Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gundyti – nelengvas darbas

Prancūzijos teismo sprendimas gali padaryti galą realybės šou erai šalyje. Laidų dalyviai pripažinti dirbančiais, visas teises, kurias numato darbo įstatymai, turinčiais asmenimis.
Gundyti – nelengvas darbas
Gundyti – nelengvas darbas / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Gundymas Darbas

Aukščiausios instancijos teismas Paryžiuje nustatė, kad televizijos laidos „Gundymų sala“ dalyviai yra paprasti samdomi darbuotojai, todėl jų teisių privalu paisyti.

Realybės šou, kuris filmuojamas Meksikos Tulumo saloje, dalyviai – įsimylėjėlių porelės, turinčios patikrinti savo antrosios pusės ištikimybę. Vienos poros partneriai gundo kitų porų atstovus erotiniais masažais, seksualiais šokiais ir romantiškais pasivaikščiojimais mėnesienos užlietais paplūdimiais. Tie, kurie neatlaiko gundymų, iš salos išsiunčiami. Po 12 dienų lieka viena ištikimiausia pora.

Trys asmenys savo ieškinyje teismui teigė, kad jų dalyvavimas laidoje atitinka Prancūzijos darbo įstatymus ir yra paprastas darbas. Kitaip sakant, šou dalyvių darbo savaitė negali viršyti 35 valandų, jiems turi būti suteikiamos mokamos atostogos ir kitos teisės, kuriomis naudojasi Prancūzijos darbuotojai.

Kasacinį teismą tai įtikino. Savo nutartyje teisėjai parašė, jog „kitos lyties atstovo gundymas reikalauja didelio susikaupimo ir atidumo“, ir pripažino dalyvavimą „Gundymų saloje“ darbu. Teismas pareiškė, kad su tokių laidų dalyviais privalu pasirašyti standartines darbo sutartis, jiems turi būti mokama už viršvalandžius ir atostogas bei kompensacija atleidžiant iš darbo ar nutraukiant sutartį, t. y. išmetant iš salos.

Teismas nurodė kompanijai „Glem“, kuri filmuoja „Gundymų salą“ vienam privačiam Prancūzijos televizijos kanalui, sumokėti po 11 tūkst. eurų kiekvienam ieškovui: už viršvalandžius, atostogas, neteisėtą atleidimą ir kitus darbo įstatymų pažeidimus.

Prodiuseriai baiminasi, kad nuo šiol panašios laidos taps nuostolingos ir tiesiog išnyks. Jei su dalyviais reikės pasirašyti darbo sutartis, Prancūzijoje nebeliks realybės šou. O šios programos, kaip ir daug kur pasaulyje, labai populiarios. Per kone du dešimtmečius tokiose laidose dalyvavo daugiau kaip 600 žmonių. Visi jie, net nugalėtojai, tikriausiai ras pretenzijų šou kūrėjams. Jau dabar 74 įvairių laidų dalyviai, paskatinti įkvepiančio pavyzdžio, nunešė ieškinius į teismą. Jie irgi nori atlygio už viršvalandžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius