Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti tinkamus baldus namams?

Namai – mūsų tvirtovė, asmeninė erdvė, kurią norisi sukurti taip, kad joje būtų gera ir jauku. Visgi, jei neturite nieko bendro su namų interjero kūrimu, nelabai žinote, nuo ko pradėti, kad būstas taptų namais, vertėtų susipažinti su pagrindiniais kriterijais, keliamais specifiniams namų baldams.
Svetainės su virtuve interjeras.
Svetainės su virtuve interjeras. / Shutterstock nuotr.

Nelaužomos virtuvės baldų taisyklės

Virtuvės baldai yra labai specifiniai, jiems keliami itin aukšti kokybės ir ilgaamžiškumo standartai. Virtuvės baldai turėtų sėkmingai tarnauti iki 10 metų, tačiau specialistai rekomenduoja nesikoncentruoti tik ties šiais kriterijais. Renkantis naujus baldus virtuvei, būtina atminti trikampio ir 6 metrų virtuvės planavimo taisykles. Pastaroji teigia, kad šaldytuvas, viryklė ir plautuvė turi būti nutolę ne didesniu nei 6 m atstumu vienas nuo kito. Paprasčiau tariant, nuo plautuvės iki viryklės ir nuo viryklės iki šaldytuvo neturėtų būti didesnis nei 3 m atstumas. Toks virtuvės baldų išdėstymas neapsunkina darbo šioje erdvėje ir puikiai išnaudoja erdvę. Tuo tarpu, trikampio taisyklė rekomenduoja virtuvės baldus projektuoti trikampiu, kad nematomomis tiesėmis sujungus šaldytuvą, viryklę ir plautuvę, tarp šių prietaisų susidarytų trikampio forma, kurios kraštinės neviršija 6 m. Tiesa, ne visi būstai gali pasigirti erdve virtuve, todėl, jei nėra galimybės virtuvės baldų projektuoti trikampiu, visada galima rinktis ir linijinį modelį, kai visi baldai glaudžiasi prie vienos sienos.

Kitas svarbus virtuvės baldų pasirinkimo kriterijus – aukštis. Virtuvės baldų aukštis turi būti pritaikytas žmogaus, kuris daugiausiai laiko praleidžia virtuvėje, ūgiui. Tai reiškia, kad virtuvės baldai negali būti per aukšti ar per žemi, nes šeimininkei bus nepatogu ruošti maistą – greitai paskaus kojų, nugaros ar rankų raumenys, stuburas patirs didesnę apkrovą, gali net kilti susižalojimo tikimybė, jei orkaitė ar mikrobangų krosnelė bus įmontuota per aukštai.

Galiausiai reikia atminti, kad virtuvinės spintelės, komodos ar kiti greitai negendančio maisto produktų bei virtuvės įrankių laikymo baldai  turi būti talpūs ir patogūs, o  nuolatinis jų darinėjimas nekeltų diskomforto ir netrukdytų praėjimui. Visa kita – namų šeimininko fantazijos ir skonio reikalas.

Leono Garbačausko nuotr./Virtuvė su stalu.
Leono Garbačausko nuotr./Virtuvė su stalu.

Miegamojo baldai – ne tik saldiems sapnams

Miegamojo baldai lygiai tokie pat svarbūs kaip ir virtuvės baldai, todėl jų paieškai reikia skirti išties daug laiko. Žmonės miegodami praleidžia maždaug trečdalį savo gyvenimo, todėl miegamajame viskas turi būti patogu, jauku ir praktiška. Tiesa, tai vienintelė namų vieta, kurioje labai retai lankosi svečiai, todėl miegamojo baldų stilius ir išdėstymas yra kiekvieno asmeninis pasirinkimas.

Plati lova – visada geresnis pasirinkimas, tačiau, ji neturėtų užgriozdinti kambario ir palikti pakankamai vietos praėjimui iki vonios kambario ir kitų namų patalpų. Tuo tarpu, čiužinys turi atitikti individualius miego įpročius. Lengviausia išsirinkti čiužinį – jį išbandyti. Tiesa, jei čiužinys yra perkamas internetu, vertėtų rinktis tas elektronines parduotuves, kurios teikia lanksčias prekės grąžinimo sąlygas ir garantiją. Norint, kad čiužinys tarnautų ilgiau, vertėtų atminti kelias jo priežiūros taisykles:

  • Kas 2-3 mėn. čiužinį reikia apsukti;
  • Kas 6 mėn. čiužinį reikia apversti;
  • Tinkamiausias lovos pagrindas – pagrindas su grotelėmis, kurios leidžia cirkuliuoti orui, o tuo pačius ir užkerta kelią drėgmės bei pelėsio susidarymui;
  • Nevalyti čiužinio skystomis valymo priemonėmis;
  • Čiužinys ne tramplinas, ant jo geriau nešokinėti.
„Fotolia“ nuotr./Miegamojo interjeras
„Fotolia“ nuotr./Miegamojo interjeras

Svetainės baldai – namų vizitinė kortelė

Svetinės baldai – tie baldai, kuriuos dažniausia mato užsukę svečiai, todėl, perkant naujus baldus svetainei, reiktų atminti, kad jie atlieka ne tik patogumo, bet ir reprezentacinę funkciją. Pavyzdžiui, modernūs odiniai minkšti kampai svečiams sufleruoja, kad namų šeimininkas mėgsta komfortą, šiuolaikinį interjero stilių, antikvariniai baldai byloja apie nostalgiją seniems laikams ir meilę klasikinei prabangai. Tad svetainės baldų pasirinkimas yra kiekvieno žmogaus apsisprendimas, tačiau reiktų atminti, kad, renkantis naujus svetainės baldus, būtina įvertinti, kaip jie sumažins kambarį. Nuo sofos iki komodos, nuo spintos ar sekcijos iki indaujos turi būti mažiausiai 1 metras laisvos vietos, skirtos praėjimui, priešingu atveju bus nepatogu judėti ir kambarys atrodys perpildytas. Tuo tarpu, jei svetainė nėra didelė, erdvės jai gali suteikti veidrodžiai. Žinoma, kabinti veidrodį ant sienos be jokio tikslo, nėra labai skoninga, tačiau visada galima rinktis veidrodines sekcijos ar indaujos dureles.

Kitas svarbus svetainės baldų pasirinkimo kriterijus –  minkštų baldų funkcionalumas, o tiksliau galimybė sofą paversti lova. Sofa – lova pravers, kai užsukę svečiai ar iš kito miesto atvažiavę draugai, giminės norės patogiai praleisti naktį.

Namų baldai – tai šeimininkų estetinio skonio, praktiškumo ar net gyvenimo būdo atspindys, tačiau būtina atminti, kad tai nėra vienos dienos pirkinys, todėl kiekvieną pasirinkimą turėtų nulemti baldo kokybės ir kainos santykis. Tuo atveju, jei sunku apsispręsti, kokių baldų reikia, kad jie maksimaliai išnaudotų namų erdvę, būtų funkcionalūs ir skoningai atrodytų, vertėtų pasikonsultuoti su interjero dizaineriais ar baldininkais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius