-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleista įdomiausių Lietuvos rekordų knyga: nuo ilgiausių dumplių iki pavojingų triukų

Išleista nauja Lietuvos rekordų knygą „Įdomiausi Lietuvos rekordai“, rašoma knygą išleidusios „Rekordų akademijos“ pranešime žiniadklaidai. „Šaltus faktus siekėme paversti istorijomis“,– taip naująją Lietuvos rekordų knygą pristato jos autoriai, žurnalistas Vaidas Čeponis ir „Rekordų akademijos” vadovas Gintaras Pocius.
„Įdomiausi Lietuvos rekordai“
„Įdomiausi Lietuvos rekordai“ / Knygos rengėjų nuotr.

Anot G.Pociaus tai yra visiškai naujos koncepcijos rekordų knyga, kurioje pateikiama ne tik sausa statistika, bet ir atskleidžiama tai, kas slypi už rekordo skaičių: dažniausiai tai neįtikėtinos istorijos ir ypatingi žmonės, keliantys sau vis naujų tikslų, iššūkių, telkiantys bendruomenes ar tiesiog besimėgaujantys tuo, ką daro. Gyvenantys su aistra ir azartu kurti, atrasti, veikti.

Kas slypi už šaltų faktų?

Armonika ilgiausiomis dumplėmis – net 313 cm – išties įspūdingas pasiekimas. Tačiau tai, kas slypi už šių skaičių – ne mažiau įspūdinga: kūrėjas ilgiausias dumples gamino pusantro mėnesio, sėdėdamas neįgaliojo vežimėlyje. Darbas būtų kelis kartus spartesnis, bet dėl ligos meistras vežimėlyje tegalėjo išsėdėti 3-4 valandas per parą…

Knygos rengėjų nuotr./Andrius Tapinas – jauniausias „Žiedų valdovo“ vertėjas
Knygos rengėjų nuotr./Andrius Tapinas – jauniausias „Žiedų valdovo“ vertėjas

Andrius Tapinas – žmogus, kurio pristatinėti nereikia. Vis tik mažai kas žino, jog jis yra jauniausias pasaulyje J.R.R.Tolkieno trilogijos „Žiedų valdovas“ vertėjas. Knygą versti pradėjo būdamas penkiolikos. Kaip pats sako, turėdamas tik popieriaus lapą ir tušinuką. Buvo „laukiniai“ 1992-1993-ieji, kai apie kompiuterį, internetą net nesvajojome... Na, o šešiolikmečio jaunuolio klajonės po Londoną, bandant susitarti dėl knygos autorinių teisių su viena didžiausių Didžiosios Britanijos leidyklų, vertos atskiro straipsnio... Apie A.Tapino klajones ir svajones, taip pat apie jo kitus mažai kam žinomus rekordus skaitykite knygoje ,,Įdomiausi Lietuvos rekordai“.

Knygos rengėjų nuotr./Ajana Lolat
Knygos rengėjų nuotr./Ajana Lolat

Didžiausias atstumas – 12,64 km – įveiktas žingsniuojant su ramentais. Už įspūdingų skaičių slypi neeilinė asmenybė ir ypatinga rekordo motyvacija. Šio rekordo autorė – Ajana Lolat – nuo vaikystės gyvena su cerebrinio paralyžiaus diagnoze. Remiantis gydytojų prognozėmis, ji jau turėtų sėdėti neįgaliojo vežimėlyje ir vartoti vaistus nuo raumenų skausmų.

Nežiūrint negalios, mergina sportuoja tiek daug, kad raumenų skausmo praktiškai nejaučia, keliauja, studijuoja socialinių mokslų doktorantūroje ir gyvena itin aktyvų socialinį gyvenimą. Šio rekordo ji siekė norėdama surinkti lėšų šunų asistentų – neįgaliųjų pagalbininkų – rengimo paramos fondui ,,Mulan”.

Knygos rengėjų nuotr./Meteoritu kolekcininkai
Knygos rengėjų nuotr./Meteoritu kolekcininkai

Vaikštantys skustuvo ašmenimis“

Taip save vadina ...meteoritų ieškotojai ir kolekcininkai, apie nežemiškus akmenis kalbantys su begaliniu susižavėjimu ir meile. Anot meteoritų ieškotojo Michailo Ivanovo, daugelis jų yra tikri Indianos Džounsai, kurių gyvenimas – nesibaigiantis nuotykis. Ir papasakoja tragikomišką istoriją: Somalio, Etiopijos ir Kenijos sankirtos taškas – vieta, kurioje galima rasti itin retų meteoritų. Tačiau ši teritorija yra ypač pavojinga – Somalio banditai šautuvo vamzdį į galvą buvo įrėmę, o meteoritų ieškotojas, klūpodamas ant kelių, jiems aiškino, kas yra meteoritai ir kodėl jam jų reikia. Panašu, kad kalbėjo įtikinamai, nes dramatiška situacija baigėsi sėkmingai.

Skutimosi peiliukų rijikai

Gineso rekordininkas Rokas Bernatonis savo specialiajame interviu ,,Rekordų akademijos“ naujajai knygai pasakoja prieš 4-5 metus labai mėgęs pavojingus triukus. Vienas tokių – skutimosi peiliukų rijimas, kurį tobulino beveik dvejus metus: surišdavo virvute skutimosi peiliukus, juos prarydavo, o po to ištraukdavo. Atliekant šį triuką ne kartą teko susipjaustyti gomurį, rankas. Kartą, atliekant triuką Amerikoje, priėjo vienas iliuzionistas ir sako: ,,Na čia tu labai kietai pavarei. Net nepastebėjau, kaip apkeitei tikrus į netikrus, „nuzulintus“. Pasirodo, paprastai iliuzionistai prieš pasirodymą nudildo vienkartinių skutimosi peiliukų ašmenis. Sakau jam: „Taigi nesukeičiau. Jie tikri“. Jis net išsižiojo: „Tu ką, gal kvailas?“

Parengta dešimtys specialiųjų interviu knygai

Knygoje ,,Įdomiausi Lietuvos rekordai“ – daugybė nuotaikingų bei įkvepiančių interviu su rekordininkais: daugiau nei 3000 km Dunojumi įveikusiu keliautoju Aurimu Valujavičiumi, Gineso rekordininke menininke Agne Kišonaite, taip pat aukščiausiais Lietuvos dvyniais Kšyštofu ir Darjušu Lavrinovičiais, didžiausią Gineso rekordų kolekciją sukaupusiu galiūnu Žydrūnu Savicku, kurio pasiekimų bent jau artimiausią dešimtmetį pagerinti niekam pasaulyje nepavyks!

Publikuojami ir specialieji interviu su Margarita Drobiazko bei Povilu Vanagu, Jūrate ir Česlovu Norvaišomis, Jurgiu Kairiu, Vidmantu Urbonu, Alfu Ivanausku, Danu Rapšiu, Arūnu Valinsku ir daugybe kitų.

Naujojoje rekordų knygoje – ir nuoširdžios, drąsios rekordininkų svajonės, taip pat neįtikėtini nuotykiai bei pasakojimai: apie keptos gyvatės skonį ir komfortu tapusias nakvynes palapinėje, apie planus sukurti pasaulio bestselerį ar įveikti klasikinį triatloną sulaukus 90-ies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius