Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV išduotas pirmas pasas su „X“ lyties žyma

Jungtinės Valstijos trečiadienį pranešė išdavusios pirmą pasą, kurioje pažymėta lytis „X“. Tai svarbus žingsnis žmonėms, savęs netapatinantiems nė su viena iš dviejų – vyriška ar moteriška – lytimi.
Sumner Welles deklaracijos paskelbimo dienos minėjimas
JAV vėliava / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valstybės departamentas pranešė išdavęs pirmą pasą, kur nurodoma „X“ lytis. Toks žymėjimas pasuose ir amerikiečių gimimo liudijimuose užsienyje turėtų būti plačiai prieinamas jau nuo 2022 metų pradžios.

„Šio paso išdavimo proga noriu pakartoti Valstybės departamento įsipareigojimą skatinti laisvę, orumą ir lygybę visų žmonių, įskaitant LGBTQI+ asmenis“, – nurodė departamento atstovas Nedas Price'as savo pareiškime.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas birželį pažadėjo imtis šio klausimo, tačiau sakė, kad pirmiausia reikės įveikti technines kliūtis.

Vadovaujant A.Blinkenui Valstybės departamentas taip pat leido JAV pasą turintiems asmenims patiems pasirinkti, kurią lytį nori nurodyti pase.

Anksčiau amerikiečiai, norintys pakeisti savo lyties žymėjimą pase, turėdavo pateikti atitinkamą medicininį pažymėjimą.

Londone įsikūrusios advokatų grupės „Employers Network for Equality and Inclusion“ duomenimis, galimybę lytį žymėti „X“ arba „kita“ numato dar mažiausiai 11 pasaulio valstybių.

Tarp tokių šalių yra Kanada, Vokietija ir Argentina, o taip pat Indija, Nepalas ir Pakistanas, kur išlikusi Pietų Azijoje gyvavusi istorinė hidžros – nei su vyrais, nei su moterimis netapatinamų trečios lyties asmenų – samprata.

Valstybės departamento pranešimas pasirodė Interseksualų dienos minėjimo savaitę, žadant palaikyti diskriminaciją dėl lytinės tapatybės išgyvenančius asmenis.

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo, kad LGBTQ bendruomenės teisių gynimas bus vienas svarbiausių jo administracijos prioritetų.

Tai didelis pasikeitimas po ankstesnės Donaldo Trumpo administracijos laikų. A.Blinkeno pirmtakas Mike'as Pompeo buvo uždraudęs JAV ambasadoms kelti vaivorykštės spalvų vėliavas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius