Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai žvaigždės praleidžia progą patylėti…

Pramogų pasaulio žvaigždės ir žvaigždutės dažnai viešai pasako ką nors tokio, dėl ko vėliau tenka gailėtis laiku neprikandus liežuvio. Neretai įžymybės ilgus metus mokslininkų įrodinėtą tiesą pateikia savaip. Kadangi žinomų žmonių nuomonė labai svari, paprasti piliečiai aklai juos kopijuoja ir įneša nemenkos painiavos į mokslo pasaulį.
Mariah Carey
Dainininkė Mariah Carey / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britanijoje veikia labdaros organizacija pavadinimu „Apie mokslą – protingai“. Ši organizacija nevengia kritikuoti žvaigždžių, kurios besivaikydamos šlovės pamiršo pasirūpinti elementariomis žiniomis, o  ypatingu intelektu, tiesą sakant, nepasižymi, rašo „The Independent“.

Paskutinėmis „Apie mokslą – protingai“ išjuoktomis garsenybėmis tapo populiariausia Jungtinės Karalystės virėja televizijos šou vedėja Delia Smith ir pasaulyje gerai žinoma dainininkė Mariah Carey.

Visų Didžiosios Britanijos namų šeimininkių ir virtuvės mėgėjų dievaitė Delia apsikvailino pareikšdama, jog nutukimas – negalinčių atsispirti cukrui žmonių bėda. „Po šešių savaičių, išgyventų nevartojant cukraus, viskas pasirodys nepaprastai saldu, nes jūsų skonis vėl taps toks, kokį jį sukūrė gamta, – pareiškė TV garsenybė. – Mes išgydytume ne vieną tautą, jei sumažintume savo priklausomybę nuo cukraus.“

Visų Didžiosios Britanijos namų šeimininkių ir virtuvės mėgėjų dievaitė Delia apsikvailino pareikšdamai, jog nutukimas – negalinčių atsispirti cukrui žmonių bėda.

Britanijos dietologai tiesiog pasijuokė iš tokių žinomos kulinarės pareiškimų, mat atsisakyti cukraus neįmanoma, o ir nebūtina. Cukraus yra visur: vaisiuose, duonoje, piene. Jei visi žmonės, turintys antsvorio, galėtų sulieknėti vien nevartodami cukraus, visa Didžioji Britanija po šešių savaičių taptų lieknesnė. Bėda ta, kad paprasti žmonės klausosi tokių niekų ir šventai tiki, nes ši „tiesa“ sklinda iš garsaus žmogaus lūpų.

Mariah Carey dar kartą įrodė, jog per fizikos ir matematikos pamokas mokykloje svajojo apie svaigią karjerą. Tiesa, ir jos vadybininkai protu nepasižymi: dainininkės naujausio albumo viršelis papuoštas formule E=MC2. Pati garsenybė, paklausta, ką reiškia šis raidžių derinys, net nesusimąsčiusi atsakė, kad „tai emancipacija, lygi Mariah Carey, padaugintai iš dviejų.“

Skamba gal ir neblogai, tačiau gerokai peržengia sveiko proto ir realybės ribas. Tikroji formulė reiškia visai ką kita ir nieko iš dviejų dauginti nereikia, nes „C“ yra pakelta kvadratu.

Ant savo albumo viršelio dėdama iškraipytą formulę dainininkė galėjo bent pasidomėti, ką ji iš tikrųjų reiškia, nes akivaizdu, jog kuris nors žurnalistas anksčiau ar vėliau to paklaus.

Jei M.Carey norėjo pasirodyti originali ir išsilavinusi, logiškai tai turėtų skambėti taip: „emancipacija yra lygi Mariah Carey Carey.“ Skamba iš tiesų ne kaip.

Nuo tos pačios organizacijos kliuvo ir aktoriui Tomui Cruise’ui. Praeitais metais jis spaudai paskelbė tokią nesąmonę: „Psichiatrija neveikia. Kai pradedi analizuoti jos pasekmės, supranti, jog tai nusikaltimas prieš žmogiškumą.“

Sunkiai suprantama mintis ir iki galo neaišku, ar pats aktorius suvokė, ką norėjo pasakyti. Išeitų, kad visi psichologai, padedantys žmonėms, tiesiog juos žaloja.

Gražuolio aktoriaus kolegė Demi Moore ne ką mažiau nelaiko liežuvio už dantų. Aktorė pareiškė „detoksikuojanti savo kraują gerai treniruotomis dėlėmis“.

Medikai negali paaiškinti, kaip apskritai galima detoksikuoti kraują, o biologai juokiasi, kaip dėlės gali būti treniruotos.

Britų mokslininkai piktinasi ne tuo, jog įžymybės šneka nesąmones. Kalbėti kvailai dar niekam neuždrausta, tačiau bėda ta, kad prieš pateikdamos visuomenei iškreiptus faktus žvaigždės nepasivargina pasidomėti, kaip viskas yra iš tikrųjų. Žurnalistai pasigauna sparnuotas frazes, o įžymybių nuomonę teisinga laiko daugybė žmonių. Tuomet medikai ir tyrėjai atsiduria aklavietėje – įrodyti tikrąją tiesą suklaidintiems paprastiems piliečiams darosi velniškai sunku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius