-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausias Lietuvos virėjas Deivydas Praspaliauskas vertins kolegų darbus

2010 metais pelnęs geriausio Lietuvos virėjo titulą, iš Londono jaunųjų virėjų varžybų grįžęs su bronza Deivydas Praspaliauskas šiemet jau pats vertins kolegų darbus.
Deivydas Praspaliauskas
Deivydas Praspaliauskas / Organizatorių archyvo nuotr.

Lapkričio 9 dieną „Litexpo“ centre vyksiančiame „Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ čempionate D. Praspaliauskas dirbs kartu su tarptautine teisėjų komanda ir komentuos konkursinių patiekalų sudėtį ir skonį, privalomų produktų panaudojimą.

„Atvirai ir viešai dar niekada nevertinau savo kolegų darbų, bet jau dabar žinau, kad bus tikrai sunku. Blogiausia, kad labai lengvai gali užsitraukti kitų nemalonę“, – sako D. Praspaliauskas.

„Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ čempionate varžysis 8 virėjai, kurie per tris su puse valandos turės pagaminti tris patiekalus: šaltąjį užkandį, karštąjį patiekalą ir desertą. Tarp privalomų panaudoti produktų šiemet atsidūrė figos ir ožkų sūris, eršketas ir gelteklių šaknis, šaltalankiai ir baltasis šokoladas.    

Lapkričio 8 d. vyks ir „Geriausio Lietuvos konditerio 2012“ čempionatas, kuriame varžysis 8 dalyviai. Saldumynų meistrai privalės pagaminti 15 mažyčių pyragaičių ir papuošti tortą. Konkursų seriją užbaigs lapkričio 10-oji, kuri skirta Lietuvos gastronomijos viltims – būsimiesiems virėjams ir konditeriams.

Dalyvavimo čempionatuose patirtį turintis D. Praspaliauskas sako, kad įvairiose varžybose gaminti sudėtinga – įtampa, nuovargis, be to, reikia atsivežti savo keptuves, puodus ir visas kitas priemones bei produktus.

Tik privalomais panaudoti produktais aprūpina organizatoriai – šiuose konkursuose juos organizuojanti Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA).

Pasak LRVVKA tarybos narės Onos Jurkšienės, vietas konkurso dalyviams įrengs bendrovė „Baltic Master“ ir pasirūpins, kad virėjai jose rastų visą reikalingą aukščiausios kokybės įrangą – nuo multifunkcinės konvekcinės krosnies iki stelažo produkams, tačiau smulkų inventorių turi atsivežti patys konkursantai.

Nors ir sunku, vis dėlto D. Praspaliauskas mano, kad dalyvauti tokiuose čempionatuose tikrai verta. Jeigu ne „Geriausio Lietuvos virėjo 2010“ čempionatas ir jame laimėtas aukščiausias titulas, Deivydas ir toliau darbuotųsi svetimoje virtuvėje Danijoje.

Laimėtas titulas paskatino grįžti į Lietuvą, Vilniuje atidaryti savo restoraną „Lauro lapas“ ir įsiveržti į virtuvės meistrų elitą. „Neabejoju, kad man pirmajam Lietuvoje pavyks pelnyti kiekvieno virtuvės šefo svajonę – „Michelin“ žvaigždutę“, – įsitikinęs D. Praspaliauskas.

Nors Lietuvoje neturime „Michelin“ žvaigždutės pelniusios virtuvės, tačiau pamatyti kaip dirba tokių virtuvių šefai, proga bus. Tomis pačiomis dienomis „Litexpo“ centre rinksis visas gurmaniškojo pasaulio „žvaigždynas“.

Čia savo meistriškumą demonstruos ne tik geriausi virėjai ir konditeriai, bet ir  pripažinti Lietuvos baristai, žinomi virtuvių šefai, savo receptais ir paslaptimis dalinsis kulinarijos tinklaraščių autoriai.

Čia pirmą kartą svečiuosis ir tarptautinio lygio žvaigždė –  garsus italų virtuvės šefas Rocco Ianonne. Jo meistriškumas ir itališkos virtuvės tradicijų išmanymas įvertintas dviem „Michelin“ žvaigždutėmis. Rocco Ianonne gamins autentiškus nacionalinius italų patiekalus.

 „Geriausio Lietuvos konditerio 2012“, „Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ „Jaunųjų talentų 2012“ čempionatai vyks lapkričio 8-10 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre Premjeras Andrius Kubilius neatmeta dar vieno referendumo dėl VAE galimybės.

Kaip visuomet, šie čempionatai organizuojami šalia parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“, kurioje bus pristatoma visa svetingumo versle reikalinga įranga, priemonės, paslaugos – nuo moderniausios įrangos virtuvei, naujausių maisto ruošimo technologijų iki interjero detalių, apšvietimo ir puošybos elementų, tekstilės, uniforminių drabužių viešbučiams, restoranams, parduotuvėms.

Atskirose salėse įsikurs Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF bei arbatos produktus bei vartojimo kultūrą propaguojantis renginys „Arbatos dienos“. Šie renginiai vyks viena diena ilgiau – lapkričio 8-11 d.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius