-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iranas paleido į kosmosą žiurkę, kelis vėžlius ir kirmėles

Iranas trečiadienį paskelbė sėkmingai paleidęs į kosmosą savadarbę raketą su žiurke, vėžliais ir kirmėlėmis.
Raketa „Kavoshgar 3“
Raketa „Kavoshgar 3“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė Irano valstybinė televizija, raketa „Kavoshgar 3“ (Tyrinėtojas) gabeno kapsulę su „gyvais gyvūnais“. Taip pirmasis Irano bandymas į kosmosą siųsti gyvus organizmus.

Televizijos reportaže buvo matyti kapsulė su balta ant nugaros gulinčia žiurke, kuriai iš nasrų kyšojo vamzdeliai. Kituose dviejuose konteineriuose buvo patalpinti keli tamsūs kirminai ir nedideli vėžliai.  Prancūzija pranešė „su dideliu susirūpinimu“ priėmusi žinią apie Irano raketos paleidimą.

„Šis pranešimas gali sukelti dar didesnį tarptautinės bendruomenės susirūpinimą, kad Iranas gretimai šiai vykdo ir branduolinę programą, kuri neturi akivaizdaus tikslo patenkinti gyventojų poreikius“, – sakė vienas Paryžiaus atstovas.

Valstybinė naujienų agentūra ISNA informavo, kad kapsulė su gyvūnais, kaip planuota, nuskriejusi apverstos U raidės pavidalo trajektorija, sėkmingai sugrįžo į žemę. Apie gyvūnų būklę informacijos nepateikiama.

„Tai didelis pasiekimas, kad gyvus organizmus galima siųsti į kosmosą, mes su jais eksperimentuojame ir jie grįžta į žemę“, – sakė prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas sveikindamas raketos paleidimą.

Irano gynybos ministras Ahmadas Vahidi pareiškė, kad „gyvūnų biologiniai duomenys bus perduoti mums toliau vertinti“, pranešė naujienų agentūra ILNA.

Pasak televizijos, pieno butelio formos raketa, su mėlynu užrašu „Satellite Carrier Simorgh“, gali iškelti 100 kilogramų palydovą į orbitą už 500 kilometrų.

27–ių metrų aukščio daugiapakopė raketa sveria 85 tonas ir jos skystu kuru varomos reaktyvinės sistemos varomoji jėga siekia 100, sakoma televizijos pranešime.  M.Ahmadinejadas pareiškė, kad Iranas „ketino paleisti raketą į 500 km aukštį. Kitais etapais tai bus 700 km ir 1000 km. Visi žino, kad pasiekus 1000 km orbitą, galima pasiekti visas orbitas“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius