-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gruodžio 21-oji: svarbi diena tikintiems pasaulio pabaiga

Vienas iš 10 žmonių su baime laukė gruodžio 21-osios, dienos, kuri turėtų žymėti pasaulio pabaigą, skelbia naujienų tarnyba BBC. Šią datą paskelbė senovės majai, tačiau dauguma žinią pavertė niekine.
Rutulys, kuriame galima išgyventi pasaulio pabaigą
Pasaulyje vis pasigirsta įdomių pranešimų, susijusių su pasaulio pabaiga. Kinijoje pastatyti tokie rutuliai, kuriuose esą bus galima išgyventi apokalipsę. / Reuters/Scanpix nuotr.

Interneto, Holivudo ir žiniasklaidos dėka, pasaulio pabaigos pasaka tapo bene žinomiausia žmonijos istorijoje. 

Pastaruoju metu įvykę uraganai, neramumai Artimuosiuose Rytuose, informacija apie mistinių planetų skriejimą žemės link, visa tai esą yra „įrodymai“, kuriuos dar senovėje numatė majai. 

Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, vienas iš 10 žmonių dėl šios dienos jaučia nerimą.

Rusai buvo tokie sunerimę, kad Ekstremalių situacijų ministerija viešai paskelbė paneigimą, jog pasaulio pabaigos nebus. Tiesa, naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Stalino bunkeryje buvo surengtas pasaulio pabaigos vakarėlis. Turtingiausieji maskviečiai, sumokėję po 30 tūkst. rublių (2 537 litus), galėjo apsistoti bunkeryje, įrengtame 65 metrų gylyje po žeme. Jame yra konferencijų salė, restoranas, klubas, pobūvių salė. 300 žmonių talpinančiame bunkeryje svečiai dalyvauja parą truksiančioje programoje „Galimybė išgyventi“. Tiesa, kai kurių šaltinių duomenimis bilietas į bunkerį kainuoja 16 000 dolerių, VIP klientams – 48 000 dolerių, o vaikams iki 7 metų įėjimas nemokamas. Jei pasaulio pabaiga neateis – pusė bilieto kainos bus grąžinta.

Pietų Prancūzijos Biugarašo miesto valdžios institucijos uždraudė lankytis ant kalno, kuris esą padės sėkmingai išgyventi pasaulio pabaigą. Baiminamasi, kad per žmonių antplūdį nebus išvengta nelaimingų atsitikimų. Mažam miesteliui, kuriame tėra vos dvi gatvės, toks žmonių dėmesys netikėtas. Apylinkėse užpildyti visi viešbučiai. Policija jau įrengė patikros postus ir ketina riboti žmonių skaičių.

Valanda kelio nuo majų griuvėsių tikintieji susirinko Meksikoje, Medridos mieste. Dar viena stebuklinga vietove, kuriai esą pasaulio pabaiga negresia, tapo kalnas Serbijoje. Apylinkėse laisvų viešbučių seniai nėra, nors žmonės vis dar skambina ir klausia, ar gali atvykti, daugelis nori atkeliauti grupėmis.

Apokalipsei ne vienas rengėsi Ir Amerikoje. Apskritai visame pasaulyje siūloma slėptis ne viename bunkeryje, šventovėje arba bare.

BBC teigia, kad visose vietovėse susirinkę gausybė žurnalistų, atvykusių stebėti žmonių sujudimo. 

Kur tie tikintieji?

Majų kalendorius
Majų kalendorius

Tačiau kaip skelbia „BBC“, aptikti tikinčių pasaulio pabaiga – sudėtingas uždavinys. Publikacijos autorė Jane Little dar prieš gruodžio 21-ąją ieškojo besirengiančių pasaulio pabaigai, kreipėsi į bunkerių statytojus ir net šamaną. Galų gale susisiekė su Morandiru Armsonu, Australijos mokslininku, tyrinėjančiu Naujojo amžiaus judėjimą, religiją, istoriją.

„Jei jūs man pasakytumėte, kad yra daugiau nei 5 000 žmonių, kurie nuoširdžiai tiki pasaulio pabaiga, o ne tiesiog jaučia abstrakčią baimę, aš nustebčiau“, – sakė jis ir pridūrė, kad tokie bailiai veikiausiai dabar stipriai apsiginklavę, pasislėpę ir žurnalistams nepasiekiami. 

Padidėjusi baimė šiai dienai, jo ir kitų ekspertų nuomone, yra kone vien dėl interneto poveikio. 

O kaip viskas prasidėjo?

1987 metais Jose Arguelles, vyras, didžiąją gyvenimo dalį skyręs majų kalendoriaus studijavimui, surengė fiestą, panašią į „Woodstocko“ festivalį. Šventė pritraukė dešimtis tūkstančių žmonių iš viso pasaulio. 

Manoma, kad būtent šį įvykį galima laikyti Naujojo amžiaus judėjimo pradžia, kuris siejamas su sąmonės transformacija, o būtent ši transformacija esą turėtų būti visiškai įgyvendinta iki 2012 metų pabaigos. 

Pasak knygos „2012: Majų pranašystė“ autoriaus Danielo Pinchbecko, renginyje siekta sukurti meditacijos ir prisijungimo prie švenčiausių žemės vietų atmosferą. 

2012/12/21 yra „esmės viršūnė“ – tai naujo pradžia, dar labiau apsišvietusios civilizacijos amžius, o ne visos civilizacijos pabaigos taškas. 

Pats knygos autorius teigia, kad 2012/12/21 yra „esmės viršūnė“ – tai visa ko nauja, dar labiau apsišvietusios civilizacijos amžiaus pradžia, o ne visos civilizacijos pabaigos taškas. 

„Yra gana aišku, kad majų sistema 2012 gruodžio 22 dieną numato naujo kalendorinio ciklo pradžią“, – sako „Dievų antspaudai“ autorius Grahamas Hancockas. 

Jo teigimu, senovės majai buvo šamanai. Tie, kurie paliko mums šį kalendorių siuntė užuominą, jog vienam ciklui pasibaigus, prasidės kitas. 

Žiemos saulėgrįža

Kai kurie mano, kad majai mums siuntė įspėjimą. Šiuo metu žvelgiant į gamtos reiškinius, uraganus galima matyti daug destrukcijos ir esą tai yra pasaulio pabaigos ženklai. Naujojo amžiaus judėjimo nariai visuotinį atšilimą laiko didžiausia grėsme mūsų planetai. Tačiau šio judėjimo gretose nemažai optimistų. Svarbiausia, jų teigimu, kad mes patys galime pasirinkti, kokiu keliu pasaulis risis toliau. Būtent darydami gerus darbus žmonės gali paskatinti visos žmonijos sąmonę, sako Australijos mokslininkas Morandiras Armsonas.

Šis mėnuo krikščionims yra advento laikotarpis. Jo metu žmonės raginami skaityti religines knygas, kuriose galima aptikti informacijos apie tai, kaip atėjus pasaulio pabaigai nedorėliai bus nubausti. Tačiau gruodžio 21-oji niekur neminima, nors kai kurie tiki, kad Apreiškimo knyga sietina su šia data.

Gruodžio 21-oji, pasaulio pabaigos diena, siejama su kita gražia data – žiemos saulėgrįža. Tai metų laikotarpis, kuomet Saulė pasiekia minimalų aukštį zenite. Tai trumpiausios dienos ir ilgiausios nakties metuose laikotarpis. Ši data daugelyje kultūrų simbolizuoja tamsą ir šviesos atsinaujinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius