Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV mokslininkai paaiškino, kodėl bijoma lošti iš pinigų

Niekam ne paslaptis, kad žmonės bijo pralošti pinigų, o neįprastas tyrimas, kurio duomenys buvo paskelbti šią savaitę, paaiškina kodėl: galvos smegenų sritis, atsakinga už baimės jausmą, kontroliuoja trauką lošti azartinius lošimus.
Azartiniai lošimai
Azartiniai lošimai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Per tyrimą, kurį atliko Kalifornijos technologijos institutas Pasadinoje ir Londono universiteto koledžas, buvo ištirtos dvi moterys, turinčios retą genetinį nukrypimą, vadinamąjį Urbacho-Wiethe sindromą. Jis pakenkia migdolą – smegenų limbinėje sistemoje esantį migdolo vaisiaus formos darinį, kuris kontroliuoja baimę ir agresiją.

Mokslininkai palygino šių dviejų moterų elgesį su 12 sveikų žmonių elgesiu. Savanoriai buvo paprašyti dalyvauti lošime, per kurį jie galėjo išlošti 20 dolerių arba pralošti penkis (dauguma žmonių rizikavo), taip pat lošti ir išlošti arba pralošti 20 dolerių (dauguma atsisakė lošti).

Tačiau abi moterys su pakenktomis smegenų sritimis be baimės lošė ir iš 50 dolerių.

„Mes manome, jog tokie duomenys rodo, kad migdolas atsakingas už atsargumo jausmą, kuris kyla statant sumą ir rizikuojant pralošti“, – mano Colinas Camereris iš Kalifornijos technologijos instituto, taip pat dalyvavęs rengiant šį tyrimą.

Tyrimas, paskelbtas „Proceedings of the National Academy of Sciences“, rodo, kad žmonės išsiugdė atsargumo jausmą, kuris yra sužadinamas, kai kyla grėsmė netekti maisto ar kitų vertinamų dalykų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius