-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akistata su gerosiomis Filipinų raganomis

Siquijor sala yra viena iš daugiau nei 7 tūkst. Filipinus sudarančių salų. Ši sala garsėja karšta saule, baltu smėliu ir žydra jūra, tačiau labiau nei bet kuo kitu – raganavimu, rašo BBC žurnalistė Kate McGeown.
Ragana
Salos Filipinuose / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 2 Medicina Filipinai

Kaip surasti raganą? Tai klausimas, kurio sau kasdien neužduodu, todėl norėdamas susitikti su salos raganomis, pirmiausiai susisiekiau su salos Turizmo departamentu ir paprašiau pagalbos. „Neturime jokių raganų“, – toks buvo pirmasis išgirstas atsakymas. Tačiau po kelių minučių pokalbio paaiškėjo, kad Siquijor salos raganos, bent jau gerosios, neseniai persivadino. Nuo šiol jos vadinasi „tradicinėmis gydytojomis“.

„O kaip dėl blogųjų raganų?“ – neatlyžau. „Mes jų nereklamuojame“, – kitame telefono gale pasigirdo protingas atsakymas.

Taigi apsiginklavęs oficialiai patvirtintų Siquijor salos raganų sąrašu, išsiruošiau jų ieškoti. Pirmąją aplankiau garsiausią tradiciniais metodais gydančią moterį visoje saloje. 86-erių Consing Achay yra vienintelis asmuo, kuris vis dar praktikuoja bulo-bulo – ritualą, per kurį išvaromos piktosios dvasios.

Sau po nosimi šnabždėdama keistus žodžius, Consing į stiklinę vandens įdėjo mažą akmenuką, o  tada rankose laikydama stiklinę pradėjo judinti ją aplink mano kūną, per bambukinį šiaudelį į stiklinę pūsdama orą. Vanduo pamažėle tampo drumstas – tai, esą, buvo iš mano kūno išeinančios ligos ženklas.

Consing visiškai neatitiko mano įsivaizduotos raganos portreto. Moteris – atsidavusi katalikė, tarp savo religijos ir tradicinių kerų nematanti jokio prieštaravimo.

Ragana pakartoja ritualą. Ji tai darė tol, kol vanduo vėl pasidarė švarus – mano atveju tam prireikė trijų kartų. Susimąsčiau, kiek piktųjų dvasių turėjo manyje apsigyventi, kad ritualą reikėjo kartoti kelis sykius.

Consing visiškai neatitiko mano įsivaizduotos raganos portreto. Moteris – atsidavusi katalikė, tarp savo religijos ir tradicinių kerų nematanti jokio prieštaravimo. Priešingai, ji net teigia savo galias sapne gavusi iš Kristaus. Prieš pradėdama visas savo procedūras, moteris pirmiausia ore pirštu nupiešia kryžiaus ženklą.

Consing turi juodą katę, tačiau neatrodė, kad ta katė atliktų svarbų vaidmenį – iš mano kūno varant piktąsias dvasias, katė netoliese miegojo. Ritualus ir konsultacijas Consing teikia mažame kambarėlyje, esančiame už jos sūnaus karaoke baro.

Raganius Francisco Aladadas nustebino dar labiau nei Consing. Vyras iš esmės gyvena šiuolaikinio filipiniečio gyvenimą. Kai pas jį apsilankiau, jo namuose darbininkai montavo naują langą. Prie verandos buvo pastatytas Francisco mopedas, kambaryje, ant sienos, kabėjo šalikas su užrašu „Olandija“ – tai jo žento iš Nyderlandų dovana.

Tačiau svarbiausias Francisco priklausantis daiktas – didžiulė lazda, kuria, vyro tikinimu, jis gali atpažinti piktąsias dvasias. Francisco įsitikinęs, kad šios dvasios tyko žmonių visur – šalikelėse, skraidžioja ore ir net po žeme, laukdamos, kol užvaldys kieno nors kūną ir taps įvairių ligų, tiek fizinių, tiek protinių, priežastimi.

Franciso tikinimu, piktosios dvasios – tai mirusiųjų vaiduokliai arba puolę angelai. Raganius žmogaus ligą atspėja iš to, kaip jo lazda per procedūrą reaguoja į įvairius jai „siūlomus“ ligų pavadinimus. Aš asmeniškai nepastebėjau, kad lazda būtų kaip nors reagavusi į tai, ką kalbėjo Francisco. Kita vertus, aš niekuo ir nesirgau.

Jei žmogų kankina psichologinė problema – elgesio pokyčiai, pyktis ar depresija – Francisco jį gydo kiek kitaip. Nuvykęs pas savo pacientą į namus, Francisco lazda baksteli į žemę. Tai jis padaro apeidamas aplink žmogaus namą. Tokiu būdu atpažinęs piktąsias dvasias, sukėlusias negalavimą, raganius liepia joms pasišalinti. Pasak vyro, piktosios dvasios jam paklūsta dėl jo turimos lazdos galių.

Kitoje salos pusėje gyvena dar viena šeima, iš žmonių kūnų išvaranti piktąsias dvasias. Tai ji daro dar kitokiu būdu. Dios Dada didžiuodamasi man parodė stebuklingus savo tėvo pagamintus žolelių tepalus. Šie ypatingų galių turintys tepalai gaminami tik kartą metuose, iš daugiau nei 150 įvairių žolelių ir medžių šaknų, kurie visi turi būti surinkti per Pelenų dieną arba Didįjį penktadienį. Šiais tepalais įtrinamos pažeistos žmogaus kūno vietos.

Stebėdamas šią procedūrą svarsčiau, kodėl Siquijor saloje taip tikima piktųjų dvasių galiomis. Juk vėjyje linguojančios palmės ar balto smėlio paplūdimiai visiškai neatrodo grėsmingi.

Galbūt taip yra todėl, kad nepaisant valdžios pastangų pervadinti raganas, visi tradicine medicina užsiimantys gydytojai, su kuriais bendravau, sakė, kad saloje gyvena ir blogosios raganos, iš pavydo ar keršto prakeikiančios žmones. O galbūt taip yra dėl praktiškesnės priežasties, kurią pasufleravo Francisco – saloje tik visai neseniai buvo pastatyta ligoninė, taigi tradicinis įvairių ligų gydymas čia iki šiol užėmė itin svarbią vietą.

O galbūt tai tik pramanas, šimtmečiais kartotas iš kartos į kartą ir galiausiai tapęs mitu ir legenda. Net jei ir taip, Consing procedūrų laukiančių žmonių eilė yra akivaizdus įrodymas, kad šis mitas ir šiandien yra labai gyvas.

Kalbant apie tai, ar aš tuo tikiu, manau, kad geriau būti užtikrintam, nei vėliau gailėtis. Jei manyje būtų gyvenusi bent viena piktoji dvasia, gerosios Siquijor salos ragonos greičiausiai būtų jas visas iš manęs išvariusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius