-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip gaminamas bėgikų pamėgtas nealkoholinis alus?

Lietuva garsėja geru tradiciniu alumi, o dabar ji įrodinėja, kad sėkmingai gali gaminti ir nealkoholinį alų. Jau nebestebina, kad po bėgimo renginių dalinamas nealkoholinis alus, tačiau jis vis dar apipintas mitais. Pavyzdžiui teigiama, kad jis neva gaminamas „cheminiu“ būdu. Specialistų paklausėme, kaip paprastas alus virsta nealkoholiniu ir kokios šio gėrimo savybės?
Bėgimas
Bėgimas / 123rf.com nuotr.

Toks pats, tik be alkoholio

Nealkoholinis alus gaminamas dviem būdais: arba stabdoma fermentacija ir taip neleidžiama išsiskirti alkoholiui, arba į procesą nesikišama ir alkoholis šalinamas po to, kai pagaminamas įprastas alus.

„Kiekvienas gamybos būdas turi tiek savų pranašumų, tiek ir silpnybių. Sustabdžius fermentaciją, stabdomas ir alkoholio susidarymas. Toks gėrimas dažnai yra mažiau kvapnus bei aromatingas. Paprastai šitaip vokiečiai gamina kvietinį nealkoholinį alų“, – pasakoja „Švyturys – Utenos alus“ gamybos vadove Dalia Jočytė.

Sustabdžius fermentaciją, stabdomas ir alkoholio susidarymas. Toks gėrimas dažnai yra mažiau kvapnus bei aromatingas.

Anot pašnekovės, jų įmonėje alkoholis šalinamas iš jau paruošto alaus. Tam naudojamas membraninis metodas – pagal įprastinę receptūrą, iš to paties salyklo, vandens, apynių ir kitų ingredientų pagaminamas įprastas alus.

Po to gėrimas pereina dar vieną ruošos etapą – dealkoholizaciją. Jo metu alus cirkuliuoja per membranas, per kurias – dėl didelio statinio slėgio – praeina tik mažos molekulės tokios kaip alkoholis.

Tokiu būdu alkoholis gali būti pašalintas tiek iš kvietinio, tiek iš bet kurio kito alaus.

„Kvietinis alus gali būti tiek filtruotas, tiek nefiltruotas. Lietuviai įpratę prie nefiltruoto, drumsto kvietinio alaus, todėl membraninis metodas turi didelį privalumą – jis leidžia gaminti būtent tokį drumstą nealkoholinį alų. Be to, nefiltruotame gėrime lieka daugiau naudingų medžiagų“, – teigia „Švyturys – Utenos alus“ gamybos vadovė.

Lietuvoje gamintą nealkoholinį alų geria skandinavai

Nors nealkoholinio nefiltruoto alaus gamyba Lietuvoje yra įsibėgėjusi, tačiau pradžia nebuvo paprasta. Pirmoji užduotis – pasiūlyti išties gerą gėrimą, mat, gilias aludarystės tradicijas turinčioje Lietuvoje, vartotojai yra reiklūs ir kompromisų dėl kokybės nedaro.

D. Jočytė pasakoja, kad iš pradžių net nebuvo aišku, ar iš viso pavyks pagaminti nefiltruotą nealkoholinį alų. Daug abejonių dėl to turėjo netgi alkoholį šalinančios įrangos tiekėjai, mat konstruktoriai nebuvo numatę galimybės ruošti nefiltruotą gėrimą.

„Ir mes patys turėjom daug klausimų: ar pavyks, kaip į tai reaguos membranos, kaip greitai jos užsikimš ir panašiai. Tačiau drąsiai bandėme ir mums pavyko – dabar ruošiame tikrai įdomų ir skanų gėrimą, kurį pamėgo žmonės ir kitose šalyse. Šiuo metu nealkoholinį alų gaminame netgi trims Skandinavijoje esančioms „Carlsberg“ grupės įmonėms“, – pasakojo D. Jočytė.

123rf.com  nuotr./Bėgimas
123rf.com nuotr./Bėgimas

Nealkoholinis alus ir sportas

Tradicija bėgikams po finišo gaivintis nealkoholiniu alumi pirmiausiai gimė sena aludarystės kultūra garsėjančioje Vokietijoje. Vėliau ši tradicija nukeliavo į kaimyninę Čekiją, po to persikėlė per Atlantą į Jungtines Amerikos Valstijas. Prieš kelis metus ji atsirado ir Lietuvoje.

„Vis daugiau žmonių Lietuvoje renkasi sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą, todėl pirmieji pradėjome gaminti lietuvišką nealkoholinį kvietinį „Švyturio Baltą“ nealkoholinį alų. Pastebėję, kad jis sparčiai populiarėja, šiemet pristatėme ir „Stout“ stiliaus „Švyturio Juodą“ nealkoholinį alų.

Apskritai visas mūsų nealkoholinis alus skirtas tiems, kurie siekia savo asmeninių pergalių – nesvarbu, ar tai pagerintas bėgimo laikas, ilgesnė distancija ar po ilgų treniruočių pagaliau įveiktas maratonas“, – apie nealkoholinio alaus atsiradimą bėgimo renginiuose pasakoja Rūta Kuginienė, „Švyturio“ produkto vadovė.

Anot jos, „Švyturio Baltas“ nealkoholinis alus išpopuliarėjo ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo sudėties.

„Siekdami ištirti „Švyturio Balto“ nealkoholinio alaus savybes, nusiuntėme jo pavyzdžius į nepriklausomą laboratoriją Prancūzijoje. Tyrimo rezultatai parodė, kad šiame produkte yra vitaminų B9 ir B12, kurie mažina nuovargį ir pavargimo jausmą po fizinių krūvių, o vitaminas B12 dar svarbus ir normaliai medžiagų apykaitai*“, – sako R. Kuginienė.

Tyrimo duomenys/Maistingumo lentelė
Maistingumo lentelė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius