Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiausi politiniai sekso skandalai

Žiniasklaidai laidojant į sekso skandalą įsivėlusio Tarptautinio valiutos fondo vadovo Dominique'o Strausso-Kahno politinę karjerą, 15min.lt primena kitus garsiausius pasaulyje sekso skandalus, išvertusius iš posto ne tik į juos įsipainiojusius politikus, bet neretai taip pat turėjusius įtakos visai partijai ar net privertusius atsistatydinti valdžią.
Buvęs Izraelio prezidentas Moshe Katsavas
Buvęs Izraelio prezidentas Moshe Katsavas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Johno Profumo meilės romanas

Johnas Profumo buvo vieno iš didžiausių Jungtinės Karalystės politinių ir sekso skandalų veikėjas, Šaltojo karo metais įtartas šnipinėjimu. Savo šalį tuometis karo ministras sudrebino 1962-aisiais. Pasauliui dėl sovietų raketų nusiuntimo į Kubą atsidūrus prie branduolinio karo slenksčio, į viešumą iškilo ne tik britų politiko ryšiai su Rusijos atašė Jevgenijumi Ivanovu, bet ir jo romanas su 19-mete prostitute Christine Keeler. Su ja politikas viename pobūvyje susipažino 1961 metais.

1963-iaisiais J.Profumo dėl santuokinės neištikimybės ir ryšių su Ch.Keeler, tarp kurios klientų buvo ir tuometinės Sovietų Sąjungos karinio jūrų laivyno atašė, buvo priverstas atsistatydinti iš posto.  Visgi didžiausią klaidą J.Profumo padarė apie savo romaną pamelavęs parlamentui.

Kilus didžiuliam skandalui, akivaizdžiai pašlijo tuomečio Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Haroldo Macmillano sveikata. Dėl to jis netrukus taip pat atsistatydino iš posto. J.Profumo meilės romanas minimas kaip viena iš priežasčių, nulėmusių konservatorių vyriausybės žlugimą per 1964-ųjų rinkimus. Kartu su savimi iš posto išvertęs visą valdžią, J.Profumo neabejotinai vertas pirmosios vietos politinių sekso skandalų dešimtuke.

2. Jeremy Thorpe ir kaltinimai pasikėsinimu nužudyti

Oksfordo universiteto alumnas, Jeremy Thorpe 1967 metais tapo Jungtinės Karalystės Liberalų partijos lyderiu. Tuo metu jam buvo vos 38-eri. Po dvejų metų vyras, prisistatęs Normano Scotto vardu, viešai pareiškė, esą jis ir J.Thorpe buvo meilužiai. Tuo metu homoseksualumas Jungtinėje Karalystėje buvo nelegalus. Pats skandalo įkarštis kilo 1974 metais, kai N.Scottas metė kaltinimus J.Thorpe, esą šis jam nužudyti pasamdė smogiką.

1979 metais J.Thorpe buvo pateikti kaltinimai dėl sąmokslo nužudyti. Politikas buvo išteisintas, tačiau žala jo, kaip politiko, reputacijai jau buvo padaryta didžiulė.

3. Moshe Katsavo sekso skandalas

Tai vienas iš bjauriausių politinių sekso skandalų pasaulyje, kurio metu Izraelio prezidentą Moshe Katsavą iš posto išvertė kelios darbuotojos, viešai prakalbusios apie seksualinį politiko priekabiavimą. Viena iš M.Katsavo darbuotojų Izraelio vadovą apkaltino išprievartavimu.

Nors pats M.Katsavas tikino esąs nekaltas ir didžiulio skandalo išprovokavimu bandė apkaltinti savo politinius oponentus, jam pateiktų kaltinimų kiekis buvo neįveikiamas. Po kelerių metų bylinėjimosi Izraelio teismas pripažino buvusį šalies prezidentą kaltu dėl išžaginimo ir kitų seksualinių nusikaltimų ir skyrė jam septynerius metus laisvės atėmimo. Teisėjai taip pat nurodė, kad susikompromitavusiam M.Katsavui taip pat skiriamas dvejų metų bandomasis laikotarpis.

4. Billas Clintonas ir Monica Lewinsky

Scanpix nuotr./Monica Lewinsky
„Scanpix“ nuotr./Monica Lewinsky

Nors šis politinis sekso skandalas ir nebuvo pats didžiausias pasaulyje, jis, be jokios abejonės, buvo vienas iš pačių gėdingiausių. JAV prezidentas Billas Clintonas visada garsėjo kaip didelis moterų mylėtojas, tačiau kai į viešumą iškilo jo romanas su Monica Lewinsky, politikas viską įnirtingai neigė. Ir tik tuomet, kai daugybė įrodymų, tarp kurių ir M.Lewinsky mėlyna suknelė su neva išlikusia B.Clintono spermos dėme, įspraudė galingiausios pasaulio valstybės lyderį į kampą, šis prisipažino melavęs ir patvirtino turėjęs romaną su M.Lewinsky.

Dėl kilusio sekso skandalo B.Clintonas tapo antruoju Jungtinių Valstijų prezidentu šalies istorijoje, kuriam buvo surengta apkalta. Demokratų dėka B.Clintonas laimėjo apkaltos balsavimą Senate dėl kaltinimų sulaužius prezidento priesaiką ir trukdymo teisėsaugos darbui.

Taigi B.Clintonas išgyveno šį skandalą, tačiau pajuto visą pasaulinės žiniasklaidos dėmesį. Kai kurių politikos apžvalgininkų įsitikinimu, Alas Gore'as, po B.Clintono kandidatavęs į prezidento postą, už pralaimėjimą George'ui W.Bushui turi būti dėkingas būtent bendrapartiečiui, įsivėlusiam į minėtą skandalą. Nepaisant kilusio skandalo dydžio, B.Clintonui santykinai greitai pavyko atstatyti savo reputaciją.

5. Gary Hartas ir Donna Rice

1987-aisias, kai kandidatavo į Jungtinių Valstijų prezidentus, Gary Hartas, senatorius iš Kolorado valstijos, buvo kylanti politikos žvaigždė. Netruko pasklisti gandai, kad G.Hartas turi nesantuokinių ryšių, tačiau politikas juos viešai paneigė, tikindamas esąs doras žmogus ir paragindamas juo netikinčius žurnalistus jį pasekti. „Prisiekiu, sekliui bus labai nuobodu“, – tikino G.Hartas. Tačiau jis nežinojo, kad prieš šį jo pareiškimą žurnalistai jau sekė Donną Rice – moteris buvo pastebėta išeinant iš G.Harto namų Vašingtone.

Ši informacija netrukus buvo paviešinta, tačiau ir šįsyk G.Hartas išsigynė, pavadindamas straipsnį „sukurtu iš nieko“. Tačiau praėjus porai dienų spaudoje pasirodė politiko nuotrauka, kurioje jachtoje jam ant kelių sėdėjo D.Rice. Po šios nuotraukos paviešinimo praėjus penkioms dienoms G.Hartas iškrito iš rinkimų į prezidentus.

6. Silvio Berlusconi

AFP/Scanpix nuotr./Silvio Berlusconi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi

Jei kas nors iš pasaulio politikų ir yra vertas būti palygintas su Teflonu, tai Silvio Berlusconi. Nepaisant mėnesius sklandžiusių įtarimų, susijusių su politiko asmeniniu gyvenimu, S.Berlusconi pavyko išsilaikyti Italijos premjero poste. Tarp netikėtų atradimų, susijusių su italų politiku, buvo įrašyti jo telefoniniai pokalbiai su, kaip manoma, palydove. Taip pat – tvirtinimai, kad dešimtims jaunų merginų buvo sumokama, kad šios dalyvautų Italijos premjero vakarėliuose, vykusiuose jo oficialioje rezidencijoje. Be to, viena mergina buvo net pareiškusi, esą S.Berlusconi siūlė jai vietą Europos parlamente. 

Kilus šiam skandalui, S.Berlusconi žmona inicijavo skyrybas, pareikšdama: „Negaliu likti su vyru, kuris susitikinėja su nepilnametėmis.“ Nuo italų politiko įvairūs kaltinimai nubėga tarsi vanduo nuo žąsies. Pasigirdus vis naujiems kaltinimams, S.Berlusconi į juos dažniausiai reaguoja juokdamasis ar pripažindamas, kad „nėra šventasis“.

7. Thomas Jeffersonas ir Sally Hemings

Trečiojo Jungtinių Valstijų prezidento ir vieno iš pagrindinių Nepriklausomybės deklaracijos autorių, Thomo Jeffersono, gyvenimą per pirmąją jo kadenciją sudrebino suirzęs karjeristas Jamesas Callenderis. Pastarasis pareiškė, esą T.Jeffersonas namuose kaip sugulovę laikė vergę, vardu Sally ir, esą, su ja susilaukė kelių vaikų.

Nors tuo metu T.Jeffersonas buvo našlys, tai vis tiek buvo šokiruojanti žinia. Tuomečiam JAV prezidentui pasisekė tik tiek, kad negyveno laikmetyje, kai naujienos, interneto pagalba, sklinda žaibiškai. Antraip šis skandalas, be abejonės, būtų užėmęs daug aukštesnę vietą šiame sąraše.

8. Eliotas Spitzeris ir brangi prostitutė

Tą pačią sekundę, kai su Niujorko valstijos gubernatoriumi Eliotu Spitzeriu susijęs sekso skandalas iškilo į viešumą, jis tapo žlugusiu politiku. Skandalas kilo laikraščiui „The New York Times“ pranešus, kad tuo metu 48-erių metų vedęs E.Spitzeris naudojosi prostitutės paslaugomis, kainuojančiomis 1 000 dolerių už valandą. Pasak laikraščio, federalinės teisėsaugos institucijos perėmė mažiausiai šešis E.Spitzerio pokalbius telefonu, kai jis tarėsi dėl susitikimo viename Vašingtono viešbučių.

Skirtingais duomenimis, E.Spitzeris prostitučių paslaugoms išleido nuo 15 tūkst. iki 80 tūkst. dolerių. Teigiama, kad šiomis paslaugomis Niujorko valstijos gubernatorius naudojosi aštuonerius metus.

Įsivėlęs į skandalą su prostitute E.Spitzeris buvo priverstas atsistatydinti iš savo posto, nusileisdamas grasinimams apkalta ir žiniasklaidos spaudimui. Atsistatydindamas JAV politikas žurnalistams pareiškė „nesugebėjęs laikytis standartų, kurių privalo laikytis valstybės tarnautojas“.

9. Larry Craigas oro uosto tualete

Sekso skandalas ne tik išvertė iš posto Kapitolijaus kalvoje Aidahui 27 metus atstovavusį JAV respublikonų senatorių Larry Craigą, bet ir visiems laikams sugriovė jo, kaip politiko, karjerą. Skandalas kilo po to, kai slaptas policijos pareigūnas demaskavo politiką priekabiaujantį oro uosto tualete.

62 metų L.Craigą areštavo civiliais drabužiais vilkėjęs policijos pareigūnas, kuris slapta tyrė skundus dėl nepadoraus politiko elgesio. Anot pareigūno, L.Craigas prie jo priekabiavo, reikalaudamas sekso. Senatorius buvo pripažintas kaltu dėl netinkamo elgesio, ir turėjo sumokėti daugiau nei 500 dolerių baudų ir mokesčių bei buvo nuteistas dešimčiai dienų lygtinai.

Nepaisant to, kad skandalui iškilus į viešumą, L.Craigas nepaliovė tikinęs, kad nėra gėjus, išaiškėję faktai apie Aidaho senatorių, kuris buvo griežtas vienos lyties asmenų santuokų priešininkas, sudavė labai skaudų smūgį jo partijai, kurios svarbi elektorato dalis – konservatyvias moralines vertybes išpažįstantys krikščionys.

10. Markas Foley ir Kongreso puslapiai

Gerbiamo Respublikonų partijos atstovo Marko Foley reputacija buvo negrįžtamai sudaužyta 2006 metais, kai Federalinio tyrimų biuras (FTB) pradėjo tyrimą dėl to, kad šis politikas siuntinėjo seksualiai atviras žinutes į nepilnamečiams skirtus Kongreso interneto puslapius. Teigiama, kad vienam berniukui, kuriam M.Foley siuntė žinutes, buvo 16 metų. Ir nors įrodymų nebuvo surinkta pakankamai, kad M.Foley būtų buvę pateikti kaltinimai, jų pakako, kad būtų sugadinta politiko karjera. Tikima, kad šis skandalas nemažai prisidėjo ir prie Respublikonų pralaimėjimo kovoje dėl Kongreso kontrolės, vykusios tais pačiais metais.

Kilus skandaui, M.Foley prisiregistravo alkoholikų reabilitacijos centre ir atsistatydino iš Kongreso. Šis skandalas – vienas iš puikių pavyzdžių, rodančių, kokią žalą vienas asmuo gali padaryti politinei partijai.

Paruošta remiantis Askmen.com informacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius