-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Helovino versijos visame pasaulyje: nuo valgomų kaukolių iki apgautų įsimylėjėlių šventės

Lietuvoje Visų šventųjų diena ir Vėlinės labiausiai asocijuojasi su susikaupimu ir santūriu mirusiųjų pagerbimu. Tiesa, į šalį beldžiasi triukšmingo persirengėliško Helovino tradicijos. Tuo tarpu įvairiausiose pasaulio vietose spalio ir lapkričio sandūroje vyksta keisčiausios šventes, kuriomis žmonės bando užčiuopti savo ryšį su mirusiųjų pasauliu.
La Diablada akimirka.
La Diablada akimirka. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Helovinas – tai šventė, ypač paplitusi anglakalbiuose kraštuose: JAV, Didžiojoje Britainijoje, Airijoje. Ji minima kiekvienų metų spalio 31 dieną. Nuo datos kilęs ir pats Helovino pavadinimas, mat tai yra angliško žodžių junginio „All Hallows Eve“ („Visų Šventųjų dienos išvakarės“) trumpinys. Visų Šventųjų diena minima lapkričio 1-ąją. Lapkričio 2 dieną Lietuvoje minimos Vėlinės.

Kelionių vadovas „Lonely Planet“ ir JAV interneto svetainė „Huffingtonpost“ pasakoja apie šešias  įspūdingiausias Helovino šventės variacijas Žemėje. 

Día de Muertos, Oaxacos miestas, Meksika

Meksikoje per mirusiųjų dienas vyrauja karnavalo nuotaika. Gatves užplūsta žmogaus ūgio iš papjė–mašė pagaminti griaučiai ir kaukolės-saldumynai. Pirmosios lapkričio dienos minimos visoje šalyje, bet stipriausios ir įdomiausios tradicijos – Pietų Meksikoje, kur tvirčiausiai įsišaknijusi vietinė kultūra.

Lapkričio pirmoji vadinama „Mažųjų angelų diena“. Jis skirta mirusiems vaikams. Ant altoriaus dedami jų mylimi žaislai. Pagrindinis akcentas – išvyka į kapines, kur šeimos tvarko kapus, puošia juos žvakutėmis ir gėlėmis. Be to, rengia iškylas ir šoka tradicinius šokius.

Vyksta: lapkričio 1-2 dienomis.

Daugiau informacijos: čia.

Fantazijos fiesta, Kei Vestas, Florida, JAV

Fantazijos fiesta – renginys, kuriame fantazijos susiplaka su realybe. Ši šventė Floridoje organizuojama nuo 1979 metų, kai buvo sugalvota kaip būdas pagyvinti vietos turizmo verslą.

Šventės metu Kei Vestas kupinas daugybės įvairiausių paradų ir vakarėlių, kurių dalyvių apranga ir elgesys primena haliucinacijas. Linksmybės prasideda Karibų salų stiliaus vakarėliu gatvėje ir pasiekia kulminaciją, kai į gatves išrieda žėrinčių karietų paradas, lydimas 70 tūkst. dalyvių. Be kitų renginių, vyksta puota, kurioje svečiai vilki populiaraus žaidimo „Dungeons & Dragons“ odiniais kostiumais. Taip pat organizuojamas savadarbių bikinių konkursas. Monstrų pokylyje knibžda žmogaus ūgio gyvačių, undinių ir kitokių būtybių.

Vyksta: 10 dienų iki paskutinio spalio sekmadienio.

Daugiau informacijos: čia.

La Diablada, Puno, Peru

Apie tai, kaip kilo La Diablados šventė, kurioje siautėja demonais persirengę vyrai ir daugiasluoksnėmis suknelėmis išsipusčiusios moterys, pasakojamos įvairios istorijos.

Kaip pasakoja viena iš versijų, eitynės gatvėse primena XIX amžiaus pabaigą, kai iš šalies išvyko „šėtoniškieji“ konkistadorai. Pagal kitą versiją, per La Diabladą pagerbiamos Titikakos ežero dvasios, kurio pakrantėje įsikūręs Puno miestas.

Šventės metu rengiamų eitynių priešakyje žengia Tamsos valdovas, kurį lydi energingosios Peru šokėjos. Stebint paradą nesunku pastebėti, kad La Diablada, kaip ir daugelis Pietų Amerikos iškilmių, yra krikščioniškų ir vietinių tradicijų mišinys. Todėl nieko keisto, kad velniais persirengę dalyviai ant kaklų turi kryželius.

Vyksta: Savaitę iki lapkričio 5 dienos.

Daugiau informacijos: čia.

Fejerverkų arba G.Fawkeso naktis, Luisas, Anglija

„Scanpix“ nuotr./G.Fawkes akimirka
„Scanpix“ nuotr./G.Fawkeso nakties akimirka

XVII amžiaus pradžioje nemaža dalis anglų tikėjosi, kad į valdžią atėjęs naujas monarchas Džeimsas I suteiks daugiau religijos laisvės nei jo pirmtakai, laikęsi griežtos protestantizmo linijos. Tačiau viltys neišsipildė ir tuo ypač nusivylė viena katalikų bendruomenė, tarp kurios lyderių buvo Guy'us Fawkesas. Jie nusprendė susprogdinti Parlamento rūmus, kartu su karaliumi, jo vyresniaisiais sūnumis ir didžiąja dalimi parlamentarų. Paskutinę akimirką sąmokslas buvo išaiškintas ir jo organizatoriai nuteisti myriop.

Pietų Anglijos Luiso miestas turi dvigubą priežastį sprogdinti fejerverkus. 1555 metais katalikė karalienė Marija I, kuri buvo vadinama Kruvinąja Mere, šiame mieste sudegino ant laužo 17 sukilėlių protestantų.

60 tūkst. žmonių susirenka pažiūrėti, kaip deginami ne tik G.Fawkeso, bet ir iš šių dienų figūrų – premjerų, prezidentų ar teroristų – atvaizdai.

Vyksta: lapkričio 5-ąją

Daugiau informacijos: čia.

Festa del Cornuto, Rocca Canterano, Italija

Netoli Romos esančiame Rocca Canterano kaimo vykstančios Festa del Cornuto pavadinimą būtų galima versti kaip „Raguotųjų šventė“. Ji skirta tiems, kuriuos apgavo neištikimi mylimieji.

Šventės metu pagrindine kaimo gatve „plaukia“ alegoriniai laivai, kuriuose aktoriai vaidina įvairias satyrines scenas apie mylimųjų apgaudinėjimą ir situacijas, kaip yla išlenda iš maišo. Beje, festivalis skelbia turįs neoficialią globėją – buvusio JAV prezidento Billo Clintono žmoną Hilary Clinton, dabartinę JAV valstybės sekretorę.

Vyksta: lapkritį.

Daugiau informacijos: čia.

Piratų savaitė, Didysis Kaimanas, Kaimanų salos 

Pagrindiniai Piratų savaitės dalyviai – vaikai. Dešimties dienų muzikos, šokių kostiumų, žaidimų ir kitų šėlionių programa prasideda piratų užpuolimo parodija. Dvi tikslios XVII amžiaus galionų kopijos, lydimos kitų laivų, netgi povandeninio, surengia „netikėtą“ Džordžtauno uosto puolimą. Tolesnė įvykių eiga kasmet skiriasi, bet pagrindinė mintis ta pati: piratai kaunasi su uosto gynėjais, pagrobia jo gubernatorių ir įmeta belangę.

Vienas įdomiausių Piratų savaitės renginių – kartotinių laivų regata, kurios dalyviai, be kitų apdovanojimų, gali laimėti ir prizą už įspūdingiausią skendimą. Šventė baigiasi piratų teismu, fejerverkais ir vakarėliu gatvėje.

Vyksta: 10 dienų lapkričio viduryje.

Daugiau informacijos: čia.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius