Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti ne tik stilingą, bet ir pėdas tausojančią avalynę?

Atėjus pavasariui kasmet norisi paįvairinti savo garderobą naujais pirkiniais. Ne išimtis ir rankinės bei avalynė – juk kiekvienas sezonas reikalauja skirtingų aksesuarų. Tačiau neretai batų pirkimas būna galėtinai spontaniškas, o neilgai trukus tenka minti tos pačios batų parduotuvės slenkstį ir antrą kartą, norint grąžinti netikusią batų porą. Negana to, avalynė atlieka ne tik dekoratyvinę funkciją, tad renkantis ją derėtų galvoti ne vien tik apie grožį. Juk kojos batuose išbūna itin didelę laiko dalį, tad prastos kokybės batai laikui bėgant gali pakenkti ne tik pėdoms, bet ir bendrai organizmo sveikatai. Būtent dėl šios priežasties batus reikėtų rinktis itin atsakingai.
Moteris renkasi batelius.
Moteris renkasi batelius. / 123RF.com nuotr.

Harvardo universiteto medicinos specialistai dalinasi dešimčia patarimų, padėsiančių įsigyti batus, kurie bus ne tik stilingi, tačiau ir patogūs. Kodėl į juos derėtų atsižvelgti? Ogi netinkama avalynė gali deformuoti pėdas negrįžtamai, taip sukeliant ne tik estetines, tačiau ir sveikatos problemas.

1. Reikėtų turėti savo pėdos iškarpą. Kartoninė pėdos iškarpa leis be matavimosi įvertinti, ar batai bus tinkami. Jei avalynė yra siauresnė ar trumpesnė, nei turima pėdos iškarpa, tokiu atveju ją matuotis tiesiog nėra tikslo. Kam reikia per jėgą grūsti savo pėdą į batus, kurių nešioti nebus įmanoma?

2. Avalynę pirkti – tik popiet. Niekam ne paslaptis, kad dienos eigoje pėda natūraliai išbrinksta. Tai vyksta ne tik vasarą, bet ištisus metus. Todėl avalynę geriausia rinktis antroje dienos pusėje. Ryte išsirinkta avalynė popiet gali sukelti diskomfortą dėl smarkiai padidėjusio spaudimo.

3. Matuojantis taip pat svarbu ir kojinės. Reikėtų vengti avalynę matuotis basomis kojomis. Na, žinoma, išskyrus tuos modelius, kurie ir būtų dėvimi basomis. Tačiau bet kokios kojinės taip pat jokiu būdu netinka. Reikėtų stengtis avalynę matuotis su tokiomis kojinėmis, su kokiomis ji bus avima. Juk aukštakulniai nėra dėvimi su storomis medvilninėmis ar frotinėmis kojinėmis. Dėl tos pačios priežasties renkantis sportinę avalynę derėtų matuotis ją ne su kojinaitėmis ar pėdkelnėmis, o su sportinėmis kojinaitėmis. Tik tokiu atveju pavyks realiai įvertinti, ar batai nekels diskomforto sportuojant.

4. Derėtų išsimatuoti abi pėdas. Žmogaus organizmas yra asimetriškas, tad pėdos taip pat ne išimtis. Metams bėgant jos skirtingai keičia ne tik savo ilgį, bet ir plotį, o taip gali atsirasti dydžių neatitikimai. Dėl šios priežasties derėtų rinktis didesnei pėdai tinkančią avalynę. Taip diskomfortas bus sumažinamas iki pat minimalaus lygio.

5. Papildoma vieta bate – būtina. Žmogui einant jo pėda avalynėje taip pat juda. Vien pėdos išsilenkimas pasistiebiant reikalauja daugiau vietos. Todėl renkantis naują avalynę reikėtų išmatuoti nuo ilgiausio pėdos piršto iki bato galo liekančią vietą – turėtų likti ne mažiau nei 1 centimetras. Tokiu atveju net ir itin karštą vasaros dieną sutinus kojoms nesinorės batų išmesti į šiukšlių dėžę. Jei kojos pirštų pajudinti bate neįmanoma – tokių batų pirkti tikrai nereikėtų.

6. Pastovėti su naujais batais tikrai neužtenka. Matuojantis avalynę parduotuvėje būna sudarytos visos sąlygos su ja apeiti keletą ratų aplink parduotuvę. Derėtų kritiškai įvertinti, ar batai išties patogūs, ar koja bate neslidinėja per daug, nekrenta ar nespaudžia. Išties tinkami batai nuo pat pirmos akimirkos turi idealiai priglusti prie kojos.

7. Dydis – dar ne viskas. Jei tinkamo dydžio batai netinka, tikrai nereikėtų bijoti išsirinkti vienu dydžiu didesnę avalynę. Juk komfortas yra kur kas svarbesnis, nei išvaizda ar mados tendencijos.

8. Svarbus ne tik ilgis, bet ir plotis. Dažnai pasitaikanti problema yra per siauri bateliai. Tačiau pasirinkus vienu dydžiu didesnę avalynę, ji dažnai būna gerokai per didelė. Kai kurie batų gamintojai skirsto avalynę į skirtą įprastoms ir platesnėms pėdoms. Todėl neprošal pasiteirauti parduotuvės darbuotojų, ar reikiamo modelio avalynę galima įsigyti kiek platesnę.

9. Vidus taip pat svarbus, kaip ir išorė. Renkantis avalynę dažniausiai apžiūrima tik išorė, tačiau į vidų taip pat reikėtų atkreipti dėmesį. Ko ieškoti bato viduje? Iš vidaus avalynė turėtų būti vientisa, neturėtų būti aštrių siūlių ar ne vietoje esančių išlinkimų. Net ir maži avalynės defektai gali sukelti itin didelį diskomfortą, dėl kurio batai tikrai nustos teikti džiaugsmą.

10. Bato padas turi apsaugoti. Būtina išsamiai apžiūrėti avalynės padą. Jis turi apsaugoti nuo įvairių ant žemės būnančių objektų, kurie retkarčiais gali būti ir labai aštrūs. Žinoma, matuojantis batus avalynės parduotuvėje tai įvertinti gana sudėtinga, tačiau pasivaikščiojus ant skirtingų paviršių – plytelių ir kilimo – pakankamai lengva pajusti skirtumą.

Šie patarimai turėtų palengvinti avalynės paieškas, tačiau ilgas valandas leisti parduotuvėje matuojantis dešimtis porų batų gali būti tikras iššūkis. Avalynę, kaip ir visus kitus pirkinius, galima įsigyti ir internetu. Tačiau reikėtų atidžiai atsižvelgti į pardavėjo nurodomą batų dydžių lentelę. Kiekvieno gamintojo dydžiai gali skirtis, tad reikėtų vadovautis ne tiek bato dydžiu, kiek pėdos ilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius