-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įtariamo JAV prezidento Johno F.Kennedy žudiko karstas parduotas aukcione už 87 tūkst. dolerių (nuotraukos)

Vienas anoniminis pirkėjas sumokėjo per 87 tūkst. dolerių už medinį karstą, kuriame ilgiau nei 20 metų ilsėjosi įtariamo JAV prezidento Johno F.Kennedy žudiko Lee Harvey Oswaldo palaikai, penktadienį pranešė aukcionų namai.
Lee Harvey Oswaldo karstas
Lee Harvey Oswaldo karstas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią istorinę relikviją įsigijo pirkėjas, sumokėjęs 87 tūkst. 469 dolerius (220,9 tūkst. litų), su įskaičiuota 20 proc. komisinio mokesčio suma. Ši kaina pranoko prognozes – manyta, kad už paprastą pušinį karstą, kuriame J.F.Kennedy žudiko palaikai buvo saugomi iki 1981 metų, bus sumokėta apie 60 tūkst. dolerių.

L.H.Oswaldas buvo suimtas 1963 metų lapkričio 22 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai buvo nušautas charizmatiškasis JAV lyderis. Įtariamą žudiką po dviejų dienų nušovė naktinio klubo savininkas Jackas Ruby, kai L.H.Oswaldą buvo ruošiamasi pervežti iš policijos izoliatoriaus į kalėjimą.

„Šis daiktas – vienintelis toks. Šie aukcionų namai karstą pardavė pirmą kartą; tai gana unikalus daiktas“, – sakė Kalifornijos mieste Santa Monikoje įsikūrusių Nate'o D.Sanderso aukcionų namų atstovas Samas Helleris.

Šio karsto aukcionas prasidėjo internete prieš dvi savaites.

Aukcionų namų direktorė Laura Yntema atsisakė nurodyti didžiausią kainą pasiūliusio pirkėjo vardą, tik sakė, kad jis yra „privatus asmuo“, veikiausiai niekam kitam neatstovavęs.

L.H.Oswaldo karstas buvo iškastas 1981 metų spalį, sprendžiant teisinį ginčą tarp jo našlės Marinos ir brolio Roberto.

Teismas patenkino Marinos Oswald prašymą ekshumuoti palaikus ir patikrinti sąmokslo teoriją, jog vietoje jos vyro buvo palaidotas nužudytas į L.H.Oswaldą panašus rusų agentas, nurodė aukcionų namai.

Medicinos tyrimas parodė, kad smarkiai suirę palaikai iš tikrųjų yra L.H.Oswaldo; vėliau jie buvo sudėti į naują karstą ir perlaidoti Teksaso mieste Fort Vorte esančiose kapinėse.

Originalų karstą, kuris yra smarkiai sutrešęs dėl gruntinio vandens poveikio, pardavė perlaidojimą organizavę Baumgardnerio laidojimo namai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius