-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmanūs namai – neišvengiami netolimoje ateityje

Mokslininkai vienbalsiai sutaria, kad technologinės inovacijos vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus. Ir tik laiko klausimas, kada gyvensime namuose, kuriuose mus sups tokia pat išmani buitinė technika, kaip dabar itin plačiai naudojami išmanieji telefonai, planšetės bei kompiuteriai.
Namas
Namas / Fotolia nuotr.

Buitį jau šiandien lengvina tokia technika kaip robotiniai dulkių siurbliai, kurie neabejotinai kiekvienai šeimininkei nuima didelę namų ruošos darbų naštą. Net ir indaplovės ar drabužius išdžiovinančios skalbimo mašinos atrodo ne tik kasdienybė, o ir būtinybė, nors prieš gerą dešimtį metų ir šie prietaisai atrodė kaip kažkas neįtikėtinai technologiškai pažangaus. Ką buitinės technikos ir išmaniųjų technologijų kūrėjai siūlo šiandien ir į ką dažniausiai atsižvelgiama kuriant naujos kartos 21-ojo amžiaus prietaisus?

Ekologija ir socialinė atsakomybė

Vadinamasis „žaliasis“ mąstymas neabejotinai paliečia visus išsivysčiusių šalių gyventojus. Didelis susirūpinimas klimato kaita, ekologinėmis katastrofomis ir noru, kad ateinančios kartos gyventų tokioje planetoje, kokia egzistuoja dabar. Visuomenėje ir spaudoje vis labiau diskutuojama atliekų rūšiavimo bei energetinių išteklių tausojimo klausimais, tačiau retkarčiais nenoromis imama manyti, kad didieji įvairiausios įrangos gamintojai nėra itin orientuoti į planetos išgelbėjimą. Vis tik galima pasidžiaugti, jog socialinė bei ekologinė atsakomybė tampa ir didžiųjų žaidėjų verslo dalimi. Įvairios įmonės vis dažniau pristato tam tikrus įrenginius, kurių visuotinis naudojimas neabejotinai darys teigiamą įtaką viso pasaulio ekosistemai. Nors masinė tokių produktų gamyba nėra vykdoma dėl nepakankamos produkcijos paklausos, tačiau tai yra žvilgsnis į aplinką tausojančių namų ateitį.

Pasaulinė buitinės technikos ir elektronikos paroda

Kasmet Kinijoje vyksta pasaulinė buitinės technikos ir elektronikos paroda pavadinimu „AWE“, kurios metu stambiausi viso pasaulio technikos gamintojai susirenka pasidalinti savo sukurtais inovatyviais produktais. Parodos metu su savo išradimais susipažinti siūlo ne tik žymūs Kinijos prekiniai ženklai, tokie kaip „TCL“, „Skyworth“ ar „Hisense“, tačiau ir tarptautinėje rinkoje visiems gerai pažįstami „Bosch“, „Siemens“, „Whirlpool“, „Panasonic“ bei kiti. Lankytojai parodoje yra supažindinami su įvairiausia buitine technika – šaldytuvais, oro kondicionieriais, skalbimo mašinomis, televizoriais, virtuvės prietaisais, apšvietimo sprendimais, užuolaidomis bei namų saugumo sistemomis. Įdomu tai, kad absoliučiai visi parodoje demonstruojami prietaisai yra išmanūs – juos kontroliuoti galima tiek kompiuteriu, tiek ir mobiliaisiais telefonais bei rankų ar kūno judesiais. Tai – rytojaus prietaisai, kurie penkerių ar dešimties metų bėgyje bus kone kiekvieno mūsų namuose, o be jų savo buities tiesiog nebeįsivaizduosime.

Išmanu ir ekologiška – (ne)suderinama

Plačiau kalbant apie naujos kartos ekologiškus prietaisus, derėtų pereiti prie pavyzdžių. Štai gėlo geriamo vandens trūkumo problema yra išties opi visame pasaulyje. Kiekvienuose namuose vanduo yra naudojamas ne tik būtiniausioms namų ruošos funkcijoms atlikti, tačiau kai kuriais atvejais jis yra švaistomas. Puikus to pavyzdys – skalbimo mašinos. Jos sunaudoja išties daug vandens, kuris yra purvo pavidalu išleidžiamas į lauką. O ką kalbėti apie skalbykles, skirtas ne buitiniam, bet pramoniniam naudojimu? Mokslininkų ir tyrėjų iššūkis jau ilgą laiką yra kaip pagaminti efektyvią skalbimo mašiną, kuri ne tik eikvotų mažai elektros energijos, tačiau ir tausotų vandenį, kurio situacija pasaulyje nėra itin gera. Štai kompanijos „The Launtry Alternative“ užpatentuotas išradimas skambiu pavadinimu „Wonder Wash“ (liet. „Svajonių plovimas“) yra išties tai, kas galėtų sukelti revoliuciją skalbimo mašinų rinkoje.

Ekologiškos skalbimo alternatyvos

Įdomu tai, kad šis išradimas buvo sukurtas beveik prieš du dešimtmečius – dar 1999-aisiais metais. Tačiau veikiausiai prastas marketingas ir ribota produkto plėtra yra kalti dėl to, jog šie gaminiai mažai kam žinomi už Jungtinių Amerikos Valstijų ribų. Kita šio prietaiso nepopuliarumo priežastis greičiausiai yra faktas, jog amžių sandūroje technologinės inovacijos buvo kur kas patrauklesnės nei ekologija ar atsakomybė prieš gamtą. Įdomu, kuo ypatinga ši amerikiečių skalbimo mašina? Ji yra lengva ir nešiojama, o vienu metu galima skalbti 2,25 kilogramo drabužių, o skalbimo metu sunaudojama žymiai mažiau elektros energijos. Ką bekalbėti apie vandens suvartojimą – vienam skalbimui reikia net 90% mažiau vandens nei įprastai skalbimo mašinai. Tačiau išties vienintelis šio tipo skalbimo mašinos trūkumas yra tai, jog joje nėra gręžimo funkcijos – tą padaryti tenka rankomis. Nepaisant to, jei tokio tipo produktai būtų imami naudoti visame pasaulyje, vandens suvartojimas gerokai sumažėtų, o ekologinių katastrofų grėsmę įsijungus visuomenei būtų galima suvaldyti kur kas efektyviau. Tačiau ši žinutė veikiausiai neskatina įsigyti produktą tiek, kiek tai padaro pranešimas apie naujausių technologijų integravimą.

Ateities namų vizija

Grįžtant į namus juose įmontuota klimato kontrolė pradeda šildyti namus, kad grįžus pasitiktų šilti namai. Temperatūrą nusistatyti galima nusistatyti patiems – tokią, kokia ya maloni. Priėjus prie lauko durų ir jų dar nespėjus atrakinti, virdulys pats užsikaičia, kad vos tik įėjus ir nusirengus sunkius lauko drabužius būtų galima pasimėgauti karštos arbatos puodeliu. Įėjus į virtuvę viryklės ekranas pateikia pasiūlymus vakarienei pagal tai, kokie produktai yra fiksuojami šaldytuve.

Nors šiandien tai skamba kaip scenarijus iš ne itin realistiško fantastinio filmo, tačiau jau greitai tai gali tapti realybe. Belieka tikėtis, kad gamta ir ekologija buitinės technikos kūrėjams rūpi tiek pat, kiek ir išmaniųjų technologijų integravimas į kasdien naudojamus prietaisus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius