Invaziniai vabalai kelia pavojų garsiesiems Japonijos sakurų žiedams

Visoje Japonijos sostinėje pradeda skleistis gležni rausvi ir balti sakurų – šalyje paplitusių kelių rūšių vyšnių – žiedai, bet jiems kelia pavojų potencialiai mirtinas priešas: invaziniai, šaliai nebūdingi vabalai.
Tokijuje žydi sakuros
Tokijuje žydi sakuros / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Japonija Sakuros

Įsibrovėliai vabalai priklauso ūsuočių rūšiai Aromia bungii. Jų gimtinė yra Kiniją, Taivaną, Korėjos pusiasalį ir Šiaurės Vietnamą apimantis regionas, sako ekspertai.

Šie vabalai gyvena slyvos genčiai priskiriamuose medžiuose, kurie dėl šių kenkėjų netenka žievės. Rimtais atvejais medžiai žūsta, tad ekspertai skelbia pavojų.

Vabalų lervas galima naikinti pesticidais, o smarkiai apkrėstus medžius reiktų iškirsti, kad būtų išgelbėti kiti.

„Jei nesiimsime atsakomųjų priemonių, medžiai gali būti pažeisti ir mes po kelerių metų nebegalėsime džiaugtis sakurų ir slyvų žiedais“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė Estuko Shoda-Kagaya iš Miškininkystės ir miško produktų tyrimų instituto.

Pirmą kartą šie vabalai Japonijoje buvo pastebėti 2012 metais, centrinėje Aičio prefektūroje, bet dabar jau yra išplitę visame regione netoli Tokijo, nurodo Aplinkos ministerija.

Pasak ekspertų, šie ūsuočiai į Japoniją galėjo patekti su importuotais medienos produktais.

Sausio mėnesį Japonijos aplinkos ministerija oficialiai paskelbė Aromia bungii invazine, svetima rūšimi. Tai reiškia, kad draudžiama įvežti ir perduoti šiuos vabalus.

„Jei nieko nedarysime, žala plis toliau“, – sakė Makoto Miwa iš Saitamoje įsikūrusio Aplinkos mokslų centro.

Pasak jo, vabalų lervas galima naikinti pesticidais, o smarkiai apkrėstus medžius reiktų iškirsti, kad būtų išgelbėti kiti.

Centras paskelbė vadovą, kuriame detaliai aiškinama, kaip atpažinti ir naikinti šiuos vabalus, užaugančius iki 3–4 cm ilgio.

„Svarbu bendradarbiauti su vietos gyventojais, siekiant atsikratyti šių vabzdžių. Tam reikia laiko ir mums reikia daug žmonių kiekvienam medžiui patikrinti“, – sakė E.Shoda-Kagaya.

„Ir aš suprantu, kad žmonėms praradimas kirsti sakuras, bet svarbu imtis veiksmų, kol žala neišplito į kitus medžius“, – pridūrė ji.

Tokijo sakurų žydėjimo sezonas oficialiai prasidėjo praėjusią savaitę, kai medžius Jasukunio šventykloje stebintys meteorologai paskelbė, jog sostinėje išsiskleidė pirmieji žiedai.

Meteorologijos agentūra pranešė, kad šiemet pirmieji žiedai dėl šilumos pasirodė devyniomis dienomis anksčiau nei vidutiniškai.

Sakurų žydėjimo kiekvienais metais labai laukiama, meteorologai prieš kelias savaites ima skelbti atitinkamus žemėlapius.

Žydinčios sakuros privilioja daug turistų, bet ir patys japonai organizuoja išvykas ar piknikus jomis pasigrožėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius