Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio teismas sustabdė Aušvico tatuiruočių įrankių pardavimą aukcione

Izraelio teismas trečiadienį uždraudė tatuiruočių įrankių, kuriuos naciai naudojo Aušvico mirties stovyklos belaisviams ženklinti, pardavimą aukcione, patenkinęs Holokaustą išgyvenusių asmenų atitinkamą prašymą.
 Aušvico tatuiruočių įrankiai
Aušvico tatuiruočių įrankiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jeruzalėje įsikūrę aukcionų namai „Tzolman's“ pateikė parduoti aštuonis originalius tatuiruotėms skirtus skaitmenų trafaretus, kuriais naudojantis buvo ženklinami Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos belaisviai.

Per Antrąjį pasaulinį karą nacių valdomoje Lenkijoje įkurtoje Aušvico-Birkenau stovykloje 1940–1945 metais buvo nužudyta milijonas žydų ir dar dešimtys tūkstančių kitų belaisvių, įskaitant lenkus katalikus, romus ir sovietų karo belaisvius.

„Originalūs įrankiai, naudoti Aušvico kalinių numeriams tatuiruoti“, – skelbiama aukciono namų interneto svetainėje. – Labiausiai šokiruojantis Holokausto [laikų] daiktas.“

Anot „Tzolman's“, visame pasaulyje žinomi tik trys iki mūsų dienų išlikę tokių trafaretų rinkiniai, o šis yra didžiausias iš jų.

Lapkričio 9 dieną numatytą šio rinkinio aukcioną Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ užginčijo teisme, pavadindamas jį „moraliai nepriimtinu“ ir pareiškęs, jog tokie artefaktai turėtų atitekti jo Holokausto memorialui.

Tuo metu Izraelio Holokaustą išgyvenusių asmenų organizacijų centras pateikė Tel Avivo apygardos teismui prašymą sustabdyti šių įrankių pardavimą.

„Toks piktas daiktas negali turėti savininko... Jo pardavimas yra neteisėtas ir prieštarauja visuomenės padorumo doktrinai“, – rašoma advokato Davido Fohrerio kreipimesi.

„Šis daiktas yra ne privati nuosavybė, o siaubingas paminklas, priklausantis visai visuomenei ir tarnaujantis kaip nacių ir jų pakalikų nusikaltimų įrodymas“, – sakoma jame.

Teismas trečiadienį „laikinai uždraudė“ šio rinkinio pardavimą ir numatė „skubų posėdį“ šiuo klausimu lapkričio 16 dieną.

Colette Avital, Holokaustą išgyvenusių žmonių organizacijų centro pirmininkės, teigimu, šie įrankiai turi atitekti muziejui.

„Tokie eksponatai kaip šis negali būti parduodami ir tikrai negali būti privati nuosavybė“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Tai yra eksponatai, kurie buvo naudojami itin žiauriems nusikaltimams, – kalbėjo C.Avital. Jie buvo skirti „žmonių pavertimui skaičiais“, pridūrė centro vadovė.

To paties pavadinimo aukciono namų savininkas Meiras Tzolmanas, paprašytas pakomentuoti šį pardavimą, iš karto naujienų agentūrai AFP neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius