Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip išsirinkti ir išsaugoti eglutę Kalėdų miškui?

Artėjant žiemos šventėms, vilniečiai jau dairosi Kalėdinių eglučių. Sostinės savivaldybės želdynų specialistai pataria, kaip išsirinkti gyvą eglę vazone ir kaip pasirūpinti ja iki pavasario? Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
Eglė
Eglė / Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 1 Kalėdų eglė

Vertėtų dar medelyne ar miškų ūkyje teirautis pardavėjų, ar eglutės bus išties tinkamos sodinimui. Vazone laikyta kalėdinė eglutė neprigis, jei prieš tai buvo iškasta, šaknys nukapotos, įkišta į indą ir užpilta žemėmis. Kad augalas vėliau sėkmingai prigytų, vazone turi būti gyvybingas gumulas nepažeistomis šaknimis.

Miškininkas Raimundas Ereminas pataria nelaikyti gyvos kalėdinės eglutės šiltuose namuose ilgiau nei porą savaičių. Per šventes indo nestatyti arti šilumos šaltinio ir bent porą kartų per visą šventinį laikotarpį palaistyti.

Nupuošus eglutę, reikia pasirūpinti, kad ji stovėtų lauke atviroje vietoje arba atvirame balkone, kur nuolat gautų šviesos ir drėgmės. Esant galimybei, patariama nelaikyti eglutės įstiklintame balkone. Laikant eglutę lauke ir nesant minusinei temperatūrai, laistyti ją reikia keletą kartų per mėnesį. Jeigu temperatūra minusinė – tuomet eglutė miega, jos laistyti nereikia.

Persodinti egles metas, kai išeina įšalas ir oro sąlygos tinka sodinimui (paprastai apie kovo mėn.). Dieną prieš vežant eglutę persodinti į žemę, augalą reikia gerai palieti.

Prikelkite savo kalėdinę eglutę naujam gyvenimui Kalėdų miške

Vilniaus Verkių regioniniame parke gimsta pačių vilniečių kuriamas Kalėdų miškas. Idėja savivaldybei kilo praėjusiais metais ir ši Kalėdų miško tradicija bus tęsiama - vilniečiams patiko, kad atsirado vieta gyvų eglučių sodinimui po švenčių, nes ne kiekvienas turi savo žemės plotelį.

Pasak Vilniaus parkų miškininko R.Eremino, apie hektarą parke užimantis Kalėdų miškas kol kas simbolinis ir yra daugiau edukacinė priemonė bendruomenei, nes ne visi atsivežti augalai atitiko miškų kultūroms būtinus rodiklius. Dalis metų pradžioje pasodintų medelių Kalėdų miške deja neprigijo - iš 140 išgyveno 20. Išsaugoti eglutę gyvą ir pasiekti, kad ji prigytų pasodinta – nelengvas darbas. Eglutę sodinti reiktų išlaikant 4–5 m atstumą nuo kitų augalų.

Tiksli eglučių sodinimo data bus skelbiama kitų metų pradžioje. Vilniečiams savo patarimais padės Vilniaus parkų specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius