Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos mokslininkai išrado magnetinį popierių

Nepakeisdami medžiagos fizinių ir funkcionalumo savybių, Italų technologinio instituto mokslininkai sukūrė „super popierių“, kuris pasižymi hidrofobinėmis, antibakterinėmis ir netgi magnetinėmis savybėmis.
Pastaruoju metu Klaipėdos savivaldybėje nebeišgalima nupirkti net darbams reikalingo popieriaus.
Popieriai / G.Kubiliūtės nuotr.

Tokios medžiagos atsiradimas rinkoje iš esmės pakeis ne tik vaikų kūrybą, bet ir tai, kaip šeimynykščiai apsikeitinėja užrašais, prilipdytais prie šaldytuvo.

Visa paslaptis slypi ypatingame „nano“ dalelių mišinyje, kuris tam tikru būdu patalpinamas ant popierinės medžiagos paviršiaus. Gautas junginys – tai polimerinė matrica, sudaryta iš kelių tipų „nano“ dalelių, kurios popieriaus paviršiuje sudaro apsauginį sluoksnį. Jei, pavyzdžiui, mišinyje naudojamos geležies „nano“ dalelės, popierius įgyja magnetines savybes, o jei sidabro – popierius tampa atsparus bakterijoms ir kitiems mikroskopiniams mikroorganizmams.

Mokslininkai įsitikinę, kad tinkamai parinkus medžiagas galima gauti labai platų spektrą naujų savybių, pavyzdžiui, priversti popierių atstumti vandenį arba švytėti tamsoje. Tai gali būti naudinga ir banknotų gamyboje – jie taps ilgaamžiškesni ir bus sunkiau padirbami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius