Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti tinkamą sodo techniką?

Atėjęs kalendorinis pavasaris sodininkystės ir daržininkystės entuziastus verčia neramiai sukrusti – metas pradėti ruoštis greitai prasidėsiantiems intensyviems sodo darbams. Be sodo ar daržo planavimo bei naujų augalų ir sėklų pirkimo, labai svarbu apgalvoti ir kokią sodo techniką reikėtų įsigyti. Tačiau, kai sodo prekių parduotuvių asortimentas toks gausus, keblumų renkantis tinkamą, kokybišką bei ilgaamžę techniką gali iškilti ir pradedantiems sodininkams, ir patyrusiems profesionalams. Tad kaip išsirinkti tinkamą sodininkystės techniką? Pateikiame kelis patarimus.
Šiltnamis.
Šiltnamis. / Fotolia nuotr.

Vejapjovė – priklausomai nuo vejos dydžio

Vejapjovių pasirinkimas gali apsukti galvą – nuo mechaninių iki elektra ar benzinu varomų – pasirinkimas tikrai platus. Kaip išsirinkti? Sodininkystės specialistai pataria prietaisą rinktis pagal prižiūrimos vejos dydį, t.y. kuo didesnį vejos plotą prižiūrite, tuo galingesnis įrankis turėtų būti naudojamas.

Pavyzdžiui, sodininkams-mėgėjams, kurie rūpinasi nedideliais, nuosavo namo teritorijoje ar sodų bendrijoje esančiais vejos plotais, pravartu rinktis mechaninio valdymo principu paremtas arba elektra varomas vejapjoves.

Mechaninės vejapjovės įprastai pasižymi mažu svoriu ir yra lengvai transportuojamos.

Mechaninės vejapjovės įprastai pasižymi mažu svoriu ir yra lengvai transportuojamos. Priklausomai nuo poreikių, tokios vejapjovės gali pjauti nuo 2 iki 120 mm ilgio veją. Klaidinga manyti, jog mechaninės vejapjovės yra sunkiai valdomos ir reikalauja daug priežiūros. Pavyzdžiui, prekės ženklo Fiskars mechaninės vejapjovės peiliai pjauna žolę nesiliesdami tarpusavyje, todėl jos stūmimui reikia kur kas mažiau jėgos. Be to, kaip ir visa Fiskars sodo technika, šio prekės ženklo vejapjovės yra pagamintos iš aukščiausios kokybės medžiagų – plieninio korpuso ir tobulai išgaląstų grūdinto plieno geležčių. Dėl šios priežasties prietaiso peiliai rūdija rečiau, o jų priežiūrai galima skirti kur kas mažiau laiko.

Kitas pasirinkimas mažų vejos plotų priežiūrai – elektrinės vejapjovės. Varomi elektra, šie prietaisai dirba ypač tyliai, tačiau juos patogiausia naudoti ten, kur yra nuolatinė prieiga prie elektros maitinimo lizdo. Vis dėl to, jei tokios galimybės nėra, galima rinktis ir baterija varomas vejapjoves. Pilnai įkrovus baterijas, tokią vejapjovę galima naudoti nuo 1 iki 2 valandų, priklausomai nuo pjaunamos vejos ilgio bei ploto.

Vejų pjovimo profesionalams patartina rinktis benzinu varomas vejapjoves arba mini traktoriukus. Tokio tipo prietaisai pasižymi didesniu manevringumu bei galingumu, be to, nėra priklausomi nuo elektros energijos ar žmogaus jėgos, taigi suteikia daugiau laisvės pačiam prietaiso vartotojui.

Grandininiai pjūklai – ir pradedančiam sodininkui, ir patyrusiam profesionalui

Retai genimi sodo vaismedžiai ir vaiskrūmiai kur kas rečiau subrandina vaisių derlių, be to, tampa mažiau atsparūs įvairioms ligoms bei kenkėjams. Norint išvengti šių nemalonumų, vaismedžius ir vaiskrūmius reikia nuolat genėti. Tačiau jei jūsų sode veši daugiau nei kelios dešimtys vaismedžių ar vaiskrūmių, mechaniniu pjūklu apgenėti medžius yra tikras iššūkis. Ką daryti? Tokiais atvejais grandininis pjūklas yra nepamainomas sodo priežiūrosprietaisas.

123rf nuotr./Grandininis pjūklas
123rf nuotr./Grandininis pjūklas

Sodo technikos parduotuvių asortimente galima rasti labai daug skirtingų prekės ženklų, galingumo, dydžio ir paskirties grandininių pjūklų. Specialistai pataria renkantis grandininį pjūklą visų pirma atsakyti sau į kelis klausimus, pvz.: ar turite patirties naudojant grandininius pjūklus? Kaip dažnai naudosite pjūklą? Kokio dydžio vaismedžius genėsite dažniausiai? Kokiu metų laikotarpiu pjūklą naudosite dažniausiai? Tai – keli esminiai klausimai, kuriuos gerai apsvarstę turėtumėte lengvai priimti sprendimą kokio dydžio ir galingumo grandininį pjūklą turėtumėte įsigyti.

Jei esate nepatyręs grandininio pjūklo naudotojas, priimtiniausias sprendimas jums yra nedidelių gabaritų, mažesnio galingumo prietaisai. Tokius įrankius naudoti lengviau, jie yra manevringesni,  be to, dėl nedidelio jų svorio neįgudę naudotojai rečiau pavargs taip išvengdami galimų sveikatos sužalojimų. Tuo tarpu jei esate patyręs vartotojas ir rūpinatės didesnių medžių priežiūra, priimtiniausias pasirinkimas jums turėtų būti galingi, didesnių gabaritų grandininiai pjūklai su ilga rankena – tokie įrankiai yra sunkiau valdomi, tačiau jų našumas yra kur kas aukštesnio lygio, taigi dirbdami su jais galite tikėtis pasiekti kur kas geresnių rezultatų.

Žemės paruošimas sėjai – nuo traktoriaus iki kastuvo

Prieš pradedant bet kokio tipo sėjos darbus, dirvožemis privalo būti tinkamai paruoštas, t.y.: dirva turi būti gerai išpurenta, kad joje sėjamos daržovės, grūdinės kultūros ar paprasčiausia žolė greičiau suvešėtų. Šiam procesui yra naudojami kultivatoriai. Tradiciškai šie prietaisai yra suprantami kaip prie traktoriaus kabinami gigantiški padargai, kurie tempiami dirvožemiu išpurena ir paruošia jį sėjai. Tačiau kai kalbame ne apie kelių hektarų, o vos kelių kvadratinių metrų megėjiškos daržininkystės plotus, didžiuliai žemės ūkio prietaisai dirvožemio paruošimui anaiptol nėra naudingi – tai galima padaryti su vis labiau populiarėjančiais motoriniais kultivatoriais ar paprastu kastuvu.

Shutterstock nuotr./Žemės darbai.
Shutterstock nuotr./Žemės darbai.

Renkantis motorinį kultivatorių svarbu atkreipti dėmesį į dirbamos žemės savybes ir jūsų poreikius: kokio dydžio žemės plotas bus apdirbamas? Kaip dažnai? Kokios rūšies dirvožemį dirbsite? Kur juo naudositės? Gerai supratus ir įvertinus dirbamos žemės savybes bei savo pačių poreikius, išsirinkti tinkamą įrankį galėsite kur kas lengviau.

Kita vertus, iškyla klausimas ką daryti, jei dirvožemio plotas yra per mažas net motorinio kultivatoriaus naudojimui? Tokiu atveju vis daugiau prekės ženklų siūlo ergonomiškus, ypač lengvai valdomus ir darbą palengvinančius mechaninius žemės apdirbimo įrankius. Puikiaitai iliustruojantis pavyzdys yra Fiskars sodo technika – šio prekės ženklo asortimente vartotojai gali rasti iš aukštos kokybės medžiagų pagamintas, ilgai tarnaujančias ir lengvai valdomas mechanines žemės kultivavimo priemones. Kokybišką ir lengvai naudojamą šio prekės ženklo produkciją jau kurį laiką galime įsigyti ir Lietuvoje ir tam net nereikia kelti kojos iš namų – internetu Fiskars produkciją jau kurį laiką platina populiariausios Lietuvos internetinės parduotuvės (pvz.: pigu.lt).

Sodo technikos prekių pasirinkimas yra tikrai platus, tad nenuostabu jog tinkamų priemonių pasirinkimas gali apsunkti tiek mėgėjui, tiek specialistui. Vis dėl to, nepriklausomai nuo profesionalumo lygio, kiekvienas sodininkystės entuziastas rinkoje gali rasti jo poreikius labiausiai atitinkančią sodo techniką – svarbiausia yra teisingai įvertinti prižiūrimo sodo savybes,gerai suvokti savo poreikius ir aiškiai žinoti esmines skirtingų prekės ženklų produkcijos savybes. Tik tada galite būti tikri, jog sodo technikos įsigijimo procesas bus lengva, maloni ir neatsiejama sodininkavimo proceso dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius