Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotoaparatai prieš išmaniuosius telefonus: 7 priežastys rinktis fotoaparatą

Ne per seniausiai kraunantis daiktus kelionei į tolimus kraštus vienas iš pirmųjų daiktų sąraše buvo fotoaparatas. Tačiau mobiliųjų telefonų gamintojams vis daugiau investuojant į papildomų funkcijų diegimą bei kamerų kokybę, išmanieji telefonai pradėjo išstumti fotoaparatus iš naudojimo.
Fotoaparatas
Fotoaparatas / „Fotolia“ nuotr.

Žinoma, fotografavimui telefoną naudoti yra išties patogu – nereikia rūpintis papildomo įrenginio krovimu ar bijoti, jog atminties kortelėje nebebus vietos. Itin paplitus socialinių tinklų naudojimui tapo populiaru nuotraukas iškart kelti į Instagram ir Facebook ar tiesiog siųsti draugams. Tačiau po kiek laiko nusprendus atgaivinti atostogų įspūdžius ir peržiūrėti nuotraukas per, pavyzdžiui, kompiuterio ar televizoriaus ekraną, kokybė ne visuomet sukelia džiaugsmą. Taigi, 7 priežastys, kodėl verta į kelionę vežtis fotoaparatą, o ne tik išmanųjį telefoną.

1. Priartinimo funkcija

Fotoaparatai būna aprūpinti tiek optinio, tiek ir skaitmeninio priartinimo galimybe. Tuo tarpu išmanieji telefonai palaiko tik skaitmeninį priartinimą, kuris leidžia tiesiog iškirpti ir priartinti norimą vaizdą. Dėl šios priežasties mobiliuoju telefonu priartinamas vaizdas bus sudarytas iš neryškių kvadratėlių. Taigi, norint mobiliuoju telefonu nufotografuoti priartintą vaizdą, teks tiesiog arčiau prieiti, o tai – ne visada įmanoma. Dėl šios priežasties skaitmeninis fotoaparatas yra nepamainomas draugas norint fotografuoti tolimus objektus.

2. Prasta nuotrauka esant prastam apšvietimui

Išmaniaisiais telefonais darytos nuotraukos šviečiant saulei atrodys tikrai ne mažiau įspūdingai, nei tos, kurios darytos įprastais fotoaparatais. Tačiau tokiu atveju, kai apšvietimas tikrai nėra tobulas, pavyzdžiui, menkai apšviestose patalpose, išmaniaisiais telefonais fiksuoti vaizdai bus žymiai prastesnės kokybės. Telefonuose būna sumontuoti maži šviesos davikliai, kurių dėka ir suprastėja nuotraukų kokybė esant silpnam apšvietimui. Fotografijoms itin pritaikyti telefonai turi naujos kartos CMOS daviklį, kuris šiek tiek kompensuoja mažą šviesos daviklį, tačiau galingos blykstės trūkumas vis vien neleis pasiekti aukštos kokybės.

3. Naktinė fotografija – didžiausias telefono priešas

Fotoaparatas yra nepamainomas pagalbininkas fotografuojant tamsiuoju paros metu. Norint padaryti išties kokybišką nakties vaizdo nuotrauką, reikalingas ilgas išlaikymas bei stabilumas. Tuo tarpu mobilusis telefonas neturi nei tinkamo šviesos daviklio, nei pakankamai stabilumo tokio tipo nuotraukoms daryti. Dėl šios priežastis naktį darytos žmonių ar miestų fotografijos niekada nebus tokios geros, kaip fotografuojant įprastu fotoaparatu.

4. Fokusavimas – itin svarbus nuotraukos kokybei

Įprastai fotoaparatai turi daugybę skirtingų rėžimų, skirtų įvairioms situacijoms. Viena geriausių funkcijų – automatinis fokusavimas, leidžiantis padaryti itin ryškias nuotraukas net ir objektui greitai judant. Ši funkcija ypač praverčia fotografuojant sporto renginius. Tuo tarpu išmanieji telefonai turi kur kas mažiau skirtingų nustatymų, o dėl to neretai nukenčia ir daromų nuotraukų kokybė. Jos būna neryškios, o sufokusuojamas tiesiog arčiausiai esantis vaizdas. Tačiau fokusavimas nėra vienintelė priežastis, dėl kurios nukenčia nuotraukų kokybė. Pavyzdžiui, su veidrodiniais fotoaparatais išmanaus telefono lyginti net neįmanoma!

5. Išmanieji telefonai apriboja fotografijos galimybes

Žinoma, patogu turėti vieną įrenginį ir galėti juo daryti viską – naršyti internete, skambinti, rašyti trumpąsias žinutes, klausytis muzikos, ir, be abejonės, fotografuoti. Tačiau pakankamai dažnai nėra įvertinama tai, kad daugelio funkcijų naudojimas vienu metu itin smarkiai apkrauna telefono procesorių, taip užimant ir didelę dalį operatyviosios atminties. Dėl šios priežasties telefonas sulėtėja ir dėl to nukenčia daromų nuotraukų kokybė. Nevalia pamiršti ir to, kad naudojant kitas telefono funkcijas greičiau išsikrauna ir akumuliatorius. Taigi, vykstant į tolimą kelionę yra be galo svarbu įvertinti ir baterijų išsikrovimo galimybę. Juk nesinori likti be kameros itin egzotiškuose kraštuose.

6. Nuotraukų kokybė – be abejonės svarbiausia

Kalbant apie nuotraukų kokybę, kameros megapikselių skaičius nebėra pats svarbiausias. Jau nuo 2010-ųjų metų gaminami telefonai turi tiek pat ar daugiau megapikselių kaip ir įprasti fotoaparatai. Tačiau mažas megapikselių skaičius kartu su kitais trūkumais, kaip mažas šviesos daviklis, itin smarkiai veikia nuotraukų kokybę. Žemos rezoliucijos nuotraukos sumažina retušavimo galimybes, o taip pat ir visiškai panaikina galimybę nuotrauką atspausdinti ant drobės – mat prastos kokybės telefonu daryta nuotrauka bus tiesiog susiliejusi. Žinoma, susiliejusios nuotraukos kartais būna išties meniškos, bet jokiu būdu ne tada, kai tai gaunasi netyčia. Laimei, fotoaparatai turi įvairius stabilizatorius, kurie neleidžia nuotraukoms susilieti net sujudėjus fotoaparatui. Mobilieji telefonai taip pat neretai turi stabilizatorius, tačiau šie dažnai būna ne optiniai, o skaitmeniniai. Dėl šios priežasties nuotraukose gali būti aiškiai matomi kvadratėliai, o pačios nuotraukos – itin išplaukusios.

7. Verta pagalvoti apie ateitį

Fotografijos dažniausiai daromos norint įamžinti tam tikrus prisiminimus. Žinoma, fotografuojant mobiliuoju telefonu lengva tais prisiminimais dalintis, tačiau telefonui sugedus, yra didelė tikimybė, kad nuotraukos bus prarastos. Negana to, panorėjus įsirėminti didelę nuotrauką ar ją atsispausdinti ant drobės ir pasikabinti namuose, norėsis, kad nuotrauka būtų ryški ir kokybiška, o tai išmaniuoju telefonu pasiekiama anaiptol ne visada. Tad derėtų pagalvoti apie ateitį ir rinktis kokybiškas nuotraukas – juk svarbu ne tik prisiminimai, bet ir jų kokybė!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius