Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleidžiamas pašto ženklas atminti Juozui Tumui-Vaižgantui ir jo taksui

2019-ieji Seimo nutarimu yra paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais, tad Lietuvos paštas penktadienį šiam rašytojui atminti išleidžia Ugnės Žilytės pieštą pašto ženklą. Pašto ženklo tiražas – 100 tūkst., nominalas – 0,49 Eur., jis skirtas korespondencijai siųsti Lietuvoje. Su pašto ženklu bus išleistas ir pirmos dienos vokas, skelbiama Lietuvos pašto pranešime žiniasklaidai.
Išleidžiamas pašto ženklas atminti Juozui Tumui-Vaižgantui ir jo taksui
Išleidžiamas pašto ženklas atminti Juozui Tumui-Vaižgantui ir jo taksui / Lietuvos pašto nuotr.

J.Tumas-Vaižgantas yra viena ryškiausių XX a. pirmosios pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas, lietuvių prozos klasikas, kritikas ir literatūros istorikas.

Į Kauną 1920 m. jis atvyko savo bičiulio, tuometinio prezidento, Antano Smetonos kvietimu, mat tuo metu šiame mieste trūko kultūrai neabejingų žmonių, kurie galėtų įkvėpti kitus – Juozui buvo pasiūlyta redaguoti laikraštį „Tauta“.

Lietuvos pašto nuotr./Išleidžiamas pašto ženklas atminti Juozui Tumui-Vaižgantui ir jo taksui
Lietuvos pašto nuotr./Išleidžiamas pašto ženklas atminti Juozui Tumui-Vaižgantui ir jo taksui

Slapyvardis „Vaižgantas“ atsirado taip pat dėl meilės gimtai kalbai ir kultūrai: kadangi Juozas Tumas buvo itin liberalių pažiūrų ir skatino išsilavinimą, spaudos draudimo metais jis aktyviai dalyvavo knygnešių veikloje, slėpė ir platino knygas, mokė vaikus skaityti, rašė į pogrindinius leidinius – dėl to buvo nuolat persekiojamas ir sekamas. Norėdamas apsisaugoti ir likti nesusektas, Juozas ėmė pasirašinėti slapyvardžiu Vaižgantas – taip senovės lietuviai vadino savo linų ir kanapių dievą.

Pašto ženkle taksų veislės šuo pavaizduotas ne šiaip sau, mat tai – mylimas J.Tumo-Vaižganto šuo Kaukas, su kuriuo rašytojas mėgdavo vaikščioti Kauno gatvėmis. Šuniui mirus, J.Tumas-Vaižgantas laikraštyje jam išspausdino smagų nekrologą: „1930 Vytauto Didžiojo metais naktį iš birželio trisdešimtosios dienos į liepos pirmą dieną Aleksoto 16 N kieme šunų veselijoje neramų savo amželį pabaigė Kaukas, vos aštuonerius metus tesukakęs. Kauno laikraščiai savo kronikose vis žymėdavos nepaprastą Kauko ištvermę – per dešimtis dienų suklomis veselioti. <...> Daug pasidarbavęs, pilnas nuopelnų, – jo ainių liko daugybė, – buvo palaidotas istoriškame Kauno „Gojuje“. Laidotuvių ceremonijas atliko Vladas Cibulskas, zokristininkas“, – tuomet rašė J.Tumas-Vaižgantas.

Per metus valstybės valdoma akcinė bendrovė Lietuvos paštas išleidžia 25–27 pašto ženklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius