Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Grybavimo čempionatui – specialus grybų žemėlapis

Visa Dzūkija, o ypač Varėna, nuo seno garsėja grybais ir uogomis. Varėna neretai dar yra tituluojama šiomis miško gėrybėmis turtingiausiu Lietuvos miestu. Tad kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais rugsėjo 23 dieną Varėna kviečia visus grybautojus ir grybų rinkimui neabejingus lietuvius priimti iššūkį ir sudalyvauti grybų rinkimo varžytuvėse.
Grybų šventės akimirka
Grybų šventės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jose pirmą kartą dalyvausiantiems dalyviams galės pagelbėti specialiai šventei sukurtas grybų žemėlapis.

Organizatorių nuotr./Grybų žemėlapis
Organizatorių nuotr./Grybų žemėlapis
Organizatorių nuotr./Grybų žemėlapis
Organizatorių nuotr./Grybų žemėlapis

Į tradicinį grybavimo čempionatą, kuris vyks Marcinkonių kaimo miškuose, visi grybavimo entuziastai kviečiami penkioliktą kartą, o į Grybų šventę, kuri vyks Varėnos miesto parke – dvidešimt antrąjį kartą. Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sako, jog grybavimas – dzūkų kraujyje.

„Vaikystėje nebuvo vasaros be grybavimo. Keldavomės anksti ryte ir traukdavome į savo mėgstamiausias vietas, kad būtume pirmi ir dar rastume baravykų. Grybingais metais jų pririnkdavome ištisomis pintinėmis“, – prisiminimais dalinosi meras.

Asmeninio archyvo nuotr./Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta
Asmeninio archyvo nuotr./Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta

Šiais metais Grybų šventės metu bus pristatyta naujovė – grybų žemėlapis. Šios idėjos sumanytoja – renginių organizatorė, sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė sako, jog ši mintis apie žemėlapį kilo su vaikais – devynerių Ula ir aštuonerių Benu, vaikščiojant Varėnos miškais.

„Grįžus namo pagalvojau, jog būtų puiku turėti žemėlapį, kuriame būtų sužymėtos visos grybingos vietos. Juk geriausi grybautojai turi savo mėgstamus miškus ir žino, jog ten visada galima rasti grybų“, – apie grybų žemėlapio idėją pasakojo sveikatingumo motyvatorė.

Grybų žemėlapio idėja išties sudomino ir Varėnos merą. „Kiekvienas dzūkas turi savo mėgstamas grybavimo vietas, žino, kurioje kokios rūšies grybai auga ir šiose vietose visada jų randa. Tad galima sakyti, kad savo galvoje dzūkas jau turi „grybų žemėlapį“, kuriuo vadovaujasi. Svečiams, atvykusiems pavaikštinėti po Varėnos miškus, grybų rasti gali būti sudėtinga. Žemėlapis yra puiki pagalbos priemonė, o dzūkams miško gėrybėmis dalintis visai negaila,“ – sakė Algis Kašėta.

#walk15 komanda, nuvykusi į Varėną, pražygiavo vaizdingomis miškingiausio Lietuvos rajono vietomis ir vedina Vytenio Daugudžio, daugkartinio grybavimo čempiono, patarimų, žemėlapyje sužymėjo vietas, kur geriausia ieškoti grybų. O ruošiant šį žemėlapį, #walk15 komanda pririnko net 4 kilogramus grybų. Tad šis grybų žemėlapis ateis į pagalbą tiek patyrusiam grybautojui, tiek dar pradedančiajam, kadangi vienoje pusėje sužymėtos grybais turtingos vietos, o kitoje – vertingiausių grybų aprašai su nuotraukomis tam, kad krepšyje per klaidą neatsidurtų nevalgomi ar netgi nuodingi grybai.

Grybų rinkimo čempionas jau ruošiasi naujam čempionatui, kuris vyks rugsėjo 23 dieną Varėnos grybų šventėje. Visgi komandos „Krembliai“, praėjusiais metais surinkusiai daugiausiai grybų, kapitonas bei daugkartinis grybavimo čempionas Vytenis Daugudis atskleidė paslaptį, kad neturi jokio specialaus recepto grybų rinkimui. Jam tiesiog sekasi, nes seniai tuo užsiima ir daug laiko praleidžia vaikščiodamas miško takais. Grybingaisiais metų laikais jis kiekvieną dieną nueina ne vieną kilometrą, ieškodamas vertingiausių grybų – voveraičių, baravykų, raudonikių.

Grybautojas, čempionas teigia, jog norint rasti grybų, reikia tiesiog eiti, o automobilį pamiršti.

„Rastų grybų kiekis tiesiogiai priklauso nuo nueitų kilometrų“, – sako Vytenis Daugudis.

Visgi jo nuomone, svarbiausia – nepamiršti, jog reikia gerbti gamtą, neplėšyti samanų, nepalikti šiukšlių ir, žinoma, nežaloti miško paklotės važinėjant ją automobiliu. „Jei žmonės nesielgs atsakingiau, greitai nepadės ir grybų žemėlapiai, nes nebus ką rinkti. Reikia galvoti, ką darai, nesielgti miške kaip laukiniui“, – pataria Vytenis Daugudis.

Sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė taip pat pabrėžia, jog grybų žemėlapis ir #walk15 programėlė skirta visų pirma tam, kad žmonės išeitų iš namų ir kartu su šeima praleistų nors šiek tiek laiko gamtoje, kvėpuodami grynu oru bei judėdami.

„Juk kartais visai nesvarbu, jei krepšelyje tik kelios voveraitės. Tuomet geriau išsitraukite telefoną, žvilgterkite į programėlę ir suskaičiuokite savo žingsnius, sudegintas kalorijas – nuotaika iškart pasitaisys“, – motyvuoja žinoma moteris.

Grybų čempionas Vytenis Daugudis šiai minčiai visiškai pritaria, nes grybų rinkimas ir vaikštinėjimas miške tapo jo gyvenimu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius