-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Intymios paauglių nuotraukos – ką daryti joms pasklidus internete

„Per pokalbių programėlę telefone man parašė nepažįstamas žmogus. Jis man pasakė, kad gali padėti surinkti daugiau sekėjų per Instagram. Aš sutikau ir padėkojau, bet tada jis pasakė, kad jam patinka mano kūnas ir, kad už šią paslaugą aš jam turiu atsiųsti savo nuotrauką, kur būčiau vien tik su apatiniais. Aš nesutikau, pasakiau, kad niekuo gyvu to nedaryčiau. Vakar jis vėl man parašė ir pagrasino, kad jei neatsiųsiu nuotraukos, jis mane suras. Aš jam nusiunčiau nuotrauką ir labai krimtausi, o tada jis paprašė mano nuotraukos visiškai nuogos!“ (Ištrauka iš „Vaikų linijai“ atsiųsto 14 m. merginos laiško)
Vaikai ir technologijos
Vaikai ir technologijos / Projekto partnerio nuotr.

Tokios šiuolaikinius paauglius ištinkančios nemalonios situacijos vadinamos „sekstingu“ (intymaus, asmeninio turinio vaizdų arba žinučių siuntinėjimu). Dažniausiai tokie intymūs vaizdai būna nufotografuoti sąmoningai, norint pamatyti save iš šalies arba siekiant nusiųsti partneriui ar draugui, tačiau kokiu nors būdu atsitiktinai jie išplinta internete.

Kaip tai gali nutikti?

  • Pats paauglys ar paauglė gali įdėti į viešą internetinę erdvę savo nuotraukas, pavyzdžiui, pusiau nuogo kūno ar su seksualinėmis užuominomis. Paprastai, skelbdami tokias nuotraukas, paaugliai nori patikti, atkreipti kitų dėmesį.
  • Paauglio pažįstamas ar draugas gali išsiuntinėti kitiems jo intymias nuotraukas, norėdamas atkeršyti ar pakenkti jo reputacijai.
  • Kartais nepažįstami žmonės internete prašo paauglių jų apsinuoginusių kūno vaizdų, tai įvardindami kaip tam tikrą žaidimą ar būdą saugiai tyrinėti savo seksualumą, tačiau gavę nuotraukų, gali reikalauti jų dar daugiau ar gautas nuotraukas išplatinti internete.

Kai intymaus turinio nuotraukos išplinta internete ar socialiniame tinkle – paauglių reputacijai iškyla grėsmė, o taip pat tokios nuotraukos neretai sulaukia patyčių. Dėl šių nuotraukų išplitimo dažnai būna kaltinami patys paaugliai, kurie jose užfiksuoti, kas dar labiau apsunkina galimybę kreiptis pagalbos. Paprastai tokiais atvejais paaugliai išgyvena kaltę, gėdą, bijo aplinkinių pasmerkimo ir dažnai nedrįsta kreiptis pagalbos į suaugusiuosius, todėl lieka vieni su stipriais negatyviais jausmais.

„Kai draugavome mano vaikinas padarė keletą labai asmeninių mano nuotraukų – tuo metu man tai patiko. Tačiau vakar nutiko kai kas nepataisomo... Prieš kelias savaites išsiskyrėme su juo, jaučiausi negerai dėl to, nes jis norėjo ir toliau draugauti, o man jau nebebuvo įdomu... Vakar prisijungusi prie facebooko pamačiau, kad... jis papostino mano tas nuotraukas, kurias kažkada nufotografavo... man žiauriai baisu... komentarai po nuotrauka baisūs, mane visi vadina kekše, o aš nuo vakar verkiu ir nieko negaliu daugiau daryti...“ („Vaikų linijai“ rašė 17 m. mergina)

Jei paauglys ar paauglė kreipėsi į jus dėl išplitusių internete netinkamų nuotraukų:

  • Visų pirma išklausykite jį/ją be smerkimo ir moralizavimo. Išsiaiškinkite kuo daugiau situacijos detalių – kur nuotrauka išplito, kas ją išplatino, kas jau matė ir komentavo.
  • Pasakykite, kad jis gerai padarė, kreipdamasis pagalbos į jus.
  • Išsaugokite įrodymus („print screenus“) tam atvejui, jei reikėtų tolimesnio šios situacijos tyrimo.
  • Padėkite pašalinti netinkamą informaciją iš interneto ar socialinio tinklo, pavyzdžiui, praneškite kartu su paaugliu socialinio tinklo administracijai.
  • Jei jūs pažįstate vaiką, paauglį, išplatinusį netinkamas nuotraukas – inicijuokite su juo pokalbį ir pareikalaukite netinkamas nuotraukas pašalinti.
  • Kalbėkite su tai patyrusiu paaugliu apie jo jausmus, o taip pat apie tai, kad nors nuotraukos neįmanoma pašalinti iš visų įmanomų vietų internete, nuotrauka nukeliaus į interneto istoriją, nes ją užgoš nauja informacija.

Straipsnių ciklą, skirtą jaunųjų internautų tėveliams, parengė „Vaikų linijos" ekspertai.​ www.auguinternete.lt​​

VIDEO: Intymios mano vaiko nuotraukos internete: ką daryti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius