Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdinių žaislų muziejuje Miežiškiuose – eksponatai ir iš užsienio, ir iš po žemės

Panevėžio rajone esantis Miežiškių miestelis turi kuo didžiuotis. Čia duris atvėrė Kalėdų eglutės žaislų muziejus, kuris vadinamas vieninteliu Baltijos šalyse. Muziejaus lentynose eksponuojama daugiau nei 1600 kalėdinių žaisliukų ir kitų šventinių atributų.
Kalėdinių žaisliukų muziejuje
Kalėdinių žaisliukų muziejuje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Miežiškių bibliotekos vadovė ir muziejaus įkūrėja Violeta Karklytė pasakoja, kad idėja įkurti Kalėdinių žaisliukų muziejų kilo po parodos, kurią moteris organizavo 2010-aisiais.

Tuomet Miežiškių gyventojai buvo paprašyti padovanoti parodai senovinių kalėdinių žaisliukų. Vietos gyventojai nustebino aktyvumu ir parodai padovanojo 200 praeitį menančių žaisliukų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje

Džiaugiasi gyventojų aktyvumu

Kalėdų žaisliukus žmonės nešė ir toliau, kolekcija pildėsi vis naujais, senoviniais žaisliukais. Tuomet V.Karklytė nusprendė, kad žaislų rinkimą reikia tęsti bei įkurti muziejų.

Kai paskelbėme apie tai, kad ieškome senovinių žaisliukų, žmonės klausė, kur mes buvome anksčiau.

„Kai paskelbėme apie tai, kad ieškome senovinių žaisliukų, žmonės klausė, kur mes buvome anksčiau. Ne visiems gyventojams pavyko senus eglutės žaisliukus išsaugoti. Kilo idėja, kad reikia padaryti krašto muziejų. Panevėžio rajono savivaldybės vietos veiklos grupė pasakė, kad mūsų svajonė išsipildys. Pradėjome vykdyti tarpteritorinį projektą, kurio dėka muziejus ir atsirado“, – pasakojo V.Karklytė.

Muziejaus įkūrėja sako, kad sužinoję apie eglutės žaisliukų muziejų žmonės tapo dar aktyvesni. Muziejui žaisliukų norintys padovanoti žmonės skambino, rašė, ieškojo kontaktų per draugus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje

Daugelis norėjo, kad jų išsaugotus žaisliukus priimtų muziejus. Žaisliukų paieškomis itin aktyviai užsiėmė pati V.Karklytė, kuri apie senovinius žaislus pačių miežiškiečių teiraudavosi tiesiog gatvėje.

„Buvo ir taip, kad einant namo užkalbina koks praeivis ir paprašo, kad užsukčiau pas juos pasiimti dovanos. Ta staigmena būna koks nors senas eglutės žaisliukas ar kiti kalėdiniai atributai. Taip pas mus atsirado ir pirmasis vatinis Kalėdų senis, kiti žaisliukai“, – sakė muziejaus įkūrėja.

Sulaukė dovanų iš Vokietijos

Paskelbus žaisliukų paiešką socialiniame tinklapyje „Facebook“, su muziejininke susisiekė žmonės net iš Vokietijos. Viena rusų tautybės moteris padovanojo labai vertingą popierinę girliandą, kurios Lietuvoje rasti nepavyko. Žaisliukus muziejui dovanoja ne tik miežiškiečiai, bet ir žmonės iš Panevėžio regiono bei kitų šalies miestų.

„Neseniai skambino viena moteris, kuri gyvena Vilniuje. Ji pasakė, kad turi visą dėžutę senų eglutės žaisliukų ir nori juos padovanoti. Mums reikia tik nuvykti ir pasiimti. Nemažai žaislų yra iš Biržų. Džiugu, kad žaisliukų ieško ne tik pavieniai asmenys. Savo seniūnijų centruose apie žaisliukų ir kitų kalėdinių puošmenų paiešką yra paskelbusios įvairios įstaigos ir organizacijos“, – tęsia V.Karklytė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje

Kai kurie gyventojai į muziejų atneša net tokių kalėdinių žaislų ar kitų puošmenų, kurių net pakuotės išlikę originalios ir nesusidėvėjusios. Gyventojai ekspozicijai dovanoja ir senas žvakutes, kalėdines kaukes, girliandas.

Visi muziejaus eksponatai ir juos dovanoję žmonės yra įamžinti specialiame leidinyje.

Seniausiam eksponatui beveik 100 metų

Visai neseniai muziejų pasiekė ir pats seniausias eksponatas. Jį muziejui padovanojo Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos pirmininkas Kazimieras Binkis. Jis per muziejaus atidarymą atnešė mažą varlytę, prisegamą ant eglės šakos. Muziejininkės manymu šis žaisliukas pagamintas 1917-1920 metais.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje

V.Karklytė sako, kad muziejuje yra dvi eglutės, kurios papuoštos skirtingo laikmečio žaisliukais. Viena eglutė padabinta penktojo ir šeštojo dešimtmečio žaislais, ant kitos puikuojasi septintojo – aštuntojo dešimtmečio eksponatai. Taip pat yra ir lietuviškoji eglutė, kuri papuošta obuoliais, saldainiais, girliandomis, šiaudiniais ir popieriniais žaisliukais.

Didžioji ekspozicijos dalis yra rusiškų žaislų, bet turime ir vokiškų, ukrainietiškų.

Yra viena vitrina, kurioje eksponuojami vokiški žaislai. Jie buvo gaminami demokratinėje Vokietijoje. Kita lentyna skirta žaisliukams gyvūnijos tematika. Žaisliukai atspindi ir praeities politinius bei kitus istorinius įvykius – šviesoforų atsiradimą, Jurijaus Gagarino skrydį aplink žemę, tam tikrų automobilių gamybos pradžią.

„Prie kiekvieno žaisliuko nebus parašyta konkrečių gamybos metų, nes tai nustatyti yra pakankamai sunku. Reikia turėti katalogus, o visų žaislų katalogų mes neturime. Didžioji ekspozicijos dalis yra rusiškų žaislų, bet turime ir vokiškų, ukrainietiškų“, – pasakoja muziejininkė.

Kalėdų Senelį iškasė iš po žemės

Vieno eksponato atsiradimo muziejuje istorija – išskirtinė. Kalėdų Senelio skulptūra, pagaminta iš plastiko, ant lentynos atsidūrė tiesiai iš po žemės.

„2012-ųjų metų rudenį buvo labai darganotas oras. Ėjau iš namų pasiimti korespondencijos. Greta mano namo buvo iškasti vamzdynai, dideli grioviai. Einu ir žiūriu, kad stovi didelis baltas akmuo. Pirma šovusi mintis buvo ta, kad jis papuoš mano gėlių darželį. Priėjus arčiau mano nuostabai nebuvo ribų. Plastmasinis Kalėdų Senelis buvo pastatytas ant smėlio krūvos. Visas purvinas. Matyt, statybininkai jį iškasė ir pastatė. Mes ir sakome, kad jei jau Kalėdų Seneliai iš po žemių lenda, tai tokioje vietovėje muziejus būtinas“, – teigė muziejaus įkūrėja V.Karklytė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kalėdinių žaisliukų muziejuje

Muziejus naudojamas ne tik eglutės žaisliukų ekspozicijai, bet ir edukacinėms programoms. Čia gali atvyki tiek vaikai, tiek suagusieji. Svečiams siūloma pasigaminti Kalėdų Senelį, nusipinti šiaudinį žaislą arba susikurti kalėdinį atviruką.

Muziejininkė pabrėžia, kad muziejus veiks ne tik kalėdiniu laikotarpiu, bet ir visus metus. Tiesa, čia darbo valandos nėra numatytos, todėl norintieji pamatyti ekspoziciją ar sudalyvauti edukacinėje programoje apie tai turėtų informuoti V.Karklytę kiek anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius