Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip moksleiviai supranta atliekų rūšiavimą?

Siekdami išsaugoti gamtą turime pradėti nuo savęs. Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva sostinės 7–12 klasių moksleiviai dalyvavo projekte „Rūšiuoju atliekas – taupau“ ir visą rudenį kūrė edukacinius filmukus.
Vytautas Milėnas
Vytautas Milėnas

Kodėl būtina rūšiuoti atliekas? Ieškodami atsakymo į šį klausimą moksleiviai su filmavimo kamera fiksavo Vilniaus miesto vaizdus, atliekų rūšiavimo konteinerius, ieškojo Vilniuje kadrų, kurie atspindėtų gamtosaugos problemas mieste ir pasaulyje bei į visa tai investavę kūrybos ir originalumo savo idėjas pateikė plačiajai visuomenei. Filmukai buvo paskelbti tinklalapyje You Tube ir visi besidomintys aplinkosauga balsavo už patikusius. O geriausios dešimt komandų lapkričio 27 d. buvo pakviestos į baigiamąjį renginį Vilniaus mokytojų namuose ir apdovanotos.

Kaip pakomentavo renginyje dalyvavęs Vilniaus miesto tarybos narys, Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Vytautas Milėnas, džiugu, kad sostinė turi tiek iniciatyvaus, besidominčio ekologinėmis ir socialinėmis problemomis jaunimo. „Atliekos nėra šiukšlės. Jas galima perdirbti ar kitaip panaudoti, tačiau svarbiausia – kiekvienas iš mūsų turime būti socialiai atsakingi už tai, kas vyksta šalia mūsų: kas vyksta mūsų kieme, mūsų gatvėje, mūsų mieste ir valstybėje“.

Savo kūrybinius ekologinius filmukus baigiamajame renginyje pristatė šių mokyklų komandos: Vilniaus Radvilų gimnazija, VšĮ Vilniaus statybininkų profesinio rengimo centro Fabijoniškių skyrius, Vilniaus Žemynos progimnazija, Vilniaus Petro Vileišio progimnazija, Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnazija, Vilniaus Žemynos gimnazija, Vilniaus Užupio gimnazija, Vilniaus jėzuitų gimnazija, Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla.

Komisija, kurią sudarė aplinkosaugos specialistai, vienbalsiai išrinko geriausius filmukus.
Kaip pastebėjo Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos prezidentė Raminta Radavičienė, projekto nugalėtojų Vilniaus jėzuitų gimnazijos sukurta daina „Rūšiuok“ tikrai gali konkuruoti su grupės „Liūdni slibinai“ kūriniu „Netvarka“.

Filmuką-muzikinį klipą, kurį tinkle You Tube jau peržiūrėjo per 3 200 lankytojų, galite pamatyti čia: https://www.youtube.com/watch?v=zvQHWA9TyiM&list=PLi7qWlNXrkIFyGiyJkoKgLXBmNDJ_pv8x&index=14

Projekto nugalėtojai pavasarį pakils į dangų su parasparnio pilotu-instruktoriumi Jurijumi Jakovlevu ir galės pasigrožėti aplinka, kurią saugo imdamiesi ekologinių iniciatyvų.

Antroji vieta atiteko Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos moksleiviams, kurie filmuku „Ecoman“ originaliai ir informatyviai supažindina vilniečius su teisingu atliekų šalinimu. Komanda pakviesta pajodinėti Lietuvos žirgyne ir papramogauti neseniai Vilniuje atidarytame batutų centre „Sky Park“.

Komisija skyrė dvi trečias vietas: filmukui „Aš žalias“, kurį sukūrė Radvilų gimnazijos moksleivė Emilija Treinytė, ir Žemynos gimnazijos antrokių darbui „Nepastebimas“. Abi komandos džiaugiasi laimėjusios po kvietimą papramogauti lazerių arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius