-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jeruzalėje rastas retas senovės romėnų užrašas

Izraelio archeologai antradienį pranešė radę kone 2000 metų senumo atminimo akmenį su užrašu, dedikuotu senovės Romos imperatoriui Adrianui, kuris, pasak tyrėjų, suteikia žinių apie žydų sukilimą prieš antikos imperiją.
Archeologinių kasinėjimų vietoje
Archeologinių kasinėjimų vietoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Metro ilgio ir 1,5 metro pločio akmuo, sveriantis apie toną, buvo rastas netoli Damasko vartų Jeruzalės senamiestyje, o Izraelio senienų valdybos (IAA) ekspertai jį laiko „vienu iš svarbiausių lotyniškų įrašų“, rastų Šventajame mieste.

Šešių eilučių lotyniškas užrašas, išraižytas kietame baltame kalkakmenyje, yra Romos armijos sveikinimas imperatoriui Adrianui, apsilankiusiam Jeruzalėje 130-aisiais mūsų eros metais. Šis imperatorius yra pagarsėjęs dėl savo didelių statybos projektų, tokių kaip jo vardu pavadinta siena Britanijoje, žymėjusi Romos imperijos ribą.

Įraše minimi įvykiai sutapo su vadinamuoju Bar Kochbos sukilimu prieš Romos imperiją 132–136 metais.

IAA nurodė, kad tas akmuo anksčiau galbūt buvo įmūrytas vartuose.

Jis buvo rastas vienos gilios vandens cisternos viršuje, o užrašo apatinėje dalyje buvo iškirsta pusapvalė įduba, per kurią į rezervuarą tekėdavo vanduo.

Įraše minimi įvykiai sutapo su vadinamuoju Bar Kochbos sukilimu prieš Romos imperiją 132–136 metais, naujienų agentūrai AFP sakė archeologė Rina Avner, vadovavusi IAA kasinėjimams kartu su Roie Greenwald.

Pasak jos, istorikų nuomonės išsiskiria, ar tą sukilimą išprovokavo griežta Adriano politika žydų atžvilgiu, kai imperatorius perstatė Jeruzalę, įkurdino joje pagoniškas šventyklas ir pervadino miestą Elija Kapitolina, ar šie jo dekretai buvo paskelbti kaip atsakas į sukilimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius