Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Iš pradžių šokoladas buvo nesaldus

Šokoladas
Photos.com / Šokoladas
Šaltinis: Lrt.lt
0
A A

Ar žinojote, kad iš pradžių šokoladas buvęs skystas, čili pipirų ir aštriųjų paprikų skonio? „Kai europiečiai paragavo šokolado gėrimo, šis iš pradžių jiems nepatiko. Jie sugalvojo tą klaidą ištaisyti: pamažino pipirų ir pasaldino cukrumi. Jie taip pamėgo šokoladą, kad be jo negalėjo gyventi“, – pasakoja Meilutė Požemeckaitė, vedanti ekskursiją po Šokolado muziejų Šiauliuose.

Šiandien šiame muziejuje galima ne tik susipažinti su šokolado istorija, šokolado fabriko šeimos tradicijomis, bet ir pasileisti į saldų šokolado gaminimo kelią bei išmokti pasigaminti įvairių rūšių šokoladinių skanumynų.

Šokolado muziejus įsteigtas Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis. „Rūtos“ fabriko direktoriaus pavaduotojas Rimantas Gluodas sako, kad pastato būklė, prieš čia įkuriant muziejų, buvusi prasta, o tai esą tapo ypač akivaizdu pradėjus statybos darbus.

„Buvo matyti, kad pažeista laikančioji konstrukcija, pergyventas Antrasis pasaulinis karas. Stogas, gerokai apdegęs kelis kartus, buvo gavęs ir daug vandens. Kurį laiką po Antrojo pasaulinio karo fabrikas stovėjo išvis be stogo“, – pasakoja R. Gluodas.

Šokolado muziejaus vadovė Odeta Kirnienė sako, kad po daugelio metų šokolado parduotuvė sugrįžo į senas patalpas, o visa kita buvo pritaikyta muziejaus lankytojų reikmėms.

Kai europiečiai paragavo šokolado gėrimo, šis iš pradžių jiems nepatiko. Jie sugalvojo tą klaidą ištaisyti: pamažino pipirų ir pasaldino cukrumi

„Muziejaus plotas nėra didelis, bet lankytojai čia užtrunka apie valandą. Čia jie sužino ir visą šokolado istoriją. Beje, labai įdomią ir ilgą“, – pažymi Šokolado muziejaus direktorė.

Muziejuje ekskursijas vedanti M. Požemeckaitė pasakoja, kad beveik 4 tūkst. metų šokoladas buvo skystas gėrimas, o pirma plytelė pagaminta ne taip jau ir seniai – XIX a. viduryje Anglijoje. Tiesa, iš pradžių šokolado gėrimas buvo visai ne saldus, o su gausybe pipirų – čili ir aitriųjų paprikų skonio.

„Kai europiečiai paragavo šokolado gėrimo, šis iš pradžių jiems nepatiko. Jie sugalvojo tą klaidą ištaisyti: pamažino pipirų ir pasaldino cukrumi. Jie taip pamėgo šokoladą, kad be jo negalėjo gyventi“, – teigia gidė. 

Šokolado fabriko ekskursijos metu moteris pasakoja ir apie šokolado istoriją Lietuvoje. Anot specialistės, tarpukariu Šiauliuose buvo net 10 šokolado fabrikų. „Tai buvo mažas, bet labai saldus miestas“, – šypteli M. Požemeckaitė.

Parengta ES struktūrinių fondų lėšomis.

Lrt.lt
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min