Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV astronautai išėjo į atvirą kosmosą

Du Jungtinių Valstijų astronautai antradienį išėjo į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS), prie kurios paskutinį kartą prisijungė JAV daugkartinio naudojimo laivo „Atlantis“, baigdamas 30 metų trukusią „Space Shuttle“ programą.
Astronautai išėjo į atvirą kosmosą
Astronautai išėjo į atvirą kosmosą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečiai Ronas Garanas ir Mike'as Fossumas 9 val. 22 min. (16 val. 22 min. Lietuvos laiku) pro specialų šliuzą įžengė į atvirą erdvę, kur turėtų praleisti pusseptintos valandos. Astronautai turės atjungti neveikiančią amoniako siurblį nuo kosminės laboratorijos ir įkelti jį į erdvėlaivio krovinių skyrių, kad jis būtų pargabentas į Žemę.

Be to, jie turės prijungti automatinį kuro papildymo modulį prie kosminės laboratorijos.

Abu astronautai priklauso šešiems tarptautinės įgulos nariams, kurie buvo TKS, kai šeštadienį prie jos prisijungė „Atlantis“. 

Bendro JAV ir Kanados mokslininkų projekto tikslas yra išbandyti palydovų kuro papildymo ir taisymo technologijas atvirame kosmose.

„Atlantis“ įgula, kurią sudaro keturi amerikiečių astronautai, padės į atvirą kosmosą išėjusiems kolegoms.

„Nuėjome ilgą kelią, kol pirmą kartą išėjome į atvirą kosmosą“, – sakė programos „Space Shuttle“ vadovo pavaduotojas LeRoy Cainas, prisimindamas per pastarąjį dešimtmetį, statant TKS, astronautų ir kosmonautų įvykdytas 159 tokias misijas.

Pastarąjį kartą į atvirą kosmosą JAV astronautai buvo išėję gegužės 27 dieną, kai TKS paskutinį kartą  lankėsi erdvėlaivis „Endeavour“.

Po   to, kai amerikiečių astronautai Andrew Feistelas ir Gregory Chamitoffas atvirame kosmose praleido septynias su puse valandos, iš viso TKS darbo palaikymui ir taisymui skirtų astronautų darbo valandų atvirame kosmose skaičiuoklė perkopė tūkstančio valandų ribą.

Antradienio „pasivaikščiojimas“   bus jau 160 astronautų išėjimas į atvirą erdvę.

M.Fossumas ir R.Garanas 2008 metų liepą tris kartus dirbo atviroje erdvėje, kai prie TKS buvo montuojamas japoniškas modulis „Kibo“.

 NASA defektų vertinimo grupė nustatė, kad startavus erdvėlaiviui „Atlantis“ apsaugos nuo karščio skydas nenukentėjo ir daugiau nebereikės jo tikrinti, sakė LeRoy’us Cainas, pavadinęs tai „tikrai gera naujiena“.

NASA taip pat nusprendė viena diena pailginti erdvėlaivio „Atlantis“ misiją – vadinasi, astronautai paskutinėje JAV kosmoso tyrimų programos „Space Shuttle“ misijoje išbus 13 parų.

Svarbiausias „Atlantis“ skrydžio tikslas – paskutinį kartą pasinaudoti šio tipo erdvėlaivių didele keliamąją galia ir svariai papildyti TKS maisto ir kitas atsargas.

„Atlantis“ įgula pirmadienį pradėjo darbą tarptautinėje stotyje kartu su šešiais kolegomis, – jiems reikia perkrauti beveik penkias tonas krovinių iš „Atlantis“ į TKS, ir jau sėkmingai perkėlė daugiatikslį logistikos modulį „Raffaello“.

Kai „šatlo“ tipo laivai nebeskraidys, TKS atsargas papildys krovininiai aparatai, pagaminti Europoje, Japonijoje, Rusijoje. Tik juose nebus tiek erdvės kaip „šatluose“.

Modulio „Raffaello“, anot NASA, „pripakuota 4265 kilogramų atsarginių dalių, keičiamos įrangos ir kitų krovinių, įskaitant 1215 kilogramų maisto, – kurių pakaks kosmoso stoties veiklai metams“.

Artimiausiomis dienomis bendra įgula palengva perneš atgabentus krovinius iš „Rafaello“ į TKS, o iš pastarosios – nebereikalingus daiktus (daugiau kaip 2540 kg) į modulį, kuris bus pargabentas į Žemę.

„Prireiks visų darbo rankų orbitoje, – sakė skrydžio direktorius Jerry Jasonas. – Laukia labai aktyvus laikotarpis“.

„Atlantis“ skrydis žymi tam tikro NASA veiklos   etapo pabaigą. Amerikiečiai nebeturės savo laivo astronautams siųsti į kosmosą, kol privačios firmos pagamins naują kapsulę – tikimasi to sulaukti 2015 metais, anksčiausiai.

Iki to laiko tik rusiški laivai, „Sojuz“ kapsulės galės atgabenti astronautus į TKS, ir už tai reikės mokėti po 50 mln. dolerių už vieną vietą.

Išbuvęs viena para ilgiau negu buvo planuota, „Atlantis“ grįš į Žemę liepos 21 dieną 5 val. 56 min. JAV rytų (12 val. 56 min. Lietuvos) laiku, sakė misijos valdymo centras Hjustone.

Pasibaigus programai „Space Shuttle“, keturi erdvėlaiviai – „Discovery“, „Endeavour“, „Atlantis“ ir „Enterprise“ – keliaus į muziejus įvairiose JAV vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius