Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įelektrintų augalų grožybės

Amerikiečių menininkas Robertas Bueltemanas kuria įspūdingo grožio nuotraukas labai neįprastu būdu – jis įelektrina gėles, žoles ir lapus ir tuomet juos paverčia vaizdu.
Neįprastas elektros ir augalų menas.
Neįprastas elektros ir augalų menas. / 15min.lt

Telegraph.co.uk teigimu, stulbinančios „fotografijos“ meistras R.Bueltemanas žavi ir puošia meno pasaulį leisdamas 80 tūkst. voltų stiprumo elektros srovę per augalus, o tuomet nuotraukose įamžina šį vaizdą.

Tokių unikalių nuotraukų kūrimo procesas yra tiek sudėtingas, kad šiam 55-erių vyrui, laimėjusiam ne vieną apdovanojimą, prireikė 10 metų perprasti įmantrią technologiją. R.Bueltemanas vidutiniškai dirba 60 valandų per savaitę tam, kad pagamintų tik 80 nuotraukų.
Fotografas dirba visiškoje tamsoje.

Procesą jis pradeda padėdamas pasirinktą augalą ant metalinės lentos, per kurią paleidžia didelės įtampos elektros srovę. Tuomet, kai padėtas objektas yra srovės „įžiebiamas“ ir suspindi įprastai žmogaus akiai nematoma šviesa, R.Bueltemanas intuityviai pagauna kadrą pajudindamas optinio pluošto kabelį pirmyn ir atgal virš augalo. Kabelis skleidžia baltos šviesos ruožą, kuris yra žmogaus plauko storio. Vaizdas, kurį apšviečia šis mažytis prožektorius, yra perkeliamas ant juostos.

Užburiantis mėlynas rūkas, apsupantis kadruose kiekvieną augalo dalelę – augalo skleidžiamos dujos tą akimirką, kai šį sukrečia elektrošokas.
Kalifornijos valstijoje, JAV, gyvenantis R.Bueltemanas sudėtingą procesą aiškina taip: „Aš tarsi tapytojas, kuriantis paveikslą. Augalas – tai mano piešiamas daiktas, o optinis kabelis – mano teptukas.“

Tam, kad paveikslai įgautų papildomą išblukusį efektą, menininko naudojama aliuminio plokštė, ant kurios jis deda augalus, plūduriuoja skystame silikone. Kad pats nebūtų nupurtytas elektros, apie savo „molbertą“ R.Bueltemanas sumontavo apsauginį medienos rėmą.

„Noriu, kad pamatę mano darbus žmonės pasijaustų naujai prabudę. Pasaulis – nuostabi vieta, o evoliucija suteikė galimybių naujai į jį pažvelgti“, – tikino menininkas. Savo projektą R.Bueltemanas yra plačiai aprašęs savo knygoje „Signs of Life“.

Daugiau R.Bueltemano darbų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius