Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip išsirinkti naują žoliapjovę?

Nors žolės stiebeliai dar tik stiebiasi po niūros žiemos, dalis sodininkų ar nuosavų namų šeimininkų jau pradeda galvoti apie pirmuosius vejos trumpinimo ir puoselėjimo darbus. Tiesa, dalis sodininkų žoliapjoves šį pavasarį pirks pirmą kartą, todėl daugeliui kyla klausimas – ką pasirinkti?
Moteris pievoje
Moteris pievoje / Vida Press nuotr.

Žoliapjovės pasirinkimo kriterijai

Šiuo metu puikiai žinomi ir nežinomi gamintojai siūlo išties labai platų žoliapjovių asortimentą, todėl, prieš nusprendžiant, kokią žoliapjovę įsigyti, vertėtų žinoti pagrindinius bei svarbiausius jos pasirinkimo kriterijus:

Pjovimo plotis. Žoliapjovės pjovimo plotis priklauso nuo pjaunamos žolės ploto. Kuo jo daugiau pjaunamos žolės – tuo pjovimo plotis turėtų būti ilgesnis, pavyzdžiui, 56 cm. Nedidėlei vejai pakaks ir 32 cm žoliapjovės pjovimo pločio.

Nesudėtingas naudojimas. Nereiktų pamiršti pasidomėti ar žoliapjovė turi aukščio reguliavimo funkciją, ar reguliuojasi rankenų aukštis, važiavimo greitis ir pan.

Žolės surinkimas. Įvertinkite ar nupjautą žolę norėsite surinkti, o gal ją paliksite ir naudosite kaip trąšą. Jei žolę pjaunate rečiau, galima rinktis galinio arba šoninio žolės išmetimo techniką. Praverstų pasidomėti ir tuo ar žoliapjovėje yra galimybė pritaisyti mulčiavimo peilį.

Visgi, specialistai perspėja, kad svarbiausias naujos žoliapjovės pasirinkimo kriterijus yra pjaunamos žolės plotas. Maždaug iki 2 arų plotui visiškai užteks ir paprastos mechaninės žoliapjovės. Šiek tiek didesniam plotui gali prireikti elektrinės žoliapjovės. Didelius žolės plotus geriausiai įveiks benzininės žoliapjovės arba vejos traktoriukai.

Žoliapjovių tipai

Mechaninės žoliapjovės. Šio tipo žoliapjovės pasižymi itin patrauklia kaina ir paprastumu, kadangi joms nereikia jokio papildomo kuro šaltinio. Visgi, mechaninės žoliapjovės gana ribotos, be to, vertėtų įvertinti, kad, ilgiau pasidarbavus mechanine žoliapjove, ima skaudėti rankas, mausti nugarą ir kojas. Specialistai mechanines žoliapjovės rekomenduoja rinktis tada, kai pjaunamas plotas yra nelygus, jame gausu įkalnių bei nuokalnių, kuriose su benzinine ar elektrine žoliapjove nepavyks dirbti.

Darbas su mechanine žoliapjove nevargins, jei reikės įveikti ne daugiau kaip 1-2 arus. Šiuo metu galima rinktis šio tipo žoliapjove su žolės surinkimo funkcija, tai šiek tiek palengvins žolės pjovimo darbus. Didžiausi mechaninės žoliapjovės pliusas – savaime pasigalandantys pjovimo peiliai. Tokiu būdu pjauti žolę yra sveikiausia, nes žoliapjovė nenukerta stiebelių, bet juos nukerpa.

Elektrinės žoliapjovės. Šio tipo žoliapjovės skirstomos į elektrines bei laidines. Pastarosios turi vieną didelį trūkumą – laido ilgis riboja pjovimo plotą. Žinoma, tai visiškai neaktualu tiems sodininkams, kurie neturi didelio pjovimo ploto. Be to, visada galima naudoti prailgintuvus, tačiau kyla grėsmė nukirsti laidą žoliapjovės peiliais. Kita vertus, lyginant su akumuliatorinėmis žoliapjovėmis, laidinių nereikia krauti.

Elektrinė žoliapjovės dirba pakankamai tyliai ir tausoja gamtą, kadangi į atmosferą neišmeta anglies dvideginio. Be to, jos gali dirbti praktiškai bet kokiu pasvirimo kampo, yra pakankamai lengvos, todėl žolės pjovimas nėra itin varginantis procesas, o ir priežiūros daug nereikalauja. Visgi, ilgaamžiškumo ir patvarumo aspektu elektrinės žoliapjovės yra mažiau patvarios ir atsparios kliūtims, kurios gali pasitaikyti nelygiose vietovėse, pavyzdžiui, akmenims, šakoms ir pan. Elektrine žoliapjove negalima pjauti drėgnos žolės.

Benzininės žoliapjovės. Šio tipo žoliapjovės garsėja didžiausia pjovimo galia ir ilgiausiu darbo laiku. Jos nesunkiai įveikia aukštą, sudžiūvusią žolę, brūzgynus ar net krūmų šakas, tačiau benzininėms žoliapjovėms reikia daugiau priežiūros, jos gana sunkios, todėl pjovimo darbai pareikalauja daugiau jėgų. Tiesa, benzininės žoliapjovės gali būti savaeigės, o tai gerokai palengvina pjovimą.

Didžiausi benzininių žoliapjovių privalumai – tvirtas ir ilgaamžis metalinis korpusas, bei metalinis peilis, kuris prasisuka ant metalinio veleno. Be to, jos mobilios, jų neriboja laidas, akumuliatorius. Vertėtų paminėti ir tai, kad benzininės žoliapjovės saugios, nes neturi laido ar kebelio, kurį gali nupjauti.

Amžina dilema: elektrinė ar benzininė žoliapjovė?

Ekonominiu požiūriu ir benzininės, ir elektrinės žoliapjovės labai panašios, todėl pasirinkimą turėtų nulemti kiti apsektai. Elektrinė žoliapjovė patogesnė, nes jai nereikia pilti benzino, keisti tepalų, ji tyli, nedrumsčia kitų ramybės, tačiau jos veikimo plotas ribotas. Šio tipo žoliapjovės nėra pritaikytos didesniam nei 3 arų plotui. Įsigijus elektrinę akumuliatorinę žoliapjovę, darbuotis sode ar kieme galima apie 45 min. Po to akumuliatorius išsikraus, o jei šalia nėra atsarginio įkrauto akumuliatoriaus, žolės pjovimo darbus teks atidėti kelioms valandoms. Tuo tarpu, pilnu baku benzininė žoliapjovė gali dirbti maždaug 20-30 proc. ilgiau, o pasibaigus benzinui, kuro baką galima bet kada papildyti ir vėl tęsti darbus. Taigi, žoliapjovės pasirinkimas labiausiai priklauso nuo pjaunamos žolės ploto ir sklypo reljefo.

Pasak didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų, pirkėjai dažniausiai skundžiasi gedimais, kurie atsiranda dėl neapdairumo – pjaunat žolę, užvažiuojama ant akmens, kelmo ar kitų šiukšlių. Tokiu atveju gali sulinkti žoliapjovės velenas. Tokių gedimų galima išvengti, jei prieš pjovimą žolė bus apžiūrėta ir pašaliniai daiktai pašalinti. Svarbu atminti, kad geros žoliapjovės nėra pigios, tačiau tinkamai jas prižiūrint, prietaisas gali sėkmingai tarnauti dešimt metų ir ilgiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius