-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įspūdingas pieštukų ir popieriaus menas (nuotraukos)

Šiais laikais sunku ką nors nustebinti, ypač – meno srityje. Tačiau amerikiečiai Daltonas Ghetti ir Jeffas Nishinaka rodo, jog originalumas slypi paprastume.
Didžiausias J.Nishinaka projektas – popierinė instaliacija „Ana“ viešbutyje Tokijuje su medžiais, paukščiais, žole, žuvimis.
Didžiausias J.Nishinaka projektas – popierinė instaliacija „Ana“ viešbutyje Tokijuje su medžiais, paukščiais, žole, žuvimis. / JeffNishinaka.com nuotr.

Daug menininkų naudoja pieštukus tam, kad sukurtų kažką įspūdingo. Tuo tarpu JAV Konektikuto valstijoje gyvenantis 49 metų D.Ghetti kuria įspūdingas mini skulptūras ant pieštukų grafito viršūnių. Ir jis nė nenaudoja padidinamojo stiklo – viskas, ko jam reikia, yra skustuvo geležtė („britva“), adata ir nedidelis peilis, praneša Telegraph.co.uk.

Blackrockartwalk.org nuotr./Vienas D.Ghetti kūrinių – ant pieštuko galūnės „išgremžtas“ Elvio Preslio biustas.
Blackrockartwalk.org nuotr./Vienas D.Ghetti kūrinių – ant pieštuko galūnės „išgremžtas“ Elvio Preslio biustas.

D.Ghetti šia veikla užsiima jau 25 metus, tačiau nė vieno kūrinio nėra pardavęs – visus laiko namuose arba dovanoja draugams. Galima įsigyti tik atvirukus ar nuotraukas, kuriuose pavaizduoti jo kūriniai. Tačiau tai – tik jo laisvalaikis, pagrindines pajamas jis gauna dirbdamas statybininku.

D.Ghetti kolekcijoje – ant pieštuko galūnės „išgremžtas“ batas, bažnyčia, Elvio Preslio biustas, pjūklas, širdys ir dešimtys kitų daiktų, ženklų bei simbolių. Pagaminti vieną tokį kūrinį užtrunka nuo kelių mėnesių iki kelerių metų. Pvz., vyras 2,5 metų praleido gamindamas abėcėlę ant 26 pieštukų smaigalių.

Nuo 2002 metų D.Ghetti dirba su didžiuliu projektu – ant beveik 3 tūkst. pieštukų smaigalių skaptuoja po ryžio grūdo dydžio ašarą, po vieną kiekvienam žuvusiam per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Niujorke. „Iš toli sujungti pieštukai atrodytų kaip didelė ašara, bet priėjus arčiau pamatytumėte, jog tai – daugybė mažų ašarų. Tai tikriausiai užtruks apie 10 metų“, – sakė D.Ghetti.

Daugiau D.Ghetti kūrinių rasite šioje galerijoje.

Popierinės skulptūros

Kūriniai ant pieštuko galūnės demonstruoja ne tik kruopštumą, bet ir atsargumą – vienas rankos sudrebėjimas ar neatsargi klaida ir kelių mėnesių darbas nueina šuniui ant uodegos.

Kruopštumu nuo D.Ghetti neatsilieka ir 52 metų Jeffas Nishinaka iš Los Andželo, kuriantis skulptūras iš popieriaus. Jis popierių pjausto, lanksto ir komponuoja beveik 30 metų. Per šį laiką jis spėjo pagaminti šimtus skulptūrų, kurių vienos telpa į delną, o kitoms prireikia ir viso kambario, rašo Nytimes.com.

Skulptūras jis gamina naudodamas įvairius peiliukus, pincetus, žirkles ir liniuotes. Jis naudoja specialų medvilnės pagrindo popierių tam, kad kūriniai laikui bėgant nepagelstų.
Darbams gilumo įspūdį suteikia sumanus detalių išdėliojimas bei apšvietimas.

JeffNishinaka.com nuotr./J.Nishinaka sukurtas popierinis drakonas.
JeffNishinaka.com nuotr./J.Nishinaka sukurtas popierinis drakonas.

„Didžiausias mano projektas – instaliacija „Ana“ viešbutyje Tokijuje su medžiais, paukščiais, žole, žuvimis. Ji yra maždaug 6 metrų aukščio, 6 metrų pločio ir 3 metrų ilgio“, – sakė J.Nishinaka.

Kūrinių kainos vyrauja nuo kelių tūkstančių iki keliasdešimties tūkstančių litų, priklausomai nuo įdėto darbo. Instaliacija „Ana“ viešbutyje kainavo apie 9 mln. Japonijos jenų (apie 274 tūkst. Lt).

Daugiau J.Nishinaka kūrinių rasite šioje galerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius