Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Giacometti skulptūra tapo brangiausiai aukcione bet kada parduotu meno kūriniu

Šveicarų menininko Alberto Giacometti sukurta bronzinė natūralaus dydžio žmogaus skulptūra trečiadienį buvo parduota viename Londone vykusiame aukcione už 65 mln. svarų (104,3 mln. JAV dolerių arba 257,5 mln. litų) ir tapo brangiausiai kada nors aukcione parduotu meno kūriniu, pranešė aukcionų namai „Sotheby's“.
Šveicarų menininko Alberto Giacometti skuptūra
Šveicarų menininko Alberto Giacometti skuptūra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak organizatorių, apie dešimt pirkėjų, kurie įnirtingai varžėsi dėl skulptūros „Einantis žmogus I“ (L'Homme Qui Marche I), galutinę kainą pasiekė vos per aštuonias minutes. Pradinė kaina buvo 12 mln. svarų.

A.Giacometti stiliui ypač būdinga skulptūra, kuri taip pat yra vienas iš žinomiausių XX amžiaus moderniojo meno darbų, atiteko nežinomam pirkėjui, kuris didžiausią kainą pasiūlė telefonu, nurodė aukcionų namai.

Prieš prasidedant aukcionui „Sotheby's“ prognozavo, kad ta skulptūra gali būti parduota už 12–18 mln. svarų.

Pastarajame aukcione buvo pagerintas 2004 metais pasiektas rekordas, kai viename Niujorke vykusiame aukcione Pablo Picasso 1905 metais nutapytas paveikslas „Berniukas su pypke“ (Garcon a la Pipe) buvo parduotas už 104,17 mln. dolerių. Tąsyk buvo pagerintas vienam Vincento van Gogho paveikslui priklausęs rekordas ir pirmą kartą peržengta 100 mln. dolerių riba.

183 centimetrų aukščio skulptūra „Einantis žmogus I“ – nepaprastai liauno žmogaus atvaizdas – „yra Giacometti eksperimentų su žmonių pavidalais viršūnė“, „kuklus paprasto žmogaus atvaizdas ir galingas žmonijos simbolis“, teigia aukciono organizatoriai.

Ši skulptūra buvo nulieta 1961 metais, menininko karjeros brandžiajame laikotarpyje. Praeito amžiaus 9–ame dešimtmetyje tą skulptūrą nupirko Vokietijos bankas „Dresdner Bank“, o pernai jos savininku buvo tapęs banko „Commerzbank AG“ nuosavybe.

Paskutinį kartą panašaus dydžio A.Giacometti skulptūra aukcione buvo išstatyta prieš 20 metų. Tas kūrinys buvo parduotas už 6,82 mln. dolerių ir buvo pasiekęs A.Giacometti darbų kainos rekordą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius