Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įsirenginėjame namus: prieškambario baldų planavimo gairės

Žmogaus smegenys veikia pakankamai paprastai. Apie naujai matomą vietą ar žmogų pirminė nuomonė susidaro per vos keletą sekundžių. Todėl įsirengiant namus yra būtina atsakingai apgalvoti, kaip turi atrodyti prieškambaris. Būtent prieškambario baldai yra pirmieji, kurie krenta į akis ir įprastai sudaro pirminį įspūdį ne tik apie paties būsto stilių, bet ir apie būsto šeimininkus. Taigi būtina atsižvelgti į pagrindines įrengimo bei baldų planavimo taisykles.
Prieškambaris
Prieškambaris / 123rf.com nuotr.

Kuo vadovautis renkantis baldus?

Dydis. Prieškambario erdvė ir baldų dydis yra be galo tarpusavyje susiję. Norint, kad visi baldai tilptų idealiai ir sudarytų itin tvarkingos erdvės įspūdį, reikia kruopščiai išmatuoti visą patalpą, įskaitant ir durų angą. Taip bus lengva įsitikinti, kad visi pageidaujami baldai puikiai tilps, o taip pat bus kur kas lengviau rinktis baldus.

Daiktų laikymo vieta. Kai kurie žmonės vis dar galvoja, kad prieškambaris yra tiesiog papildoma daiktų laikymo ir sandėliavimo vieta, skirta lauko drabužiams, skėčiams ir kitiems buities dalykams. Tačiau išties kiekvieni daiktai turi turėti specialiai tam skirtą vietą. Norint, kad vietos nepritrūktų, o viskas būtų tvarkinga, reikėtų investuoti į lentynas, krepšelius bei specialius prieškambario baldus – spintas ar spinteles batams. Tikrai neįtikėtina, kaip atsiveria erdvė visus prieškambaryje ant grindų laikomus daiktus sudėjus į tam skirtas lentynėles.

Funkcionalumas. Pagrindinis aspektas, kuriuo išsiskiria prieškambaris – jis neturi specifinės funkcijos, kurią turėtų atlikti. Pavyzdžiui, jei namuose įprasta vaikščioti be batų, galima prieškambaryje įrengti atskirą suolelį ar tiesiog porą taburečių, ant kurių prisėdę svečiai ar šeimos nariai galėtų nusiauti batus. Jei prieškambaris yra pakankamai erdvus, o namuose vyrauja laisvų formų baldai, tuomet galima įrengti mobilias modernaus stiliaus kabyklas raktams, paltams bei galanterijai. O interjero sprendimus galima pagyvinti meno kūriniais ar kitais spalviniais akcentais.

Išvaizda. Išties nėra jokių taisyklių, kuriomis reikėtų vadovautis įrenginėjant prieškambarį. Svarbus – bendras vaizdas, kurį praskaidrinti gali šviesių spalvų interjero detalės. Šviesūs prieškambario baldai gali padėti optiškai padidinti erdvę. Tačiau tamsios spalvos baldai gali sukurti tvarkos, jaukumo ir prabangos įspūdį, tad rinktis reikėtų atsakingai. Prieškambariai įprastai būna ganėtinai maži, todėl juose galima išbandyti įvairias kilusias idėjas kitiems kambariams.

Aplinkos pagyvinimas. Neretai prieškambariai būna maži, siauri ir labai tamsūs, o tokią patalpą įrengti tinkamai gali būti tikras iššūkis. Išspręsti šias problemas padės tinkamas apšvietimas – ne tik lubų šviestuvai, bet ir šviestuvai, apšviečiantys pakabintus paveikslus, veidrodžius ar kitas detales. Būtent šviesos akcentai padeda kur kas praplėsti erdvę ir ją padaryti gerokai erdvesnę. Kitas būdas paįvairinti aplinką – raštuoti tapetai. Jie bus kur kas žaismingesni nei vienspalvės sienos, ypač jei yra ryškių ar šviesių atspalvių. Spalvoti kilimai taip pat gali padėti optiškai praplėsti erdvę.

Būtini baldai kiekvienam prieškambariui

Staliukai. Prieškambario staliukai tampa vis labiau populiaresni, kadangi jie yra puikus būdas paįvairinti aplinką bei laikyti įvairius daiktus bei dekoracijas. Vienaspalvis stalelis gali būti puiki vieta pasidėti telefonui, knygoms, vazoms ar kitoms interjero detalėms.

Lentynos. Prieškambario lentynos padeda išlaikyti erdvę tvarkingą ir neužgriozdintą, o taip pat turi papildomas lentynėles, kuriose galima laikyti norimas nuotraukas, statulėles ar kitus pageidaujamus artefaktus. Lentynos būna įvairių stilių, tiek modernaus, tiek ir klasikinio, lakuotu ar veidrodiniu paviršiumi. Skirtingi pasirinkimai leidžia personalizuoti erdvę.

Spintelės batams. Net ir gyvenant vieniems namuose įprastai būna nemažai batų, kuriuos visus laikyti prieškambaryje gali būti tikrai problematiška ir mažų mažiausiai netvarkinga. Spintelės batams ne tik puikiai padės išspręsti šią problemą, tačiau ir dailiai atrodys. Tai be galo praktiška detalė, padedanti visus daiktus laikyti tam skirtose vietoje bei sumažinti namuose esančių kilimų bei paties prieškambario grindų tepumą. Galima įsigyti netgi specializuotą prieškambario komplektą, kuriame bus integruota ne tik spintelė batams, bet ir lentynos kitiems daiktams laikyti bei suolelis prisėdimui. Mat suoleliai sukuria galimybę ne tik prisėsti aunantis batus, bet ir atsipūsti grįžus namo.

Kabyklos. Lauko drabužių kabyklos ne tik padės apsaugoti drabužius nuo susilamdymo, bet ir taps vienu iš akcentų prieškambario erdvėje. Jei įprastos kabyklos nekelia susižavėjimo, galima įrengti spalvotus kabliukus, kurie sukurs žaismingumo įspūdį. Tokius drabužių kabliukus galima montuoti skirtingame aukštyje, pritaikant juos tiek suaugusiųjų, tiek ir vaikų naudojimui, o ant jų galima laikyti ne tik paltus ir striukes, bet ir kabinti raktus ar kitus reikalingus daiktus.

Skėčio laikiklis. Nederėtų pamiršti ir laikiklio skėčiams. Mat Lietuvoje lyja pakankamai dažnai, o grįžus po dienos darbų su permirkusiu skėčiu tikrai nesinori jį džiovinti išskleidus – tokiu atveju skėčiai dažnai užima kone pusę prieškambario. Todėl skėčių laikikliai puikiai pasitarnauja bei padeda sutaupyti ir taip nedidelę prieškambario erdvę.

Kaip gi be papildomų akcentų?

Be veidrodžio išties sunku įsivaizduoti bet kurį prieškambarį. Jis ne tik yra be galo funkcionalus, bet ir padės optiškai padidinti nedidelę erdvę. Galima statyti netgi ne vieną didelį veidrodį, bet keletą mažesnių, sukuriant kone dailės galerijos įvaizdį. Norint išties išskirtinio interjero dizaino derėtų apsvarstyti ir tam tikrų meno kūrinių pakabinimą prieškambaryje. Tai gali būti tiek drobės, tiek ir nuotraukos ar stilizuoti plakatai. Jie padės užpildyti niūrias ir tuščias prieškambario sienas bei suteiks estetikos pojūtį namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius