Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojai: populiarėjantis trimatis kinas ir televizija gali sukelti galvos skausmus

Filmų ir sporto gerbėjai, trokštantys namuose susikurti trimatį (3D) kino teatrą, pirmiausiai turėtų pasitikrinti akis – priešingu atveju jiems gali įskausti galvos, šeštadienį perspėjo JAV regos ekspertai.
Filmas „Įsikūnijimas“
Filmas „Įsikūnijimas“ gali padidinti trimačio kino ir televizijos populiarumą / Kadras iš filmo

Pastaruoju metu trimačių filmų populiarumas smarkiai padidėjo. Holivudo režisieriaus Jameso Camerono kino juostos „Įsikūnijimas“, uždirbusios jau daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių, sėkmė taip pat gali nulemti didelę trimačius atvaizdus galinčių rodyti televizorių, kurie šią savaitę buvo pristatyti Las Vegase vykstančioje Tarptautinėje buitinės elektronikos parodoje, paklausą.

Naujos skaitmeninės trimačio vaizdo technologijos daugeliui žiūrovų tapo daug patogesnės, tačiau kai kuriems regos sutrikimų turintiems asmenims ilgas žiūrėjimas į 3D ekranus gali sukelti smarkų galvos skausmą, sako ekspertai.

„Daug žmonių turi nedidelių regos sutrikimų – pavyzdžiui, nežymų (akių) raumenų disbalansą, kuriuos smegenys įprastomis sąlygomis savaime ištaiso“, – sakė oftalmologijos profesorius Michaelas Rosenbergas iš Čikagoje veikiančio Šiaurės Vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos.

Pasak jo, žiūrint trimačius filmus, tie žmonės susiduria su visiškai kitokiais jutiminiais reiškiniais.  „Tam reikia didesnių smegenų pastangų, todėl labiau tikėtina, kad įsiskaudės galva“, – M.Rosenbergas sakė telefonu duotame interviu.

Trimačiame kine sudaroma iliuzija kiek kitaip suderinta negu jūsų akys ir smegenys, – J.HaganasĮprastu atveju žmogaus kairė ir dešinė akis vaizdą mato šiek tiek skirtingu kampu.  „Kai (akių nerviniai signalai) apdorojami smegenyse, susidaro vaizdo gylio pojūtis“, – aiškino oftalmologijos ir neurologijos profesorė Deborah Friedman iš Niujorke įsikūrusio Ročesterio universiteto medicinos centro.

„Trimačiame kine sudaroma iliuzija kiek kitaip suderinta negu jūsų akys ir smegenys. Jeigu rega šiek tiek sutrikusi, smegenims tenka išties daug didesnis krūvis, – sakė ji. – dėl šio nesuderinamumo žmonėms pradeda skaudėti galvas.“  Misūrio mieste Kanzas Sityje dirbantis oftalmologas Johnas Haganas, kuris taip pat yra Amerikos oftalmologijos akademijos narys, sakė, kad kai kurie vaizdo perspektyvą prasčiau suvokiantys žmonės trimačio kino efektų visiškai nemato.

Pasak jo, kai kuriais atvejais akių raumenys nesugeba sufokusuoti abiejų akių žvilgsnio į tą patį objektą, todėl trimačius atvaizdus tokiems žmonėms suvokti labai sunku.  Ekspertai nurodo, kad kol kas neištirta, kaip dažnai trimačiai filmai sukelia galvos skausmą. Tačiau 3D kino įrangą tiekiančios kompanijos „RealD“ atstovas Rickas Heinemanas sakė, jog žiūrovų galvos skausmai ir pykinimas buvo pagrindinės priežastys, dėl kurių trimačio kino technologijos taip ir neįstengė smarkiai išpopuliarėti.

Su elektronikos kompanijomis „Sony Corp.“, „Panasonic“, JVC, „Toshiba Corp.“ ir palydovinės televizijos tinklu „Direct TV“ bendradarbiaujančios „RealD“ trimačio kino įranga sumontuota 90 proc. 3D filmus rodančių JAV kino teatrų. Ši firma nurodė, kad naujosios skaitmeninės technologijos padeda įveikti daugelį ankstesnių trimačio vaizdo trūkumų, sukeldavusių nepatogumų žiūrovams.  Pasak R.Heinemano, ankstesnėse 3D technologijose būdavo naudojami du kino projektoriai, iš kurių vienas rodydavo vaizdą kairei, o kitas – dešinei akiai. Žiūrovų akys matydavo skirtingus vaizdus, išfiltruotus pro specialius akinius.

„Žmonės dažnai skųsdavosi dėl galvos skausmo, tačiau iš tikrųjų taip nutikdavo dėl to, kad projektoriai buvo prastai suderinti“, – aiškino jis.  „RealD“ technologijoje naudojamas vienas skaitmeninis projektorius, kuris kairiosios ir dešiniosios akies atvaizdus pakaitomis rodo 144 kartų per sekundę dažniu. Tai padeda pašalinti kai kurias ankstesnes problemas.

„Perėjus prie vieno skaitmeninio projektoriaus, tos problemos buvo išspręstos“, – sakė R.Heinemanas.  D.Friedman mano, jog daugeliui žmonių trimatis kinas ir televizija iš tiesų patiks, tačiau M.Rosenbergas sakė, jog žiūrovams ši naujovė gali greitai įgristi.

„Manau, jog tai bus gudrybė. Tikriausiai atsiras daug žmonių, kurie sakys, jog tai šaunu, tačiau ne visai patogu“, – pabrėžė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius