominacijos, dovanojamos molinės statulėlės labiausiai nusipelniusiems Fiziko Dienos organizatoriams. Ši FiDi vakarinė buvo neabejotinai išskirtinė bei susilaukė daugybės nuomonių ir diskusijų, vieniems ši idėja buvo priimtina, kitiems – priešingai, tačiau svarbiausia tai, kad ji nepaliko nė vieno abejingo ir iki šiol kiekvieno joje dalyvavusiojo atmintyje išlieka kaip viena ypatingiausių Vakarinių Fiziko Dienos istorijoje.

35-ąją FiDi vakarinę dalį buvo suplanuota rengti požeminiame garaže po Gedimino prospektu, bet likus dviem savaitėms iki šventės pradžios šis planas žlugo. Šventė buvo perkelta į visiškai neypatingą vietą, kurioje nebuvo atskirų salių, tik viena didžiulė erdvė. Šią problemą fizikai išsprendė išsinuomodami 20 kvadratų šiltinimo vatos, iš kurios pastatė garso sieną. Net ir visi patirti sunkumai nesumažino šio vakarėlio žavesio.  Būtent šios Fiziko Dienos vakarinėje dalyje Andrius Mamontovas su grupe pirmą kartą pristatė savo naująjį albumą. 35-osios vakarinės metu nepavyko išvengti nesklandumų, o su jais juk dar smagiau.

Dienos veteranai per rankas pasiuntė kepurę, į kurią kiekvienas įdėjo bent kažkiek pinigų.

FiDi Veteranų kabake nepastebėjus iki galo atsukto muzikos aparatūros garso, buvo paleista AC/DC plokštelė. Tik paleidus AC/DC visi ėmė šokti ant stalų, šoko taip energingai, kad net keletas lūžo. Tai pamatęs vietinis ūkvedys ketino išjungti elektros įvadą, tačiau Fiziko Dienos veteranai per rankas pasiuntė kepurę, į kurią kiekvienas įdėjo bent kažkiek pinigų. Nežinia, kiek jų buvo surinkta, tačiau manoma, jog užtektinai, nes po to ūkvedys nebepasirodė. Didesnių nuostolių išvengta, o ši FiDi Vakarinė prisimenama kaip viena linksmiausių dėl patirtų sunkumų, kurie baigėsi laimingai, o labiausiai, žinoma, dėl to, kad jos metu pirmą kartą gyvai nuskambėjo A.Mamontovo albumas.

Taigi, FiDi vakarinės dalys ir anksčiau ir dabar – ypatingas renginys, kiekvienais metais stebinantis savo išradingumu ir nuotykiais. Fiziko Dienos vakarinė dalis, pragyvenusi daugybę metų, nuo pat šios šventės pradžios iki dabar nepalieka abejingų. Jos dabartinį pavidalą galėsite išvysti jau šį šeštadienį – balandžio 11 d. – Profsąjungų Rūmuose (V.Mykolaičio – Putino g. 5). Laukiami visi, norintys tapti beprotiško vakarėlio dalimi!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius