-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Florencijoje bus eksponuojamos Galilėjaus relikvijos (nuotraukos)

Šią savaitę Florencijoje duris atvers muziejus, kuriame bus eksponuojami garsaus 1642 metais mirusio italų matematiko ir astronomo Galileo Galilei (Galileo Galilėjaus) relikvijos: dantis, nykštys ir dar vienas pirštas.
Galilėjaus teleskopai
Galilėjaus teleskopai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šias kūno dalis, taip pat dar vieną pirštą bei slankstelius nuo mokslininko kūno atskyrė jį laidoję mokslininkai ir istorikai po 95 metų nuo G.Galilei mirties.

Praėjusiais metais šias vertybes atsitiktinai surado vienas Florencijos kolekcionierius.
„Laidotuvių ceremonijoje dalyvavę pasauliečiai ir akmentašiai pamanė, kad norėtų suvenyro nuo Galileo kūno“, – pasakojo Florencijos G.Galilei muziejaus direktorius Paolo Galluzzi interviu.

„Jie manė, kad turėdami šio žmogaus kūno dalį, jie pagerbs jo atminimą. Mokslininkų relikvijų saugojimo tradicija yra labai sena, ji primena religinių relikvijų saugojimą“, – sakė jis.

G.Galilei palaikai, drauge su dviem teleskopais, kompasu ir daugeliu G.Galilei sukurtų prietaisų yra vertingiausi atnaujinto ir pervadinto gegužės 10 dieną duris atversiančio G.Galilei muziejaus eksponatai.

Kol vienas iš G.Galilei pirštų ir slenksteliai nuo 1737 metų buvo saugomi Florencijoje ir Paduvoje, kitas mokslininko pirštas, nykštys ir dantis ėjo kolekcionieriams iš rankų į rankas iki pat 1905 metų, kol pradingo iš akiračio.

Žinomas Florencijos meno kolekcininkas Alberto Bruschi  atsitiktinai įsigijo juos praėjusį spalį

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Galilėjaus pirštai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Galilėjaus pirštai

vykusiame aukcione, kartu su religinėmis relikvijomis. Mokslininko kūno dalys buvo parduotos medinėje dėžutėje kaip nežinomos XVII amžiaus relikvijos.

Tik vėliau A.Bruschi ir jo duktė pastebėjo ant dėžutės dangčio G.Galilei biustą ir perskaitė P.Galluzzi knygą apie tai, kaip nuo mokslininko kūno laidotuvių metu buvo atkirstos atskiros dalys. Kolekcininkas susisiekė su muziejumi, ir atlikus nuodugnius tyrimus paaiškėjo, jog dėžutėje buvo saugomos prarastomis laikytos G.Galilei kūno dalys.

Dėl savo atradimų fizikos, matematikos ir astronomijos srityse 1564 metais Pizoje gimęs G.Galilei yra laikomas vienu šiuolaikinio mokslo pradininkų.

Mokslininko kūnas neatgulė amžino poilsio net 95 metus po jo mirties, nes tiek metų dėl G.Galileo atradimų bažnytinė valdžia neleido laidoti mokslininko pašventintoje žemėje.
Dabar jo palaikai ilsisi Florencijos Šv.Kryžiaus (Santa Croce) bažnyčioje, šalia Michelangelo kapo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius