-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Petkevičaitei–Bitei siūloma suteikti Panevėžio miesto garbės pilietės vardą

Ketvirtadienį Panevėžio miesto savivaldybės tarybos kolegijai pateiktas asociacijos „Bitės namai“ siūlymas miesto garbės pilietės vardą suteikti rašytojai, dramaturgei, publicistei, visuomenės ir kultūros veikėjai, filantropei Gabrielei Petkevičaitei–Bitei. 2011 metais bus švenčiamos jos gimimo 150-sios metinės.
Temos: 1 Panevėžys

G.Petkevičaitė–Bitė (1861–1943) – bene garsiausia XIX a. pab.– XX a. pr. Panevėžio krašto kūrėja ir visuomenininkė, tautinės kultūros puoselėtoja. Aktyviai rėmė draudžiamą lietuvišką spaudą, bendradarbiavo periodiniuose leidiniuose „Varpas“, „Vilniaus žinios“, rašė aktualiais gyvenimo klausimais. Jos įsteigta „Žiburėlio“ draugija rūpinosi ne tik Panevėžio krašto, bet ir visos šalies neturtingų gabių moksleivių šalpos ir labdaros reikalais. G.Petkevičaitė–Bitė Palangoje organizavo pirmą viešą lietuvišką vaidinimą, suaugusiųjų švietimo kursus. 

1919–1924 metais mokytojaudama Panevėžio valstybinėje gimnazijoje, parašė pasaulinės literatūros istorijos vadovėlį, kartu su Matu Grigoniu įkūrė Panevėžio moksleivių organizaciją „Meno kuopa“. Toliau aktyviai dirbo švietimo ir socialinės apsaugos srityse. Nuo 1927 m. įsikūrė Panevėžyje, Šv. Zitos g. 18, kur gyveno iki pat mirties.

G.Petkevičaitė–Bitė buvo viena iš lietuvių moterų organizuotos veiklos pradininkų, vadovavo kalinių draugijai. 1920 m. ji buvo išrinkta į Lietuvos steigiamąjį seimą.

„Savo atsidėjimu visuomenės reikalams, veiklos platumu, demokratinių vertybių orientacija G.Petkevičaitė–Bitė buvo viena šviesiausių savo laikmečio asmenybių. Savo gyvenime ir visuomeninėje veikloje Bitė vadovavosi demokratijos, tolerancijos ir žmoniškumo principais. Lietuvos kultūroje Bitė liko kaip darbštuolė bitelė: rašytoja ir gydytoja, mokytoja ir filantropė, pažangi ūkininkė ir visuomenės kritikė, literatūros istorikė ir etnologė, politikė ir visuomenės veikėja – asmenybė, savo pažiūromis ir darbais gerokai pranokusi gyvenamą laikmetį. Manome, kad rašytoja G.Petkevičaitė–Bitė, švenčiant jos 150–ąsias gimimo metines, yra nusipelniusi tapti Panevėžio miesto garbės piliete“, – teigia asociacija „Bitės namai“.

Asociacijos siūlymą svarstys Savivaldybės mero Vitalijaus Satkevičiaus sudaryta komisija. Jai pritarus, būtų rengiamas Tarybos sprendimas dėl Panevėžio miesto garbės pilietės vardo suteikimo G.Petkevičaitei–Bitei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius