-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išnykęs spygliuotis, kurį lietuviai vėl sugrąžino į parkus

Šis medis pasižymi ne tik išskirtine išvaizda, bet ir savybėmis. Pavyzdžiui, jo spygliai, skirtingai nuo eglės ar pušies, atsinaujina kiekvienais metais. Tiesa, pasak Mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos skyriaus vadovo Almanto Kulbio, maumedžio spyglius dėl jų minkštumo ir švelnumo sunku pavadinti spygliais.
Maumedis
Maumedis / 123RF.com nuotr.

„Auga jie puokštelėse po kelias dešimtis. Kai oras dar labiau atšals, maumedžiai pagels, tada spygliukai nubirs ir maumedžiai liks žiemai nuogi“, – pasakoja A. Kulbis.

Pasak gamtininko, Lietuvos parkuose ir kai kuriuose miškuose auginama apie 10 maumedžių rūšių.

„Kažkada europinis maumedis Lietuvoje augo natūraliai ir gamtininkai iki šiol nesutaria: vieni galvoja, kad jie augo po ledynmečio, nes rasta jų makrosporų. Tekstuose rašoma, kad Lietuvoje buvo kertami maumedžiai nuo XIV iki XVI a. Tai irgi labai įdomi informacija, nes galbūt maumedžiai, kurie visai netoli, Lenkijoje, Baltarusijoje, auga natūraliai. Galbūt ir Lietuvoje galėjo augti. Dabar sutariama tik dėl vieno, kad maumedžiai Lietuvoje buvo reintrodukuoti – buvo išnykę ir yra iš naujo pasodinti“, – aiškina A. Kulbis.

Išsamiau – įraše.

Peržiūrėti turinį naujame lange

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius