-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmaniųjų laikrodžių ABC

Šiandien daugelis nebegali savo kasdienybės įsivaizduoti be išmaniojo telefono ar kompiuterio, tačiau technologijos nesiliauja stebinti. Palyginus neseniai pasaulį išvydo ir išmanieji laikrodžiai. Specialistai prognozuoja, kad jų populiarumas ir toliau sėkmingai augs. Tad tikėtina, kad po kelerių metų išmanieji laikrodžiai bus matomi kiekvieną dieną, tačiau ar tikrai žinote viską apie šiuos įrenginius?
Su Android Wear operacine sistema veiksiantis laikrodis
Su Android Wear operacine sistema veiksiantis laikrodis / Youtube nuotr.

Kas yra išmanieji laikrodžiai?

Išmanieji laikrodžiai – tarsi sumažinta išmaniojo telefono versija, nešiojama ant riešo, kuri gali pasiūlyti praktiškai identiškas funkcijas kaip ir išmanusis telefonas. Be to, išmanieji laikrodžiai yra sujungti su jūsų turimu telefonu. Žinoma, tam būtina laikrodį prijungti prie telefono, naudojant Bluetooth sistemą.

Visi išmanieji laikrodžiai turi bazines funkcijas – gali pranešti apie gaunamus skambučius, trumpąsias žinutes, elektroninius laiškus, rodyti įvairius pranešimus ir pan. Dauguma šių laikrodžių turi žadintuvo funkciją, galimybę nustatyti priminimą, valdyti muziką bei atlikti kitas nesudėtingas operacijas. Visgi, išmanusis laikrodis negali funkcionuoti savarankiškai, jam būtina sąsaja su išmaniuoju telefonu. Tad galima teigti, kad šis naujos kartos laikrodis yra išmaniojo telefono aksesuaras, o ne atskiras įrenginys.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./„Apple Watch“ laikrodis
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./„Apple Watch“ laikrodis

Išmanieji laikrodžiai priklausomi nuo operacinės sistemos

Šiuo metu galima įsigyti išmaniųjų laikrodžių, kurie yra sinchronizuoti su tokiais išmaniaisiais telefonais kaip Samsung, LG, Sony ir kitais, tačiau Apple kompanijos išmanusis laikrodis veiks tik su iPhone telefonu. Taigi, jei turite išmanųjį Samsung telefoną ir labai norėtumėte Apple išmaniojo laikrodžio, teks keisti arba telefoną arba savo norus. Be to, prieš įsigyjant tokį laikrodį, būtina įsitikinti ar jį tikrai bus galima sinchronizuoti su jūsų turimu išmaniuoju telefonu.

Išmaniojo laikrodžio ekranas

Išmaniųjų laikrodžių ekranai skirstomi į dvi kategorijas: skystųjų kristalų ekranus ir ekranus su e.rašalo technologija. Pastarieji ekranai yra nespalvoti, todėl naudoja žymiai mažiau energijos, lyginant su spalvotu skystųjų kristalų ekranu. Tokiu laikrodžiu galima naudotis kelias dienas ir nesukti galvos dėl baterijos įkrovimo. Be to, ekranai su e.rašalo technologija būna matiniai, neatspindi šviesos. O tai yra didelis privalumas, kai spiginant saulei reikia peržiūrėti išmaniojo laikrodžio ekrane esančią informaciją. Žinoma, nespalvotas ekranas neleidžia peržiūrėti spalvoto turinio, pavyzdžiui, nuotraukų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Samsung Galaxy Gear“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Samsung Galaxy Gear“

Tuo tarpu, laikrodžiai turintys skystųjų kristalų ekranus, atrodo gražiau ir moderniau. Be to, reiktų atminti, kad išmaniųjų laikrodžių kūrėjai šiuo metu deda visas pastangas, kad spalvoto ekrano baterijos tarnavimo laikas prilygtų nespalvoto ekrano baterijos patikimumui.

Programėlės, skirtos išmaniajam laikrodžiui

Išmanieji laikrodžiai pasaulį išvydo dar visai neseniai, tačiau kai kurie šių laikrodžių modeliai gali pasiūlyti solidų mobiliųjų programėlių asortimentą, pavyzdžiui, Apple išmanusis laikrodis turi daugiau nei 3 tūkstančius mobiliųjų programėlių. Tuo tarpu, Android išmanusis laikrodis stipriai atsilieka ir vartotojai turi galimybę rintis iš šiek tiek daugiau nei 200 programėlių. Kita vertus, kai kurios programėlės yra unikalios, pavyzdžiui, Eat24 leidžia užsakyti maistą į namus ar biurą. Žinoma, pačias populiariausias ir dažniausiai vartojamas programėlės turi ir Apple, ir Android išmanieji laikrodžiai.

Mygtukai ar liečiamas ekranas?

Renkantis išmanųjį laikrodį, liečiamas jutiklinis ekranas visada atrodo geresnis pasirinkimas, nes prie tokių ekranų esame jau pripratę. Visgi, laikrodžiu su tokiu ekranu gali būti sudėtinga naudotis, nes ekranas pakankamai mažas ir nelabai patogus, gali tekti kelis kartus baksnoti į ekraną, kol pasieksite norimą aplikaciją. Tuo tarpu, laikrodis su mygtukais labiau primena tradicinį laikrodį, tačiau juo naudotis reikia įprasti, nes iš pradžių laikrodžio navigacija gali pasirodyti sudėtinga.

„Continental“ nuotr./Išmanusis laikrodis
„Continental“ nuotr./Išmanusis laikrodis

Išmaniųjų laikrodžių kainos

Išmaniojo laikrodžio kaina priklauso nuo gamintojo, dizaino, funkcijų, ekrano ir daugelio kitų faktorių. Pavyzdžiui, išmanusis laikrodis „Samsung Gear Live“ kainuoja apie 200 eurų, jis turi spalvotą ekraną, nemažai funkcijų ir gana prastą dizainą. Tuo tarpu, „Pebble Steel“ išmanusis laikrodis kainuoja praktiškai tiek pat kaip ir Samsung, tačiau jis neturi spalvoto ekrano ir pasižymi išties labai skoningu dizainu. O štai Apple kompanijos išmanieji laikrodžiai savo kaina lenkia visus konkurentus, jų kaina prasideda nuo 300 eurų. Lyginant su kitais išmaniais laikrodžiais, „Apple Watch“ laikrodis turi jautrius ir tikslius fizinio aktyvumo sensorius, yra pagamintas iš aliuminio lydinio, tačiau yra pakankamai lengvas. Be to, šio laikrodžio ekranas labai apsaugotas poliruotusafyro kristalo stiklu.

Taigi, renkantis išmanųjį laikrodį, labai svarbu nuspręsti, kokių funkcijų jums reikės, kiek ilgai planuojate laikrodį naudoti be pakrovimo. Atkreipkite dėmesį į išmaniojo laikrodžio patogumą ir dizainą. Įvertinę visus šiuos aspektus, galėsite paprasčiau rasti optimaliausią spendimą, kuris atitiks jūsų lūkesčius bei finansines galimybes.

Ar verta pirkti išmanųjį laikrodį?

Didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų teigimu, išmanieji laikrodžiai sparčiai populiarėja, dažniausiai juos renkasi tie žmonės, kurie taupo savo laiką ir nori susikoncentruoti ties savo darbu bei tikslais, kadangi išmanusis laikrodis suteikia galimybę visą gaunamą informaciją peržiūrėti greičiau ir paprasčiau. Tad, jei norite visus gaunamus pranešimus matyti tiesiog ant savo riešo, įsigiję išmanųjį laikrodį tikrai nepasigailėsite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius